Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Διαβάσαμε - Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Αύξηση 369,22% κατέγραψε μέσα στο Σεπτέμβριο η αξία των ακάλυπτων επιταγών σύμφωνα με το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της Τειρεσίας ΑΕ. Συνολικά το Σεπτέμβριο σφραγίσθηκαν 1.544 επιταγές αξίας 23,36 εκατ. ευρώ, όταν τον Αύγουστο είχαν σφραγιστεί 605 επιταγές αξίας 4,97 εκατ. ευρώ. Αυτό συνέβη διότι εξέπνευσε η αναστολή προθεσμιών πληρωμής επιταγών για 75 ημέρες που είχε δώσει η κυβέρνηση και οι επιταγές που δεν καλύφθηκαν αναγγέλθηκαν στον Τειρεσία. Συνολικά η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 ανήλθε στα 97,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 όταν είχε ανέλθει σε 107 εκατ. ευρώ. (εδώ)

Σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ή χρεολυσίων παραμένει το 75%-80% των εξυπηρετούμενων δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών που εντάχθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στα προγράμματα διευκόλυνσης των τραπεζών. Οι δανειολήπτες ασκούν με τον τρόπο αυτόν το δικαίωμα παραμονής στο ευνοϊκό καθεστώς ως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πρόκειται για υψηλό, αλλά αναμενόμενο ποσοστό, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν λόγω της ύφεσης δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες. Δείχνει δε την αναγκαιότητα για σταδιακή επιστροφή στις προ κορωνοϊού δόσεις από το 2021. Στον αντίποδα, από το 20%-25% των δανειοληπτών που επανήλθαν σε κανονικές πληρωμές, το 60% διέκοψε με δικό του αίτημα την περίοδο χάριτος και ξεκίνησε την εξόφληση του χρέους. Πρόκειται κατά βάση για νοικοκυριά η οικονομική κατάσταση των οποίων επιτρέπει την ομαλή εξυπηρέτηση των οφειλών, αλλά και για επιχειρήσεις με καλά θεμελιώδη μεγέθη, που χρησιμοποίησαν τις αναστολές ως μέσο άμυνας μετά την επιβολή του lockdown. Υπάρχει όμως και ένα 40% από τα δάνεια που δεν πήραν παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, το οποίο αποτελεί μαύρο κουτί για τις τράπεζες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μεγαλύτερο μέρος των υπό αναστολή δανείων 19,9 δισ. ευρώ στο τέλος του καλοκαιριού εντάχθηκε σε προγράμματα προσωρινής διακοπής πληρωμών χρεολυσίων ή δόσεων το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου. Τον Μάιο ανέρχονταν σε 14,90 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 3,15 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο κατά 1,72 δισ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο σημείωσαν πολύ μικρή άνοδο (129 εκατ. ευρώ). (εδώ)

Σχεδόν αλώβητη αναμένεται να βγει η Prodea Investments φέτος από την πανδημία του covid 19 χάρη σε ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτει ενώ έχει αποφύγει ακίνητα που η τύχη τους συνδέονται με την κατανάλωση. Ο κλάδος που επλήγη περισσότερο είναι αυτός των ξενοδοχείων που αποτελεί μικρό μέρος στο σύνολο του χαρτοφυλακίου της. Ωστόσο τα καλά νέα για την εισηγμένη αναμένεται να έρθουν από την Ιταλία καθώς η συμφωνία πώλησης των 13 ακινήτων που κατέχει το Pecasso Fund βρίσκεται σχεδόν στο τελικό στάδιο με τη σύνταξη της σύμβασης ανάμεσα στον πωλητή και τον αγοραστή. Οι νομικοί έχουν τον τελευταίο λόγο για την επισφράγιση της συμφωνίας. Το τίμημα είναι ιδιαίτερο ικανοποιητικό για την μητρική εταιρία την Prodea αφού πρόκειται να καλύψει το σύνολο του δανεισμού που είχε το Pecasso Fund έναντι ιταλικών τραπεζών. Το ποσό που θα επιστρέψει στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στην περιοχή των 100 εκατ. ευρώ για να προστεθεί στα ήδη διαθέσιμα κεφάλαια. (εδώ)

