Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Σενάρια για τέταρτο "μνηστήρα" στο 5G λόγω παράτασης του διαγωνισμού

Σενάρια για τέταρτο "μνηστήρα" στο 5G λόγω παράτασης του διαγωνισμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σενάρια για τέταρτο "μνηστήρα" στο 5G λόγω παράτασης του διαγωνισμού

Του Κώστα Κετσιετζή

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά έκπληξη και να εμφανιστεί και τέταρτος ενδιαφερόμενος στην δημοπρασία για το φάσμα των συχνοτήτων για το 5G, πέρα από τους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (ΟΤΕ, Vodafone, Wind).

Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν πηγές της αγοράς, αξιολογώντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να δώσει παράταση μιας εβδομάδας στην προθεσμία κατάθεσης των φακέλων συμμετοχής στον διαγωνισμό. Κάτι τέτοιο μένει να αποδειχθεί, με τις πιθανότητες να παραμένουν μικρές αλλά πάντως υπαρκτές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα σενάρια του να υπάρχει ξένος όμιλος που εξετάζει τη συμμετοχή του ενισχύθηκαν και από τις διευκρινιστικές ερωτήσεις που κατατέθηκαν στην ΕΕΤΤ, οι οποίες μεταξύ άλλων έχουν να κάνουν με τη γλώσσα κατάθεσης των προσφορών, τις εγγυητικές επιστολές που έχουν εκδοθεί σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, καθώς και τη διαδικασία της δημοπρασίας στην περίπτωση που υπάρξουν τέσσερις συμμετέχοντες.

Παράγοντες της αγοράς των τηλεπικοινωνιών κοιτούν -αναπόφευκτα όπως λένε- προς την μεριά της United Group και του ιδιοκτήτη της (BC Partners), καθώς η απόκτηση ενός τμήματος του φάσματος συχνοτήτων για το 5G θα ενισχύσει τη θέση της Forthnet, η οποία ετοιμάζεται να λειτουργήσει την Nova Mobile ως εικονικός πάροχος (MVNO). Άλλοι παράγοντες δείχνουν προς ξένο όμιλο που είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν για την ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Θα αποτελούσε έκπληξη

Πάντως, η εμφάνιση ενός νέου παίκτη στην δημοπρασία θα αποτελέσει έκπληξη, ειδικά από τη στιγμή που αποφασίστηκε να μην διατεθεί με προνομιακούς όρους κομμάτι του φάσματος σε νεοεισερχόμενες εταιρείες, όπως έγινε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αντίθετα από την ΕΕΤΤ προωθείται η δημιουργία περισσότερων εικονικών παρόχων στην ελληνική αγορά προς ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Όπως είχε εξηγήσει ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Κωνσταντίνος Μασσέλος, σε ομιλία του στο  παγκόσμιο συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών τον προηγούμενο μήνα, η απόφαση αυτή πάρθηκε επειδή από την ανάλυση που έγινε σε άλλες αγορές τα τελευταία δύο χρόνια "είδαμε περιπτώσεις όπου ένας μικρότερος αριθμός δυνατών παρόχων εξυπηρετούσαν καλύτερα τα συμφέροντα των καταναλωτών, από άλλες αγορές όπου οι πάροχοι δεν είχαν τους πόρους για να αναπτύξουν τις υποδομές και τις υπηρεσίες τους, αρκετά καλά και γρήγορα”

Από την άλλη, ο διαγωνισμός δεν βάζει και εμπόδια στη συμμετοχή κάποιου άλλου ενδιαφερόμενου πέρα των τριών τηλεπικοινωνιακών ομίλων, καθώς υπάρχουν προβλέψεις για μειωμένες υποχρεώσεις κάλυψης για τις νέες εταιρείες, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα περιαγωγής σε εθνικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις 30 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να υποβληθούν στην ΕΕΤΤ οι αιτήσεις συμμετοχής στην δημοπρασία, μετά από την παράταση μιας εβδομάδας που δόθηκε.

Σημειώνεται πως η παράταση δεν επηρεάζει το συνολικό χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας, καθώς καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της δημοπρασίας και την ανακοίνωση των υπερθεματιστών παραμένει η 21η Δεκεμβρίου 2020.

 

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text