Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Διαβάσαμε - Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Μπορεί τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου να ανέρχονται σε 37,9 δισ. ευρώ, ωστόσο η κυβέρνηση εξετάζει νέα έξοδο στις αγορές μετά τις 3 Νοεμβρίου και τις αμερικανικές εκλογές, προκειμένου να αντλήσει περίπου 2 δισ. ευρώ με χαμηλό κόστος . Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει βγει εφέτος ήδη τέσσερις φορές στις αγορές αντλώντας 10 δισ. ευρώ, κάτι που δεν ήταν στον αρχικό του προγραμματισμό, αλλά κατέστη αδήριτη ανάγκη λόγω της πανδημίας και των συνθηκών που δημιούργησε. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει πενταετές ομόλογο λήξης 2025. Η επιλογή αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι σήμερα η απόδοση του εν λόγω ομολόγου έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και κινείται στην περιοχή του 0,156%. Ομοίως, και το δεκαετές ομόλογο αναφοράς είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα με την απόδοσή του να είναι στην περιοχή του 0,76%. Αυτό οφείλεται στο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει διαρκώς ελληνικά ομόλογα και ήδη από το Μάρτιο 2020 έως σήμερα έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) ελληνικά χρεόγραφα αξίας άνω των 13 δισ. Ευρώ . (εδώ)

Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά την κινητοποίηση των πόρων από την πολιτική συνοχή για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, κατατάσσεται η Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση τα οποία πόροι άνω των 13 δισ. ευρώ των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής κατευθύνθηκαν στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και στη στήριξη των εργαζομένων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αξιοποίησε στον μέγιστο δυνατό βαθμό το προσωρινό πλαίσιο της ευελιξίας που παρείχαν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και το διαχειριστικό εργαλείο της αναθεώρησης, κινητοποιώντας επιπλέον πόρους άνω του 1,5 δισ. ευρώ από την πολιτική συνοχή, χωρίς να διαταραχθεί ο προγραμματισμός των ήδη υλοποιούμενων δράσεων. (εδώ)

Την Ανάπτυξη πολλοί υποσχέθηκαν, αλλά τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής άλλα δείχνουν… Τα στοιχεία «φωνάζουν» ότι με μόνη κινητήριο δύναμη την κατανάλωση όπως παλιά, χωρίς επενδύσεις ή άλλες βαθιές αλλαγές, η Ανάπτυξη φαντάζει σχεδόν ….άχρηστη! Και μπορεί το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σαν όρος να μη σημαίνει και πολλά για πολλούς, αλλά εξηγεί όσα ζήσαμε ή ακούσαμε τόσα χρόνια, ή και το πού πάμε από εδώ και μπρος. Ακόμα και το +1,9% της Ανάπτυξης το 2019, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αν τα 4 τρίμηνα του 2018 ήταν ίδια ή καλύτερα από όσο είχαν αρχικά εκτιμηθεί. Και αυτό σημαίνει ότι δεν αρκούν ούτε οι προεκλογικές παροχές, ούτε οι αλλαγές κυβέρνησης ή η αλλαγή βάσης υπολογισμού (base effect) από μόνες τους για να φέρουν «ισχυρή Ανάπτυξη», έστω και στα χαρτιά…. Η καταβαράθρωση του ΑΕΠ το 2011 αποδείχθηκε πλέον ότι ήταν ακόμα μεγαλύτερη από όσο φαινόταν (-10,1% αντί -9,1% που ήταν ως τώρα η επίσημη εκτίμηση). Η επαναφορά προς Ανάπτυξη ήταν ραγδαία μετά το 2012. Τώρα αποδείχθηκε μάλιστα πως και το 2013 ακόμα, που ήταν έτος ύφεσης και πολλοί μιλούσαν για πλήρη καταστροφή, χώρα σε πτώχευση και ανθρωπιστική κρίση, η πτώση που βίωνε στην πραγματικότητα η Ελλάδα ήταν πολύ μικρότερη τελικά. Το 2014 η Ελλάδα άρχιζε να κερδίζει πλέον αντί να χάνει πλούτο. Η ανάσχεση της κρίσης από το -10,1% στο +0,7% έδειχνε την τάση και για τα επόμενα χρόνια. Επιβεβαιώθηκε και δεν άλλαξε (παρά την αναθεώρηση) Ανάπτυξη 0,7% το 2014 και ύφεση 0,4% το 2015. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το 2016 τελικά το ΑΕΠ έφτασε στα 175,248 δισ. ευρώ, χειρότερα δηλαδή και από το «μαύρο» 2013 που ήταν στα 175,613 δισ. Ευρώ. Μετά από όλα αυτά, αποδείχθηκε ότι μόνο με ρυθμούς Ανάπτυξης 4-5% ετησίως μπορεί η χώρα να σηκώσει ξανά «κεφάλι». Και για να μοιραστεί η Ανάπτυξη (και να διαφωνήσει κανείς για το πώς και για ποιους) πρέπει πρώτα να υπάρξει Ανάπτυξη, δηλαδή να ξεκολλήσει «το κάρο από τη λάσπη». Ωστόσο τα 195,3 δισ. ΑΕΠ του 2011 παραμένουν στόχος μακρινός, αφού η τροχιά ανάκαμψης (με ρυθμούς κάτω από 2% Ανάπτυξη) δεν προσφέρουν ουσιαστικά παρά μόλις 2-3 δισ. ευρώ επιπλέον στο ΑΕΠ κάθε χρόνο. Θα χρειάζονταν έτσι άλλα 3-4 χρόνια (το 2023 πχ) για να φτάσουμε το 2011 ή και άλλα 7 χρόνια (το 2030) για να φτάσουμε στα 216 δισ. Του 2010! (εδώ)