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές που έχουν δώσει οι δύο υποψήφιοι για τη γραμμή 4 του Μετρό, ήτοι η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-Ansaldo- Hitachi και η κοινοπραξία ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom Transport. Ο δρόμος για το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών άνοιξε όταν Άκτωρ και Αβαξ απέσυραν τις προσφυγές τους. Την συνέχιση του διαγωνισμού είχε προαναγγέιλει και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γ., Καραγιάννης ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή Market Watch τόνισε ότι «εκτιμούμε για το καλό της χώρας, ότι δεν θα την ξαναπροσβάλλουν  και θα προχωρήσει ο διαγωνισμός, ώστε ένα από τα μεγαλύτερα έργα της χώρα μας να υλοποιηθεί». Η Γραμμή 4 θα έχει 15 σταθμούς και οι αποβάθρες θα έχουν μήκος περίπου 80 μέτρα. θα υπάρχουν θύρες στις αποβάθρες - είναι μία τάση που επικρατεί διεθνώς - οι οποίες θα ανοίγουν μαζί με τις θύρες των συρμών. Η γραμμή 4 του Μετρό, είναι το μεγαλύτερο νέο δημόσιο έργο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 (μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ) καθώς το αρχικό της κόστος έχει υπολογιστεί σε 1,45 δισ.ευρώ ενώ αν προστεθεί και το ΦΠΑ τότε το κόστος ανέρχεται στα 1,8 δισ ευρώ, με το 75% της χρηματοδότησης να προέρχεται από κεφάλαια του ΕΣΠΑ. (εδώ)

Δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω. Το να οικοδομηθεί μια ισχυρότερη Ευρώπη δεν ήταν ποτέ ένα εύκολο εγχείρημα, αλλά το να ολοκληρωθεί και να επικυρωθεί το πρόγραμμα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας με το συνολικό κονδύλι του 1,8 τρισ. ευρώ, στο οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον Ιούλιο, αποδεικνύεται ένα εγχείρημα δυσκολότερο από όσο φαινόταν. Αν και θεωρείται μάλλον απίθανο το προβλεπόμενο Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του επταετούς προϋπολογισμού του 1,074 τρισ. ευρώ για το 2021-2027, να τεθεί εν αμφιβόλω, ο κίνδυνος να καθυστερήσει η καταβολή των κονδυλίων έχει αυξηθεί.)Σε τι συνίσταται, όμως, το διακύβευμα; Πρώτον, το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα προσφέρει στήριξη προς τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. για να ορθοποδήσουν μετά την πανδημία και το οποίο αποτελεί μία από τις εντυπωσιακότερες πράξεις διακρατικής οικονομικής αλληλεγγύης στην Ιστορία. Επιπροσθέτως, για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να δανειστεί σημαντικά ποσά. Επί των 750 δισ. ευρώ, τα 390 δισ. ευρώ θα αφορούν δωρεές και τα 360 δισ. ευρώ δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Δεύτερον, η Ε.Ε., τουλάχιστον για τα δικά της δεδομένα, θέλει να διαθέσει ταχέως τα κονδύλια, με το 70% των δωρεών να δίδονται το 2021 και το 2022, ενώ τα υπόλοιπα το 2023, με τελική ημερομηνία ολοκλήρωσης του προγράμματος το 2026. Από τις ιδιαιτέρως ωφελημένες αποδεικνύεται πως είναι οι Ελλάδα (16,9 δισ. ευρώ), Ιταλία (86,6 δισ. ευρώ), Ισπανία (72 δισ. ευρώ), Ουγγαρία (6,1 δισ. ευρώ), Πολωνία (26,9 δισ. ευρώ) και Πορτογαλία (11,6 δισ. ευρώ). Πέραν αυτών, η Ε.Ε. έχει στη διάθεσή της και τον επταετή προϋπολογισμό του 1,074 τρισ. ευρώ, ενώ το ετήσιο όριο δαπανών αυξάνεται από το 1,2% στο 1,4% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος των κρατών-μελών. (εδώ)

Η αγωνία κορυφώνεται. Λίγες μόλις εβδομάδες απομένουν μέχρι τις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ που θα κρίνουν ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. Θα καταφέρει να επιβληθεί εκ νέου ο νυν πρόεδρος Τραμπ ή θα πρέπει να παραδώσει τη σκυτάλη στον συνδιεκδικητή του προεδρικού θώκου Τζο Μπάιντεν; Το ερώτημα που απασχολεί το Βερολίνο είναι πώς θα επηρεάσει η έκβαση των εκλογών τις αμερικανο-γερμανικές σχέσεις και κυρίως την οικονομία. «Θέλω να τονίσω ότι δεν είμαστε πολιτική οργάνωση», σχολιάζει ο πρόεδρος του αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου στη Γερμανία Φρανκ Σπορτολάρι. «Ωστόσο τα μέλη μας εκτιμούν ότι πολιτικά και οικονομικά θα ήταν καλύτερα εάν κέρδιζαν οι Δημοκρατικοί». Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η AmCham Germany με τη συμμετοχή των 50 μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων στη Γερμανία. Το αποτέλεσμα δεν θα πρέπει βέβαια να υπερεκτιμηθεί. Οι μάνατζερ ελπίζουν ότι η επικράτηση του Μπάιντεν θα έφερνε την αναθέρμανση των πολιτικών σχέσεων, την οποία ενδεχομένως να μπορούσαν οι ίδιοι να εξαργυρώσουν οικονομικά. (εδώ)

