ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ

Κατά το α΄εξάμηνο του έτους, η εταιρία πραγματοποίησε επενδύσεις σε μηχανολογικό και βιομηχανικό εξοπλισμό αξίας 247 χιλ. ευρώ. Επίσης τον Ιανουάριο του 2020 υπεγράφη από κοινού µε την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, σύµβαση για έκδοση οµολογιακού δανείου, ύψους περίπου € 15 εκατομμύρια µε διάρκεια 8 ετών, με στόχο την αναδιάρθρωση του δανεισμού της.

Στο α’ εξάμηνο, η εταιρία εμφάνισε μειωμένο όγκο πωλήσεων λόγω της πανδημίας, με τις ενοποιημένες πωλήσεις να φθάνουν τα € 15,7 εκατ. μειωμένες κατά 10,3% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2019. Το μικτό περιθώριο κέρδους υποχώρησε στο 20,4% (έναντι 21,8%). Παρόλα αυτά όμως κινείται εντός του εύρους των τελευταίων 4 ετών, δηλαδή μεταξύ 19,8% εώς 24,6%, που για τη φύση της εταιρίας είναι ικανοποιητικό.

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου, ανήλθαν σε € 1,454 εκατ. έναντι € 2,191 εκατ. (-33,6%) ενώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου παρουσίασαν αύξηση κατά 52,9% φθάνοντας στις € 338  χιλ. έναντι € 221 χιλ.. Η αύξηση στα κέρδη προήλθε διότι στο α΄εξάμηνο του 2019, τα καθαρά κέρδη επιβαρύνθηκαν με το έκτακτο χρηματοοικονομικό έξοδο των 750 χιλ. ευρώ που αφορούσε την εξόφληση της πρώην ΑΤΕΒank.

Επίσης, λόγω του ομολογιακού δανείου παρατηρείται ότι, στο σύνολο τους οι υποχρεώσεις του ομίλου προκύπτουν κυρίως από μακροπρόθεσμα δανεια. Δείτε αναλυτικά στην σελ. 24 της οικονομικής κατάστασης.

Σχετικό με το υπόλοιπο του έτους, η Διοίκηση δηλώνει ότι δεν μπορει να ποσοτικοποιήσει ή να αξιολογήσει το μέγεθος της επίπτωσεις. Με τα σημερινά δεδομένα, μπορούμε να πούμε πως οι επιδόσεις του ομίλου σίγουρα δεν θα φθάσουν τα επίπεδα του 2019 καθώς η ζήτηση είναι μικρότερη σε σχέση με πέρσυ και πλέον πιο εύθραυστη, ειδικότερα στην περίπτωση ενός δεύτερου lockdown στους επόμενους μήνες που περιορίσει την παραγωγή και την κατανάλωση μόνο στα supermarkets. Εν τούτοις, πρόκειται για μία εταιρία που μπορεί εύκολα να ανατρέψει τα νούμερά της και αιφνιδίως να εμφανίσει μεγάλη αύξηση (ή και μείωση στις κακές χρονιές) των αποτελεσμάτων της. Αυτό δίνει αρκετά μεγάλες διακυμάνσεις στη μετοχή της, η οποία όμως, αυτό το καιρό, βρίσκεται σε ελαφρά ανοδική τροχιά.

Δείτε το οικονομικό δελτίο (εδώ). Δείτε τα βασικά οικονομικά μεγέθη (εδώ)

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text