Την Παρασκευή είναι η... ώρα των οίκων αξιολόγησης, καθώς μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και των πρώτων εκτιμήσεων για τον αντίκτυπό της στο rating της Ελλάδας, έρχονται να δώσουν τις νέες ετυμηγορίες τους, μετά και τις ανακοινώσεις για το ΑΕΠ β’ τριμήνου καθώς και για την πορεία του τουρισμού το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει με σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα την οικονομία ενώ και η στήριξη των ευρωπαϊκών αρχών, κυρίως της ΕΚΤ, παραμένει τεράστια. Η αγορά δεν αναμένει κάποια αρνητική κίνηση από τις DBRS και S&P την Παρασκευή, ούτε και από τη Moody’s στις αρχές Νοεμβρίου, αν και το τελευταίο διάστημα έχει αποδείξει πως δεν δίνει και ιδιαίτερη... σημασία στις ετυμηγορίες των οίκων αφού τα ελληνικά ομόλογα παρά το γεγονός ότι δεν κατέχουν Investment grade έχουν πραγματοποιήσει ισχυρό ράλι με τους επενδυτές να επιβεβαιώνουν εδώ και μήνες στην εμπιστοσύνή τους για τις προοπτικές της οικονομίας μακροπρόθεσμα. Ένα πρώτο μήνυμα για τις... προθέσεις της δίνει η DBRS σε note της για τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών (Πειραιώς), όπου αναφέρεται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημειώνει, από την τελευταία αξιολόγηση της Ελλάδας τον Απρίλιο όπου ο οίκος διατήρησε σταθερό το rating στο ΒΒ (low) αλλά άλλαξε τις προοπτικές σε σταθερές από θετικές –όπως εξάλλου έκαναν και όλοι οι υπόλοιποι οίκοι εκείνο το διάστημα– η πανδημία έχει οδηγήσει σε ευρεία οικονομική συρρίκνωση, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες βαθιάς ύφεσης την τρέχουσα χρονιά. Το timing και η ταχύτητα της πιθανής ανάκαμψης από αυτό το σοκ είναι αβέβαια, και αυτό ακριβώς είναι που οδήγησε την DBRS λίγους μήνες πριν να αλλάξει τη στάση της για τις προοπτικές της Ελλάδας. Η DBRS τονίζει πως τα εντυπωσιακά και πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα στα οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, αναμένεται να μειώσουν το "χτύπημα" της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, ωστόσο συνεχίζει να αναμένεται ισχυρή συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ φέτος, κάτι που το εντείνει και η αδυναμία στον κλάδο του τουρισμού καθώς και της ναυτιλίας, ενώ η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί. Την ίδια στιγμή, το timing της οικονομικής ανάκαμψης και, συνεπώς, οι προοπτικές του 2021, παραμένουν ασαφείς. Υπό αυτές τις συνθήκες, προσθέτει ο οίκος, ο δείκτης δημοσίου χρέους και το δημοσιονομικό ισοζύγιο αναμένεται να επιδεινωθούν, και η διάρκεια αυτής της επιδείνωσης είναι εξαιρετικά αβέβαιη. (εδώ)

