Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 221 | Στατιστικές Πληροφορίες: Χρήμα, Πιστώσεις και Επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας

Στατιστικές Πληροφορίες: Χρήμα, Πιστώσεις και Επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στατιστικές Πληροφορίες: Χρήμα, Πιστώσεις και Επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας

Μια ηλεκτρονική διαδραστική έκδοση που εξετάζει το χρήμα και τις πιστώσεις από τη σκοπιά των στατιστικών στοιχείων κεντρικής τράπεζας. Εξηγεί πώς η ΕΚΤ ορίζει το χρήμα για στατιστικούς σκοπούς, ποια είδη τραπεζικής χρηματοδότησης χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και ποια επιτόκια χρησιμοποιεί η ΕΚΤ για να επηρεάσει την ποσότητα και την τιμή του χρήματος και των πιστώσεων στη ζώνη του ευρώ. Παρουσιάζει μια εύκολα κατανοητή σειρά επιλεγμένων στατιστικών στοιχείων που αφορούν αυτά τα θέματα, σε επίπεδο ζώνης ευρώ και με επιμέρους εθνική ανάλυση, και καθιστούν δυνατή τη σύγκριση μεταξύ των χωρών.

Κατά την άποψή μας, η γνώση αυτή είναι χρήσιμη, τόσο για την καθημερινότητά μας, όσο και για την καλύτερη αντίληψη των οικονομικών εξελίξεων, που επηρεάζουν σημαντικά την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών.

Η έκδοση χωρίζεται σε τρία κεφάλαια, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει διαδραστικές γραφικές αναπαραστάσεις: α) το  Χρήμα: Εξηγεί τις διαφορετικές μορφές του χρήματος που αποτυπώνονται στα στατιστικά στοιχεία της ΕΚΤ, καθώς και τους στατιστικούς δείκτες μέτρησης της ποσότητας χρήματος. β) οι Πιστώσεις: Εξηγεί τα διαφορετικά είδη τραπεζικών δανείων που αποτυπώνονται στα στατιστικά στοιχεία της ΕΚΤ και εξετάζει με περισσότερες λεπτομέρειες τις εξελίξεις στα δάνεια που χορηγούνται στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. γ) τα Επιτόκια των κεντρικών τραπεζών: αυτό το κεφάλαιο μελετά τα βασικά επιτόκια που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ ως κεντρικό μέσο για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής και που, εν τέλει, επηρεάζουν τα επιτόκια των καταθέσεων και των δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

(Δείτε την έκδοση εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text