Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Διαβάσαμε - Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση αποβλήτων, logistics, φάρμακα, αγροδιατροφικός τομέας και τεχνολογικές επιχειρήσεις είναι οι έξι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας που προσελκύουν το ενδιαφέρον γερμανικών ομίλων για περαιτέρω επενδύσεις στην Ελλάδα. Ηδη, άλλωστε, οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας το 3% του ΑΕΠ. Το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των Γερμανών για επενδύσεις στην Ελλάδα επιβεβαίωσε χθες ο πρέσβης της Γερμανίας στη χώρα μας Ερνστ Ράιχελ, προβαίνοντας, ωστόσο, και σε κάποιες συστάσεις. «Η Ελλάδα είναι άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ψηφιακή εκδήλωση «Ελληνογερμανική Ημέρα για την Οικονομία και τις Επενδύσεις», ενώ έκανε λόγο για «θαρραλέα διαχείριση της πανδημίας». (εδώ)

Μαζικό χαρακτήρα αρχίζουν να λαμβάνουν οι αποχωρήσεις καταλυμάτων από τις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, με τους ιδιοκτήτες τους να επιλέγουν την άμεση επιστροφή στις συμβατικές μισθώσεις μεγαλύτερης διάρκειας, λόγω της απουσίας ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ημερών (2-12 Οκτωβρίου), από το κέντρο της Αθήνας έχουν αφαιρεθεί 359 αγγελίες διαμερισμάτων, ενώ επιπλέον 439 είχαν αφαιρεθεί το διάστημα από τις 19 Αυγούστου έως τις 2 Οκτωβρίου. Συνολικά, από το τέλος του πρώτου τριμήνου, όταν δηλαδή είχαν ήδη αρχίσει να καταγράφονται οι πρώτες συνέπειες από την πανδημία, και μέχρι σήμερα, 3.650 ακίνητα έχουν διαγραφεί από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. (εδώ)

Τον προϋπολογισμού του 2021 υπεραμύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του προσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου έκανε λόγο για έναν φιλοαναπτυξιακό και φιλοεπενδυτικό προϋπολογισμό, ο οποίος «στοχεύει στην υπέρβαση της κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια». Σημείωσε δε, ότι το προωθούμενο προσχέδιο εδράζεται σ’ ένα μίγμα πολιτικής, το οποίο εστιάζει στις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και στην ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να υποστηρίξει ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού, οι οποίοι κάνουν λόγο για ανάπτυξη 7,5% του ΑΕΠ, είναι ρεαλιστικοί, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στις πολιτικές δημοσιονομικής επέκτασης, καθώς και στον ρόλο του Ταμείου Ανάπτυξης. Άλλωστε, εντός του 2021, αναμένεται η εκταμίευση των πρώτων 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σύνολο 32 δισεκατομμυρίων ευρώ που αφορούν την Ελλάδα. (εδώ)

Η απότομη επιδημιολογική στροφή και επιστροφή της πανδημίας σε επίπεδα Μαρτίου έχουν φέρει τη χώρα σε νέο κρίσιμο σταυροδρόμι, παρατείνοντας και δυσχεραίνοντας τη διαχείριση δύο παράλληλων και αλληλένδετων κρίσεων: υγειονομικής και οικονομικής. Σε διάστημα μερικών μόλις ετών, η Ελλάδα καλείται να περάσει μεταξύ των συμπληγάδων της κρίσης, με τη διαφορά, ωστόσο, ότι η μία δεν είναι άγνωστη, αντιθέτως, είναι πρόσφατη. Η διδαχή της δεκαετίας που προηγήθηκε κατέδειξε τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις ως αντίδοτο στην παρατεταμένη ύφεση και «παυσίπονο» στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, δημιουργώντας προκλήσεις για την προσέλκυσή και υλοποίησή τους. Στο νέο δύσκολο μονοπάτι που θα ακολουθήσει η χώρα, οι επενδύσεις αποτελούν μονόδρομο, η βιομηχανία δίαυλος, η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και η μεταλλευτική συνοδοιπόροι. Η βιομηχανική και γενικότερα η παραγωγική δραστηριότητα δημιουργούν νέους πόρους ανάπτυξης και αποτελούν τα ενδεδειγμένα μέσα για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση του ΑΕΠ και την δημοσιονομική ενθάρρυνση. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο του 2020 ο δείκτης του κλάδου των λοιπών ορυχείων και λατομείων σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση +21,3% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020. Η επίδοση αυτή συνέβαλε καθοριστικά ώστε η συνολική βιομηχανική παραγωγή στη χώρα να ανακάμψει κατά 3,9% την συγκεκριμένη περίοδο. (εδώ)