Το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ, που έχει αφήσει ανοικτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, έχει ανάψει φωτιές στην πλευρά της αγοράς των ΑΠΕ, η οποία έχει συσπειρωθεί για να προστατεύσει τα κεκτημένα της. Μαίνεται στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο η διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην αγορά ηλεκτρισμού με αφορμή το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), με πρωταγωνιστές τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και τους φορείς των παραγωγών πράσινης ενέργειας. Το ζήτημα αφορά την κάλυψη του ελλείμματος ύψους 287,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους, έτσι ώστε να ισοσκελιστεί ο λογαριασμός που αποτελεί νομοθετική και ευρωπαϊκή υποχρέωση και να μη διαταραχθούν οι μελλοντικές πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ. Το πώς προέκυψε το έλλειμμα, ποιος ευθύνεται για τη διόγκωσή του και κυρίως ποιος θα πρέπει να το καλύψει αποτελούν τις τελευταίες ημέρες πεδίο έντονης αντιπαράθεσης και ανοικτής ρήξης των σχέσεων υπουργείου και παραγωγών ΑΠΕ και συνάμα μιας υπόγειας διαμάχης μεταξύ των εμπλεκομένων στην αγορά ηλεκτρισμού. Σύσσωμη η εγχώρια αγορά των ΑΠΕ έχει σηκώσει τείχος απέναντι στα σχέδια του υπουργείου και δείχνει την απόφαση για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ) ως υπεύθυνη του ελλείμματος, καταγγέλλοντας το υπουργείο για πολιτική πριμοδότησης της ΔΕΗ. Το ενδεχόμενο μείωσης των εγγυημένων τιμών έχει ταρακουνήσει και τους ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ, οι οποίοι έχουν κινητοποιήσει και τις πρεσβείες τους για παρέμβαση προς την ελληνική κυβέρνηση. (εδώ)

Η ΣΙΔΜΑ Α.Ε. ανακοίνωσε στο επενδυτικό κοινό ότι σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρίας την 31η Αυγούστου 2020, υπέγραψε την 15η Οκτωβρίου 2020 τα συμβατικά έγγραφα για την έκδοση των ακόλουθων ομολογιακών δανείων: (α) κοινού εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου κατά τις διατάξεις του Ν. 4548/2018, ύψους έως Ευρώ σαράντα τεσσάρων εκατομμυρίων εξακοσίων τριάντα πέντε χιλιάδων (44.635.000). (β) κοινού εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου κατά τις διατάξεις του Ν. 4548/2018, ύψους έως του συνολικού ποσού των Ευρώ επτά εκατομμυρίων εκατόν εβδομήντα επτά χιλιάδων (7.177.000). Ως τελική ημερομηνία αποπληρωμής των ομολογιών που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του ως άνω ομολογιακού δανείου ορίζεται η ημερομηνία κατά την οποία συμπληρώνονται δέκα (10) έτη από την αντίστοιχη ημερομηνία έκδοσης των ομολογιών. (γ) κοινού εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου κατά τις διατάξεις του Ν. 4548/2018, ύψους έως του συνολικού ποσού των Ευρώ είκοσι τεσσάρων εκατομμυρίων εννιακοσίων ογδόντα χιλιάδων (24.980.000). Ως τελική ημερομηνία αποπληρωμής των ομολογιών που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του ως άνω ομολογιακού δανείου θα ορισθεί η ημερομηνία κατά την οποία συμπληρώνονται δέκα (10) έτη από την αντίστοιχη ημερομηνία έκδοσης των ομολογιών. (εδώ)

