Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Χ&Α - 221 | Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές

Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε ποιούς Προέδρους αντιδρούν καλύτερα οι χρηματιστηριακές αγορές; Στους Ρεπουμπλικάνους, ή στους Δημοκρατικούς; Τέτοια εποχή, κάθε τέσσερα χρόνια, το ερώτημα αυτό είναι  δημοφιλές, και παράγει αρκετή αρθρογραφία (δείτε εδώ και εδώ). Εξετάζοντας τα στοιχεία, καταλήγουμε να πιστεύουμε ότι δε τεκμηριώνεται κάποια λογική βάση, ώστε να υπάρχει έγκυρη απάντηση σ’ αυτό. Η πορεία των χρηματιστηριακών αγορών δεν εξαρτάται τόσο από το κόμμα από το οποίο προέρχεται ο κάθε Πρόεδρος, αλλά από την προσωπικότητα του Προέδρου και από τις συνθήκες και τα συγκεκριμένα δεδομένα της περιόδου της προεδρίας του.

***

Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε -χωρίς να μπορούμε να το τεκμηριώσουμε ισχυρά- ότι όντως, οι αγορές είναι περισσότερο θετικές προς τον κ. Τραμπ. Όμως, ίσως τα πράγματα να μην είναι έτσι. Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις και των δύο υποψηφίων, καθίσταται σαφές ότι, όποιος και αν είναι ο επόμενος Πρόεδρος, στα επόμενα χρόνια, θα υπάρξει στις ΗΠΑ ένα μαζικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο θα στοχεύει στα έργα υποδομής. Βέβαια, ο κ. Biden αναφέρεται και σε ένα τεράστιο πρόγραμμα “πράσινων” και κοινωνικών επενδύσεων, το Green New Deal (εδώ), το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καταπολεμήσει την αλλαγή του κλίματος και την οικονομική ανισότητα. Κάποιος θα αντιτάξει ότι, η πολιτική δημοσίων επενδύσεων του κ. Biden οδηγεί σε αύξηση της φορολογίας -η αύξηση για τις επιχειρήσεις, από το 21% στο 28%, και των πλουσίων, περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά του. Όμως, όταν τα έσοδα από τη φορολογία χρησιμοποιούνται για τέτοιου είδους επενδύσεις, τότε επιστρέφουν στην κοινωνία, και προσθέτουν στην οικονομική ανάπτυξη.

***

Αυτή η μαζική κυβερνητική παρέμβαση στην οικονομία θα επιδράσει στη μακροπρόθεσμη κινητικότητα και παραγωγικότητα της οικονομίας, που σε συνδυασμό με τη διατήρηση της πολιτικής των -σχεδόν- μηδενικών επιτοκίων, η θετική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών θα μπορούσε να συνεχιστεί. Όμως, είναι πιθανό, οι ωφελούμενες εταιρίες να είναι διαφορετικές αυτή τη φορά. Παράλληλα, σε μια Προεδρία Biden, είναι πολύ πιθανό ότι ο σημερινός πρόεδρος της FED κ. Jerome Powell, να έχει άλλη μία θητεία -κάτι που δε θεωρείται πιθανό σε θητεία Trump-  μετά τη λήξη της παρούσας, το 2022. Κάτι τέτοιο θα παρείχε διαβεβαίωση στις αγορές ότι η πολιτική των χαμηλών έως μηδενικών επιτοκίων δε θα διαταραχθεί, παρά μόνον όταν δεν θα χρειάζεται πλέον.

***

Παράλληλα, ο κ. Biden θα βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους και τους εμπορικούς εταίρους, θα είναι περισσότερο ήπιος στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα (χωρίς να σταματήσει η διαδικασία επιστροφής πολλών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ), ενώ  θα αποφεύγει την πρακτική” των ανακοινώσεων, επί πολλών σοβαρών θεμάτων μέσω του twitter, που τόσο συχνά σόκαραν τις αγορές.

***

Δε νομίζουμε ότι η προεδρική εκλογή θα επηρεάσει μεσομακροπρόθεσμα τις αγορές. Οι ΗΠΑ, εξακολουθούν να βρίσκονται σε μία θετική ιστορική φάση και διαθέτουν ακόμη πολλά στοιχεία που τις διατηρεί στην πρωτοκαθεδρία και στην οικονομική ασφάλεια.

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text