Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Prodea: Από την πώληση 13 ακινήτων στην Ιταλία, 100 εκατ. ευρώ θα μπουν στο ταμείο

Prodea: Από την πώληση 13 ακινήτων στην Ιταλία, 100 εκατ. ευρώ θα μπουν στο ταμείο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Prodea: Από την πώληση 13 ακινήτων στην Ιταλία, 100 εκατ. ευρώ θα μπουν στο ταμείο

Του Νίκου Θεοδωρόπουλου

Σχεδόν αλώβητη αναμένεται να βγει η Prodea Investments φέτος από την πανδημία του covid 19 χάρη σε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτει ενώ έχει αποφύγει ακίνητα που η τύχη τους συνδέονται με την κατανάλωση.

Ο κλάδος που επλήγη περισσότερο είναι αυτός των ξενοδοχείων που αποτελεί μικρό μέρος στο σύνολο του χαρτοφυλακίου της.

Ωστόσο τα καλά νέα για την εισηγμένη αναμένεται να έρθουν από την Ιταλία καθώς η συμφωνία πώλησης των 13 ακινήτων που κατέχει το Pecasso Fund βρίσκεται σχεδόν στο τελικό στάδιο με τη σύνταξη της σύμβασης ανάμεσα στον πωλητή και τον αγοραστή.

Οι νομικοί έχουν τον τελευταίο λόγο για την επισφράγιση της συμφωνίας

Το τίμημα είναι ιδιαίτερο ικανοποιητικό για την μητρική εταιρεία την Prodea αφού πρόκειται να καλύψει το σύνολο του δανεισμού που είχε το Pecasso Fund έναντι ιταλικών τραπεζών.

Το ποσό που θα επιστρέψει στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στην περιοχή των 100 εκατ. ευρώ για να προστεθεί στα ήδη διαθέσιμα κεφάλαια.

Μέρος των κεφαλαίων από την πώληση των ακινήτων στη Ιταλία θα κατευθυνθεί ως επενδύσεις στην εγχώρια αγορά και ένα μικρότερο μέρος θα πάει στους μετόχους της εταιρείας.

Στέλεχος της εταιρείας λέει στο ΒΝ ότι ο COVID-19 έπληξε κυρίως τα ξενοδοχεία στη συνέχεια τα εμπορικά κέντρα και καταστήματα τα οποία ήταν βρίσκονται στις πιο ακριβές περιοχές της ευρύτερης περιοχές της Αθήνας.

Τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας πλέον εμφανίζουν διψήφια ποσοστά αποδόσεων διότι έπεσε η αξία των ακινήτων αποτρέποντας στην ουσία μία συναλλαγή διότι ο πωλητής δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα τίμημα αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με την αξία του ακινήτου που είχε πριν τη εκδήλωση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ζήτηση για ποιοτικά ακίνητα κινείται αρκετά ψηλά διότι δεν υπάρχει προσφορά με αποτέλεσμα αρκετές εταιρείες να αποφασίζουν την ανάπτυξη τους από την αρχή διότι το αγοραστικό ενδιαφέρον δικαιολογεί την υλοποίηση μίας επένδυσης από το μηδέν.

Αρκετά προσοδοφόρα ήταν η επενδυση της σε ακίνητα για τη χρήση σουπερ μάρκετ.

Η αγορά ακινήτων που βρίσκεται ουσιαστικά στο σημείο εκκίνησης είναι των Logistics χάρη και του Covid 19 που τα έφερε στο προσκήνιο πιο επιτακτικά καθώς πολλές επιχειρήσεις εισήλθαν υποχρεωτικά στον τομέα των ηλεκτρονικών πωλήσεων χωρίς υποδομές.

Η αγορά ακινήτων με τα χαρακτηριστικά της κατοικίας είναι μακριά από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά διότι δεν δημιουργεί υπεραξίες μεγάλης κλίμακας και αφορά αγοραπωλησίες μικρής αξίας για τα μεγέθη των αντίστοιχων εταιρειών όπως είναι και η Prodea Investments.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 81,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι 79,5 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν 28,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του τους έναντι 28,5 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2019.

Η Εσωτερική Αξία (NAV) του Ομίλου την 30η Ιουνίου 2020 ανήλθε σε 1.365,6 εκατ. ευρώ ή 5,35 ευρώ ανά μετοχή έναντι 1.419,3 εκατ. ευρώ και 5,56 ανά μετοχή αντίστοιχα την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Την 30η Ιουνίου 2020 το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου αποτελούνταν από 374 εμπορικά ακίνητα, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 1.292 χιλ. τ.μ.

Τριακόσια τριάντα (330) ακίνητα βρίσκονται στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας.

Επίσης, είκοσι έξι (26) βρίσκονται στην Κύπρο, δεκατέσσερα (14) ακίνητα στην Ιταλία, δύο στη Βουλγαρία και δύο στη Ρουμανία.

 

bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text