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020 στις εγκαταστάσεις της Mermeren Kombinat AD Prilep έλαβε χώρα η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Οι μέτοχοι που είτε μετείχαν είτε αντιπροσωπεύτηκαν ήταν τέσσερεις (4) και αντιπροσώπευαν το 89,37% των συνολικών μετοχών τής Εταιρίας. Όλες οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα. Σύμφωνα με τα θέματα τής ημερήσιας διάταξης, αποφασίσθηκε η διανομή μερίσματος από κέρδη εις νέον συσσωρευθέντα μέχρι την 31/12/2019, ποσού € 1,71 ανά μετοχή (μεικτό) (1 Eυρώ = 61,695 Δηνάρια). Ημερομηνία έναρξης για την καταβολή μερίσματος προς τους μετόχους της Εταιρίας είναι η 2α Νοεμβρίου 2020. Δικαιούχοι μερίσματος θα είναι οι κάτοχοι ΕΛ.ΠΙΣ. που θα είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 (record date). Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των ΕΛ.ΠΙΣ. στο Χ.Α. με δικαίωμα μερίσματος (cum dividend date) θα είναι η 27η Οκτωβρίου 2020 και πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των ΕΛ.ΠΙΣ. χωρίς δικαίωμα μερίσματος (ημέρα αποκοπής / ex-dividend date) θα είναι η 29η Οκτωβρίου 2020. (εδώ)

Την κατάργηση των επιδοτήσεων για την παραγωγή ενέργειας από νέες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη μετοχοποίηση των φωτοβολταϊκών, τα οποία θα κατασκευάσει η ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές, προτείνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής». «Σήμερα είναι πλέον φθηνότερο να κατασκευάσεις από την αρχή ένα αιολικό ή ένα φωτοβολταϊκό πάρκο από το να παράγεις ρεύμα από ορυκτά καύσιμα. Ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να επιβαρύνεται με επιπλέον κόστος για να χρηματοδοτούνται νέες επενδύσεις φωτοβολταϊκών και αιολικών, οι οποίες είναι απολύτως ανταγωνιστικές» ανέφερε, μεταξύ άλλων. Κάνοντας ειδική μνεία στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, ο κ. Στάσσης διαβεβαίωσε ότι η ΔΕΗ θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2,5 GW. «Το σχέδιο μας είναι ένα ποσοστό της τάξεως του 5% αυτών των πάρκων να μετοχοποιηθεί σε μερίδια των 1.000 ευρώ και να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους να επενδύσουν, εφόσον το επιθυμούν, μαζί με την ΔΕΗ». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ετήσιες αποδόσεις γιατί τις εν λόγω επενδύσεις, κυμαίνονται στο 8% έως 10%. (εδώ)

H απόσυρση του κεραυνού από το λογότυπό της, που για δεκαετίες συνόδευε το brand της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, αποτελώντας ένα είδος ιερού συμβόλου, σφραγίζει ένα μεγάλο κεφάλαιο 70 ετών στην ιστορία της, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του ’50, μέσα από μια εποποιία εξαγορών. Είναι η εποχή που η ΔΕΗ αποκτά συνολικά 400 εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πανελλαδικά και πρωτοστατεί στη διείσδυση του ηλεκτρισμού σε όλη τη χώρα που θα ακολουθήσει βήμα γοργό τα επόμενα χρόνια. Επενδύει σε ένα ενιαίο διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα και αξιοποιεί τον εγχώριο ορυκτό πλούτο του λιγνίτη και του υδροηλεκτρικού δυναμικού κάνοντας προσιτή την τιμή του ρεύματος. Το κλείσιμο αυτού του κύκλου και η αποκάλυψη του νέου λιτού brand, που απευθύνεται κυρίως στη νέα γενιά καταναλωτών, σηματοδοτούν τη ριζοσπαστική αλλαγή του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελείται μεθοδικά τον τελευταίο χρόνο για τη μεγάλη βιομηχανία. Οταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης δήλωνε στο «business stories» πριν από έναν χρόνο ότι η Επιχείρηση μπορεί να γυρίσει σελίδα με ορατά αποτελέσματα από τον πρώτο χρόνο αναδιάρθρωσης φαίνεται ότι το εννοούσε. Εγιναν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της, έχουν αρθεί οι μεγάλες οικονομικές αβεβαιότητες, η Επιχείρηση από ζημίες πέρασε σε οριακή κερδοφορία, σταδιακά εγκαταλείπεται ο ρυπογόνος και δαπανηρός λιγνίτης, με στόχο έως το 2023 να έχει βάλει λουκέτο στο 80% της ανθρακικής παραγωγής – και έχει ξεκινήσει ένα γενναίο πρόγραμμα αναδόμησης του προσωπικού, το οποίο μέχρι τα τέλη του έτους υπολογίζεται να βγάλει συνολικά σε εθελουσία άνω των 2.200 εργαζομένων. (εδώ)

