Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Διαβάσαμε - Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Δύο σενάρια για τον χρόνο που θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών. Το ποιό σενάριο θα επιλεγεί τελικά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πότε θα ξεκινήσει η ουσιαστική έξοδος της οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού που θα σημάνει και την απαρχή της σταθεροποίησης των συνθηκών στην κτηματαγορά. Το πρώτο σενάριο για τον χρόνο θέσης σε ισχύ των νέων αντικειμενικών αξιών προβλέπει τον ερχόμενο Ιανουάριο. Στην περίπτωση που επιδημιολογικά η κατάσταση σταθεροποιηθεί ή βελτιωθεί τότε οι πιθανότητες να επιλεγεί το συγκεκριμένο σενάριο αυξάνονται. Το δεύτερο σενάριο που είναι το πιθανότερο στην παρούσα φάση είναι οι νέες τιμές ζώνης να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2021. Μέχρι τότε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχει πολύ καλύτερη εικόνα για την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και την κτηματαγορά. Σε κάθε περίπτωση, στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι ο ΕΝΦΙΑ του 2021 να υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Από τις νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να προκύψει σημαντικός δημοσιονομικός χώρος που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μπορεί να ανέλθει ακόμη στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος σχεδιάζεται να διατεθεί για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η μείωση αυτή σχεδιάζεται να γίνει με παρεμβάσεις σε κλιμάκια και συντελεστές καθώς και με την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ σε ατομική βάση. (εδώ)

 

«Ωρολογιακή βόμβα», τόσο για τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και την διαχείριση που κάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αποτελούν τα χρέη προς το δημόσιο ύψους 1,5 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν την εποχή του locκdown (λόγω των αναστολών πληρωμών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία), στην συνεχεία πάγωσαν λόγω των αναστολών και έκτοτε μεταφέρονται μηνά – μήνα με στόχο να ξεκινήσουν να πληρώνονται τον Μάιο του 2021. Την βόμβα αυτή επιχειρεί να ασφαλίσει η κυβέρνηση με την ρύθμιση των οφειλών είτε με 12 άτοκες δόσεις είτε με 24 δόσεις και επιτόκιο 2,5%. ‘Όμως το ρίσκο είναι μεγάλο γιατί οι επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώνουν παράλληλα και με τα χρέη του lockdown και τις νέες οφειλές που θα δημιουργηθούν το 2021 (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ) που είναι από μόνες τους δυσβάσταχτες! Είναι χαρακτηριστικό (ίσως και κάπως αισιόδοξο) ότι στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 5 δισ ευρώ το 2021 την ώρα που όλα είναι ρευστά λόγω της παρατεταμένη υγειονομική κρίσης του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει σε ανάκαμψη η οποία θα βοηθήσει την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. (εδώ)

 

Χαμήλωσε τον πήχυ της ανάκαμψης για την Ελλάδα, μετά την ύφεση λόγω κορωνοϊού, το ΔΝΤ. Ετσι, «βλέπει» ύφεση 9,5% φέτος, λίγο καλύτερα έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης τον Απρίλιο, για 10%, αλλά ανάκαμψη μόλις 4,1% το 2021, πολύ βραδύτερη σε σχέση με την πρόβλεψή του του Απριλίου για 5,1% και πιο αργή από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Οι προβλέψεις αυτές του Ταμείου διατυπώνονται στην έκθεση World Economic Outlook, που δόθηκε στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου. Είναι βεβαίως πολύ δυσμενέστερες από τις αντίστοιχες της κυβέρνησης, που προβλέπει ύφεση 8,2% για φέτος και ανάκαμψη 7,5% το 2021. Μάλιστα, το ΔΝΤ επιμένει και στις απαισιόδοξες προβλέψεις του για μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξη μόνο 1%. (εδώ)

 

Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων- αποχωρήσεων κατά 38.529 θέσεις εργασίας  καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του μηνός Σεπτεμβρίου 2020, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 259.421, ενώ οι αποχωρήσεις σε 220.892. Από τις 220.892 συνολικά αποχωρήσεις, οι 91.745 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 129.147 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Σεπτέμβριος 2020 και Σεπτέμβριος 2019, προκύπτει αυξημένη επίδοση κατά 35.878 περισσότερων θέσεων εργασίας για τον Σεπτέμβριο 2020 (θετικό ισοζύγιο 38.529 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (2.651) τον Σεπτέμβριο του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ οι αριθμοί αυτοί αποτελούν τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση μηνός Σεπτεμβρίου, από το 2001 μέχρι σήμερα. (εδώ)

 

Καθολική είναι η αντίδραση κατά του νέου πλαισίου ρύθμισης οφειλών, το οποίο οδεύει προς τη Βουλή, καθώς εκτός από τις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ο νέος νόμος να υπονομεύσει περαιτέρω την κουλτούρα πληρωμών, σοβαρές αντιρρήσεις έχουν διατυπώσει επίσης θεσμικά όργανα όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που διατηρεί σημαντικές συμμετοχές στις συστημικές τράπεζες, αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Η διοίκηση του ΤΧΣ προχώρησε στη δημοσιοποίηση των αντιρρήσεων του Ταμείου για το νομοσχέδιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και η ΤτΕ ζήτησε τον δραστικό περιορισμό, με τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων, των φυσικών προσώπων που θα μπορούν να ζητήσουν προστασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΤτΕ κατέθεσε στο Υπουργείο Οικονομικών πρόταση για τον περιορισμό της περιμέτρου των οφειλετών (για τα φυσικά πρόσωπα) που χρήζουν προστασίας, σύμφωνα με την οποία, για να ζητήσει κάποιο φυσικό πρόσωπο εξωδικαστική ρύθμιση θα πρέπει τουλάχιστον το 30% των οφειλών του να είναι προς το δημόσιο ή ασφαλιστικούς φορείς. Ωστόσο, η πρόταση δεν έγινε δεκτή απο το Υπουργείο Οικονομικών. (εδώ)