Πάνω από 1 δισ ευρώ στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (από 1,6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα) έρχεται να προσθέσει η ανάδειξη του σχήματος που συμμετέχει από κοινού με τη Mohegan ως προσωρινού αναδόχου για την λήψη της άδειας καζίνο στο Ελληνικό, ενώ τα ευχάριστα νέα δεν σταματούν εδώ καθώς δόθηκε το πράσινο φως για την καταβολή των πρώτων 100 εκατ.ευρώ που αφορά την χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου στο έργο του αεροδρομίου στο Καστέλι, θέτοντας ουσιαστικά στην τελική ευθεία έναρξης ένα από τα μεγαλύτερα έργα της χώρας. (εδώ)

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά έκπληξη και να εμφανιστεί και τέταρτος ενδιαφερόμενος στην δημοπρασία για το φάσμα των συχνοτήτων για το 5G, πέρα από τους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (ΟΤΕ, Vodafone, Wind). Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν πηγές της αγοράς, αξιολογώντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να δώσει παράταση μιας εβδομάδας στην προθεσμία κατάθεσης των φακέλων συμμετοχής στον διαγωνισμό. Κάτι τέτοιο μένει να αποδειχθεί, με τις πιθανότητες να παραμένουν μικρές αλλά πάντως υπαρκτές. Παράγοντες της αγοράς των τηλεπικοινωνιών κοιτούν -αναπόφευκτα όπως λένε- προς την μεριά της United Group και του ιδιοκτήτη της (BC Partners), καθώς η απόκτηση ενός τμήματος του φάσματος συχνοτήτων για το 5G θα ενισχύσει τη θέση της Forthnet, η οποία ετοιμάζεται να λειτουργήσει την Nova Mobile ως εικονικός πάροχος (MVNO). Άλλοι παράγοντες δείχνουν προς ξένο όμιλο που είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν για την ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά. (εδώ)

Στα σκαριά βρίσκεται η περιβόητη λίστα της Κομισιόν, η οποία έχει βάλει στο στόχαστρο τις μεγάλες επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας. Σε αυτήν περιλαμβάνονται ως και 20 μεγάλες εταιρίες, όπως βεβαίως η Apple και το Facebook, οι οποίες θα βρεθούν ενώπιον ενός αρκετά αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου. Συνεργάτες της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτ Βεστάγκερ, διοχετεύουν νέες πληροφορίες στον Τύπο για τις πρωτοβουλίες των Βρυξελλών με σχέδια πάνω στη δημιουργία ενός νέου “Εργαλείου Ανταγωνισμού” (New Competition Tool - NCT) που θα ερευνά την αγορά και θα διευκολύνει τις αρμόδιες Αρχές να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά. Δεύτερον, προωθείται νομοθετική πρόταση για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act - DSA), που αφορά τους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, η Amazon κ.λπ., και αναμένεται να γνωστοποιηθεί στο τέλος του 2020. Δεύτερον, προωθείτο νομοθετική πρόταση για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act - DSA), που αφορά τους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, η Amazon κ.λπ., και αναμένεται να γνωστοποιηθεί στο τέλος του 2020. (εδώ)

Τα μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας αναμένουν ότι η οικονομία της χώρας θα ανακάμψει βραδύτερα από την πανδημία του κορωνοϊού σε σχέση με ό,τι προέβλεπαν τον Απρίλιο. Οπως μετέδωσε το Reuters, τα ινστιτούτα αναμένουν ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά περίπου 5,4% το 2020, περισσότερο από την ύφεση 4,2% που προέβλεπαν τον Απρίλιο. Η πρόβλεψη των ινστιτούτων, η οποία αποτελεί τη βάση για τις οικονομικές προβλέψεις της γερμανικής κυβέρνησης, είναι ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί 4,7% το 2021, λιγότερο από το 5,8% που εκτιμούσαν τον Απρίλιο, ενώ για το 2022 αναμένουν ανάπτυξη 2,7%. Τα ινστιτούτα ανέφεραν ότι η ανάκαμψη συγκρατείται από τους τομείς που έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από τους περιορισμούς κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως της εστίασης, του τουρισμού, των εκδηλώσεων και των αεροπορικών ταξιδιών. «Η δραστηριότητα στο τμήμα αυτό της γερμανικής οικονομίας θα… φθάσει την υπόλοιπη οικονομία μόνον όταν αρθούν σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας, κάτι που δεν αναμένουμε πριν από το επόμενο καλοκαίρι», δήλωσε ο επικεφαλής για τις προβλέψεις του ινστιτούτου του Κιέλου. (εδώ)