Η κοινοπραξία «ΑΒΑΞ-Ghella-Alstom Transport» κατέθεσε την καλύτερη οικονομική προσφορά για τη γραμμή 4 του μετρό προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ (με Φ.Π.Α.) προσφέροντας έκπτωση 12% και τίμημα 1,158 δισ. ευρώ και αυτομάτως μετατρέπεται στον νικητή του μεγάλου διαγωνισμού, αναλαμβάνοντας την κατασκευή ενός έργου πνοής για την Αθήνα. Σε απόσταση αναπνοής βρέθηκε η οικονομική προσφορά της δεύτερης κοινοπραξίας υπό την Άκτωρ-Ansaldo-Hitachi, η οποία ανήλθε σε 1.18 δισ. ευρώ με έκπτωση 11%. Λίγο μετά τη γνωστοποίηση η μετοχή της ΑΒΑΞ στο Χρηματιστήριο σημειώνει άνοδο 14,26% στα 0,6090€ με συνολικό όγκο 683 χιλιάδες μετοχές. Στον αντίποδα ο έτερος διεκδικητής της 4ης γραμμής η ΕΛΛΑΚΤΩΡ σημειώνει απώλειες 4,28% σε τιμή 1,4090. (εδώ)

Στο "μικροσκόπιο" μπαίνει από την εβδομάδα αυτή η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη σύσταση Asset Management Company (AMC) για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Το Υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε τη μελέτη της πρότασης στην Lazard, ενώ τη μελέτη της πρότασης έχει αναθέσει και το γραφείο του πρωθυπουργού στην Axia Ventures. Πολύ σύντομα, το πιθανότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, αναμένονται οι εισηγήσεις των δυο πλευρών έτσι ώστε στη συνέχεια η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος να διαμορφώσουν μια κοινή θέση και να μπορέσουν να διαπραγματευτούν το σχέδιο με τη DGCom. Την περασμένη Παρασκευή η ΤτΕ ολοκλήρωσε τις κατ΄ ιδίαν παρουσιάσεις του σχεδίου στις τράπεζες, χωρίς, ωστόσο, οι τελευταίες να λάβουν μια πιο σαφή εικόνα για λεπτομέρειες πέραν του γενικού πλαισίου. Κρίσιμο για τις τράπεζες είναι το πώς θα εγγράφουν ετεροχρονισμένα τη ζημία που θα προκύπτει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής τιτλοποίησης των κόκκινων δανείων. Το σχέδιο της ΤτΕ θα εξεταστεί εξονυχιστικά από τη Lazard για λογαριασμό του Δημοσίου, καθώς ευθύς εξαρχής θα πρέπει να προκύπτει ότι δεν προσκρούει στους κοινοτικούς κανόνες και άρα μπορεί να έχει πιθανότητες να μην απορριφθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. (εδώ)

Η κατηφόρα ξεκίνησε στην Ευρώπη. Η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας αναγκάζει τους οίκους αξιολόγησης να κάνουν πράξη τις προειδοποιήσεις στις οποίες προχώρησαν την περασμένη άνοιξη, όταν προσπαθούσαν να υπολογίσουν τον αντίκτυπο των lockdown. Η Γαλλία δεν απολαμβάνει πλέον την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» και η Μ. Βρετανία υποχώρησε δύο σκαλοπάτια χαμηλότερα. Πρόκειται για δύο ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις και υποδεικνύουν ότι επέρχεται μεγάλη αλλαγή στο πως αξιολογούν οι ειδικοί το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που συντελείται. Καταδεικνύουν, επίσης, έστω έμμεσα, την αδυναμία των κορυφαίων ηγετών του πλανήτη να συνεργαστούν και να βρουν οικονομικά βιώσιμες λύσεις απέναντι σε έναν κοινό για όλους εχθρό. Moody’ s και DBRS τονίζουν ότι η πανδημία επιτάχυνε την επιδείνωση των συνθηκών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε δύο από τις σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου. Έφερε, επίσης, στην επιφάνεια προβλήματα όπως η ασθενής παραγωγικότητα και οι ανεπαρκείς επιχειρηματικές επενδύσεις. Η χειρότερη ίσως πρόβλεψη είναι της DBRS, η οποία αναμένει ότι τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας δεν θα βελτιωθούν γρήγορα και θα χρειαστούν χρόνια, καθώς είναι άγνωστο το πως θα εξελιχθεί η ανάκαμψη. (εδώ)