Πιθανή νίκη Trump στις προεδρικές εκλογές, στις 3 Νοεμβρίου, θα κλυδωνίσει συθέμελα τις εταιρίες δημοσκοπήσεων και, γενικότερα, τον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ, που επιμένουν να δίνουν το προβάδισμα στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Joe Biden, σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank. Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς (και σίγουρα δημοσκοπήσεις), το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016 προκάλεσε τη μεγαλύτερη πολιτική αναστάτωση στη σύγχρονη ιστορία. Ωστόσο, αν ο Trump νικήσει τον Biden στις 3 Νοεμβρίου, το σοκ που θα προκαλέσει θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Jim Reid της Deutsche Bank, η νίκη του Trump θα ήταν το «μεγαλύτερο σοκ στην ιστορία». Το μεγαλύτερο δημοσκοπικό σφάλμα μέχρι σήμερα συνέβη το 1948, όταν ο Πρόεδρος Truman κέρδισε με 5% παρότι δημοσκοπικά ήταν πίσω 4,4%. Ο ανθυποψήφιος του Truman είδε το προβάδισμά του να μειώνεται από τις 17 μονάδες στα τέλη Σεπτεμβρίου σε 9 μονάδες στα μέσα Οκτωβρίου, προτού περιοριστεί σε μόλις 5 μονάδες λίγο πριν από τις εκλογές. Οι δύο τελευταίες μεγάλες ήττες των δημοσκόπων ήταν μια υπέρβαση 6,4 μονάδων του Κλίντον το 1992, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής με 5,6 μονάδες, αλλά και η νίκη του Reagan 9,4 το 1980, που εμφανιζόταν πίσω με 6,4 μονάδες αλλά κέρδισε την εκλογική μάχη με 9,4 μονάδες. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι, ενώ ένα σφάλμα τύπου Truman στις εκλογές μπορεί να δώσει στον Τrump ελπίδες νίκης, δεδομένου του εκλογικού συστήματος, ο Reid καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η πραγματικότητα είναι ότι -εκτός αν οι ψηφοφορίες περιοριστούν στην ημέρα των εκλογών- η νίκη του Trump θα ήταν το μεγαλύτερο δημοσκοπικό λάθος στη σύγχρονη πολιτική». (εδώ)

Τον κώδωνα κινδύνου για απότομη διόρθωση των χρηματιστηρίων και ένα «κύμα» εταιρικών πτωχεύσεων κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα διαθέτει μεν επαρκή ρευστότητα για να αντέξει σε ενδεχόμενο σοκ λόγω της πανδημικής κρίσης, εάν όμως υλοποιηθεί το δυσμενές σενάριο για βαθύτερη ύφεση και πιο αδύναμη ανάπτυξη, θα επηρεασθεί αρνητικά η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών που θεωρούνται «αδύναμοι κρίκοι», με αντίκτυπο και στη δυνατότητα χορήγησης δανείων. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το ΔΝΤ προβλέπει υστέρηση κεφαλαίων που θα φθάσει έως και τα 220 δισ. δολάρια. Oι διεθνείς αγορές μετοχών έχουν ανακάμψει δυναμικά από τα χαμηλά που είχαν αγγίξει εν μέσω πανδημίας, με σημαντικές όμως διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών, αναλόγως της εξάπλωσης του κορωνοϊού και το εύρος των μέτρων στήριξης από κυβερνήσεις και νομισματικές αρχές, σημειώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος(Financial Stability Report). «Η αποσύνδεση μεταξύ των μετοχικών αποτιμήσεων και των εξελίξεων στην οικονομία παραμένει», παρατηρεί το ΔΝΤ στην έκθεση, σημειώνοντας ότι οι επιτοκιακές μειώσεις από τις κεντρικές τράπεζες και άλλα μέτρα στήριξης έχουν τονώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, παρά την υψηλότερη οικονομική αβεβαιότητα. (εδώ)

Η ισχυρή διεθνής συνεργασία για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα μπορούσε να επιταχύνει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και να προσθέσει 9 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο εισόδημα έως το 2025, όπως δήλωσε Πέμπτη η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντηση της διευθύνουσας επιτροπής του ΔΝΤ, η Γκεοργκίεβα κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ και την Κίνα να διατηρήσουν τα ισχυρά οικονομικά κίνητρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας ανάκαμψης. Τόνισε την ανάγκη ομοιόμορφης διανομής των εμβολίων σε όλο τον κόσμο τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις πλούσιες χώρες, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στα ταξίδια, τις επενδύσεις, το εμπόριο και σε άλλες δραστηριότητες. «Αν μπορέσουμε να σημειώσουμε γρήγορη πρόοδο παντού, θα μπορούσαμε να επιταχύνουμε την ανάκαμψη. Και μπορούμε να προσθέσουμε σχεδόν 9 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο εισόδημα έως το 2025 και αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του χάσματος εισοδήματος μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων κρατών», τόνισε η Γκεοργκίεβα. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text