Βασική προτεραιότητα για έναν Λευκό Οίκο υπό τον Τζο Μπάιντεν θα ήταν η αύξηση των φόρων στους Αμερικανούς υψηλού εισοδήματος και η αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στο 28% από 21%. Κάτι τέτοιο θα ικανοποιούσε πολλούς εκ των προοδευτικών θα ήταν ωστόσο λανθασμένο πολιτικό ξεκίνημα για μια νέα κυβέρνηση, δημιουργώντας αρνητικές συνθήκες σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία είναι έτσι κι αλλιώς αδύναμη. Η αύξηση, δε, του εταιρικού φορολογικού συντελεστή θα μείωνε μακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και τους μισθούς στις ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν δεσμεύεται να μην αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα σε όσους κερδίζουν λιγότερα από 400.000 δολάρια τον χρόνο. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τα πλέον υψηλά εισοδήματα θα ανέλθει στο 39,6% από 37%, μεταξύ άλλων αλλαγών. Συνολικά, το σχέδιο Μπάιντεν θα απέφερε έσοδα περίπου 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη δεκαετία, ένα αναμφισβήτητα σημαντικό ποσό. Φυσικά, το σχέδιο Μπάιντεν στην ολότητά του θα αύξανε τις δαπάνες παράλληλα με τους φόρους. Η Moody’s Analytics, για παράδειγμα, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,2% το 2021 και 7,7% το 2022 εάν νικήσει ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία. H Moody’s προβλέπει ανάπτυξη 2,3% και 4,5% το 2021 και το 2022, αντίστοιχα, εάν η σημερινή πολιτική κατάσταση διατηρηθεί αμετάβλητη μετά τις εκλογές. Ποια είναι η πηγή αυτής της διαφοροποίησης στις προβλέψεις; Δεν είναι οι προτεινόμενες αυξήσεις φόρων από πλευράς Μπάιντεν. Αντ' αυτού, η Moody’s υποθέτει ότι ο Μπάιντεν θα υλοποιήσει πλήρως την οικονομική του ατζέντα - επιπλέον 7,3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για τις υποδομές, την εκπαίδευση, το "δίχτυ ασφαλείας", το κράτος πρόνοιας, τη στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη, κατά σειρά ύψους. Επειδή όλες αυτές οι δαπάνες χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό μέσω ελλείμματος, ενδυναμώνουν την ανάπτυξη - σύμφωνα με τα συμβατικά οικονομικά μοντέλα - υπερβαίνοντας κάθε "φρενάρισμα" το οποίο θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι προτεινόμενες αυξήσεις φόρων. (εδώ)

Δύο μελέτες που έδωσε στην δημοσιότητα στις 12 και 13 Οκτωβρίου το τμήμα μελετών και έρευνας της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) στην Ελβετία, προβλέπουν ένα νέο κύμα χρεοκοπίας επιχειρήσεων το 2021 με μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων, παρά τις πρωτοφανείς παρεμβάσεις των κυβερνήσεων και των τραπεζών, θα συνεχίσουν και το 2021 και θα κυμανθούν στις ανεπτυγμένες οικονομίες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ιαπωνία) σε επίπεδα πολύ υψηλά (20%) παρά την προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ, μετά την κατακόρυφη πτώση του 2020. Το πραγματικό κύμα ανεργίας που ακολουθεί την "έξοδο” από την πανδημία δεν έχει ακόμα εμφανιστεί στην οικονομία και στην κοινωνία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα, όπως και οι αποκαλούμενες επιχειρήσεις "ζόμπι”, δηλαδή οι επιχειρήσεις που έχουν μέχρι σήμερα διατηρηθεί εν ζωή μόνο χάρη στη εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική και τις κρατικές παρεμβάσεις επιδοματικής στήριξης. Σημειώνεται δε στο σημείο αυτό ότι στις ΗΠΑ αυτό έχει αρχίσει να οδηγεί στο κλείσιμο των επιχειρήσεων "ζόμπι” και στην εκκαθάριση των μικρομεσαίων που δεν αντέχουν στην κρίση, με αποτέλεσμα τα 2/3 των Μικρομεσαίων να εκκαθαρίζονται ήδη με βάση το πτωχευτικό δίκαιο. (εδώ)

Στα 38.743.864 ανέρχονται τα κρούσματα κορωνοϊού διεθνώς σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση της ιστοσελίδας Worldometers. Το τελευταίο 24ώρο καταμετρήθηκαν 381.466 νέα περιστατικά και 6.083 νέοι θάνατοι. Την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19. Από την άλλη η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει lockdown στα πανεπιστήμια στην Αγγλία για δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα με τους φοιτητές να παραμένουν στις πανεπιστημιούπολεις και όλες τις διδασκαλίες να διεξάγονται διαδικτυακά, ανέφερε  δημοσίευμα του Guardian. Η Γερμανία δεν αντέχει οικονομικά δεύτερο lockdown, προειδοποίησε – σε δραματικό τόνο – η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τονίζοντας ότι είναι απολύτως πεπεισμένη ότι «αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει το πώς θα ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία». Κάλεσε έντονα τους νέους να σταματήσουν τα πάρτι, τα οποία τελευταία θεωρείται πως αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text