 

Ως προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) η κοινοπραξία Mohegan – ΓΕΚ Τέρνα, η οποία έχει καταθέσει επίσημη πρόταση για τη λειτουργία καζίνου στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Η οικονομική προσφορά της κοινοπραξίας, η οποία αποσφραγίστηκε στις 7 Οκτωβρίου, ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ και είναι πενταπλάσια του ελάχιστου προβλεπόμενου τιμήματος (30 εκατ. ευρώ). (εδώ)

 

Η PRODEA Investments ανακοίνωσε ότι τo Picasso Fund κατέχει 13 ακίνητα (κυρίως γραφεία και καταστήματα) στην Ιταλία, η εμπορική αξία των οποίων την 30.06.2020 αντιπροσώπευε το 9,3% της εμπορικής αξίας του συνολικού χαρτοφυλακίου ακινήτων του ομίλου της Prodea. Επίσης, σε επίπεδο ενεργητικού, το Picasso Fund αντιπροσώπευε την 30.06.2020 το 8,7% του συνόλου του ενεργητικού του ομίλου της Prodea. (εδώ)

 

Η ΔΕΗ Α.Ε. ενημερώνει ότι, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων νέα γραμμή χρηματοδότησης ύψους € 330 εκατ. για επενδύσεις της περιόδου 2021-2023 που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του Δικτύου Διανομής στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Όμιλος ΔΕΗ διατηρεί μακρόχρονη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία αποτελεί στρατηγικό χρηματοδοτικό εταίρο, υποστηρίζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου σε έργα μεγάλης σημασίας για την οικονομία, τους Έλληνες καταναλωτές, την ασφάλεια εφοδιασμού της Χώρας και το περιβάλλον. (εδώ)

 

Ο Θανάσης Παπανικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Investment Group υπέβαλλε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου στο Θεραπευτήριο Υγεία, λόγω των διαπραγματεύσεων που διεξάγει το CVC με τη MIG για τη Vivartia. Ο ίδιος πήρε την απόφαση στο πλαίσιο διαφάνειας και για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πώλησης της Vivartia. Το CVC ως γνωστόν είναι βασικός μέτοχος του Υγεία, το οποίο εξαγόρασε από τη MIG. Με δεδομένο ότι η MIG βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το CVC για να πουλήσει τη Vivartia δεν νοείται ο Διευθύνων Σύμβουλος της πωλήτριας εταιρίας να είναι και πρόεδρος σε εταιρία συμφερόντων του αγοραστή. Οπότε η παραίτηση του Παπανικολάου από το Υγεία πραγματοποιείται κατ’ ουσίαν για τυπικούς λόγους ώστε η πώληση της Vivartia στο CVC να είναι απόλυτα αδιάβλητη. Υπενθυμίζεται ότι το CVC έχει υποβάλει προσφορά 175 εκατ. για την εξαγορά της Vivartia μαζί με 25-30 εκατ. αύξηση κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί στον κλάδο της εστίασης. (εδώ)

 

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα ανακάμψει πιο αργά από την πανδημία του κορωνοϊού από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί, όπως δήλωσε το Συμβούλιο των Σοφών της Γερμανίας. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, τα γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα αναμένουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά σχεδόν  5,4% το 2020, μία πτώση μεγαλύτερη από το 4,2% που εκτιμούσαν τον Απρίλιο. Βάσει των προβλέψεων των ινστιτούτων, οι οποίες αποτελούν τη βάση για τις αντίστοιχες της κυβέρνησης, η γερμανική οικονομία αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 4,7% το 2021, επίσης λιγότερο αισιόδοξη από την εκτίμηση του Απριλίου για ρυθμό 5,8%. Για το 2020 η γερμανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%. (εδώ)

 

Ανέκοψε απότομα ταχύτητα η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, όπως αναμενόταν, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών, η οποία όμως σε κάποιο βαθμό αντισταθμίστηκε από την υψηλότερη παραγωγή των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat. Ειδικότερα η βιομηχανική παραγωγή στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε κατά 0,7% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, από 5% τον Ιούλιο, ενώ σε ετήσια βάση συρρικνώθηκε κατά 7,2%, επιδόσεις σύμφωνες με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters. (εδώ)

 

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την έγκριση ενός σχεδίου βοήθειας ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να διασφαλίζει για τις αναπτυσσόμενες χώρες άμεση πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, όταν αυτά είναι διαθέσιμα. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν “ για τη χρηματοδότηση της αγοράς και της διανομής εμβολίων, τεστ και θεραπειών της covid-19 για τους πολίτες τους”, διευκρίνισε η Παγκόσμια Τράπεζα σε ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με την ίδια, με αυτό τον τρόπο θα εμβολιαστούν “ έως ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι”. Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο περιθώριο των φθινοπωρινών συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text