Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Deutsche Bank: Πιθανή νίκη Trump θα προκαλέσει σοκ στον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ

Deutsche Bank: Πιθανή νίκη Trump θα προκαλέσει σοκ στον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πιθανή νίκη Trump στις προεδρικές εκλογές, στις 3 Νοεμβρίου, θα κλυδωνίσει συθέμελα τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και, γενικότερα, τον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ, που επιμένουν να δίνουν το προβάδισμα στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Joe Biden, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς (και σίγουρα δημοσκοπήσεις), το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016 προκάλεσε τη μεγαλύτερη πολιτική αναστάτωση στη σύγχρονη ιστορία.

Ίσως...

Ωστόσο, αν ο Trump νικήσει τον Biden στις 3 Νοεμβρίου, το σοκ που θα προκαλέσει θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Jim Reid της Deutsche Bank, η νίκη του Trump θα ήταν το «μεγαλύτερο σοκ στην ιστορία».

Mε τον Joe Biden να βλέπει το προβάδισμά του σε διάφορες δημοσκοπήσεις να αυξάνεται περισσότερο από 10 μονάδες, γεγονός που τόσο για τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης όσο για τους traders της Γενιάς - Z προμηνύει όχι μόνο μια μεγάλη νίκη για τον Biden αλλά και ένα «μπλε σκούπισμα», το σενάριο της πολιτικής αβεβαιότητας φαίνεται να απομακρύνεται…

Ωστόσο, ο Jim Reid αποφάσισε να δει πόσα δημοσκοπικά σφάλματα έχουν συμβεί σε προηγούμενες εκλογές, μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα συμπεράσματά του αποτυπώνονται στο παρακάτω γράφημα, που συγκρίνει τον τελικό μέσο όρο της ψηφοφορίας ή τους μέσους όρους ψηφοφορίας (από το 2004) για κάθε εκλογή έναντι του τελικού περιθωρίου ψήφου.

Οι δημοσκοπήσεις απέκλιναν από 0-3% σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα στις τελευταίες 6 προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Και παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν προβάδισμα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου -πράγματι, στις τελευταίες επτά εκλογές, οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει «περίεργη» εύνοια προς τους Δημοκρατικούς- το διάμεσο σφάλμα είναι λιγότερο του 1%.

Το μεγαλύτερο σφάλμα συνέβη το 1948, όταν ο Πρόεδρος Truman κέρδισε με 5% παρότι δημοσκοπικά ήταν πίσω 4,4%.

Ο ανθυποψήφιος του Truman είδε το προβάδισμά του να μειώνεται από τις 17 μονάδες στα τέλη Σεπτεμβρίου σε 9 μονάδες στα μέσα Οκτωβρίου, προτού περιοριστεί σε μόλις 5 μονάδες λίγο πριν από τις εκλογές.

Οι δύο τελευταίες μεγάλες ήττες των δημοσκόπων ήταν μια υπέρβαση 6,4 μονάδων του Κλίντον το 1992, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής με 5,6 μονάδες, αλλά και η νίκη του Reagan 9,4 το 1980, που εμφανιζόταν πίσω με 6,4 μονάδες αλλά κέρδισε την εκλογική μάχη με 9,4 μονάδες.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι, ενώ ένα σφάλμα τύπου Truman στις εκλογές μπορεί να δώσει στον Τrump ελπίδες νίκης, δεδομένου του εκλογικού συστήματος, ο Reid καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η πραγματικότητα είναι ότι -εκτός αν οι ψηφοφορίες περιοριστούν στην ημέρα των εκλογών- η νίκη του Trump θα ήταν το μεγαλύτερο δημοσκοπικό λάθος στη σύγχρονη πολιτική».

Το οποίο, υπό το πρίσμα της προφανής προκατάληψης των μέσων ενημέρωσης και του καταστροφικού ιστορικού των δημοσκόπηση τα τελευταία χρόνια, θα αποτελούσε την κατάλληλη συνέχεια για τα τέσσερα πιο τρελά χρόνια στην ιστορία των ΗΠΑ.

 

bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text