Με ποσοστό 4,9% αναπτύχθηκε η οικονομία της Κίνας στο γ΄ τρίμηνο έναντι του προηγουμένου έτους, επιστρέφοντας κατά κάποιον τρόπο στην προ κορονοϊού τροχιά, μισό χρόνο αφότου ξέσπασε η πανδημία. Το 4,9% ήταν χαμηλότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές αλλά φέρνει την πορεία της Κίνας πιο κοντά στη γραμμή με τις προβλέψεις που έγιναν στις αρχές του έτους και έκαναν λόγο για ανάπτυξη το 2020 ύψους 5,5%-6%. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί 1,9% το 2020, και θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία παγκοσμίως η οποία θα παρουσιάσει ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος. Αντιθέτως, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,3% ενώ η ευρωζώνη κατά 8,3%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. (εδώ)

Την ώρα που τα νέα κρούσματα της πανδημίας του κορονοϊού και των νοσηλειών στις ΗΠΑ σημειώνουν νέα έξαρση, ο πρώην Επίτροπος του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ Δρ Σκοτ Γκότλιμπ προειδοποιεί ότι η χώρα μπορεί να εισέλθει σύντομα στη "χειρότερη φάση” της πανδημίας έως σήμερα. Κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του το πρωί της Κυριακής στην εκπομπή "Face The Nation” του CBS, ο Δρ Γκότλιμπ, ο οποίος διετέλεσε Επίτροπος του FDA από το 2017 έως και τον Απρίλιο του 2019, εξέφρασε μια λιγότερο ρόδινη ανάλυση για τη "μάχη” των ΗΠΑ κατά του κορονοϊού από αυτήν που προωθεί ο Λευκός Οίκος. Τα σχόλια του Δρ Γκότλιμπ συνάδουν με τη θέση που εξέφρασε νωρίτερα την προηγούμενη εβδομάδα ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Δρ Άνθονι Φάουτσι, ο οποίος τόνισε επίσης ότι οι οικογένειες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά τα σχέδιά τους για την Ημέρα των Ευχαριστιών: "Εάν έχετε στην οικογένειά σας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συνιστάται να τηρήσετε τα περιοριστικά μέτρα και να τους προστατέψετε". "Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια παρέμβαση που πραγματικά να εμποδίσει (σ.μ. την αύξηση των κρουσμάτων), πέρα από την ανάπτυξη ενός εμβολίου”, πρόσθεσε ο Γκότλιμπ, ο οποίος εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί το "επόμενο έτος", εκφράζοντας για μια ακόμη φορά αντίθετη άποψη από τον πρόεδρο Τραμπ που επανειλημμένως έχει επιμείνει ότι ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα είναι διαθέσιμο έως το τέλος του τρέχοντος έτους - ίσως και πριν από την ημέρα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, στις 3 Νοεμβρίου. Είναι ενδεικτική η ανάρτηση του Δρ Γκότλιμπ στο Twitter, που σημειώνει ότι "οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό στις ΗΠΑ αυξάνονται σταθερά· στοιχείο που καταδεικνύει αντικειμενικά ότι η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώνεται σε όλη τη χώρα”. (εδώ)

Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών έχουν μπει οι πρακτικές του Instagram στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων παιδιών. Το Facebook, μητρική της δημοφιλούς πλατφόρμας, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπο με τεράστιο πρόστιμο σε περίπτωση που κριθεί ότι έχει παραβεί τους κανονισμούς προστασίας της ιδιωτικότητας. Η έρευνα της Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC) άνοιξε ύστερα από καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες το Instagram έδωσε τη δυνατότητα τουλάχιστον σε 60 εκατομμύρια χρήστες ηλικίας κάτω των 18 ετών να αλλάξουν εύκολα το προφίλ τους σε επιχειρηματικό λογαριασμό, με αποτέλεσμα τα προσωπικά τους δεδομένα να γίνουν ορατά από όλους. Η αρχή εξετάζει κατά πόσο το Facebook έχει τη νομική βάση για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων παιδιών και εάν έχει επαρκείς περιορισμούς για τη χρήση του Instagram από παιδιά. Το κατώτερο όριο ηλικίας για να ανοίξει κάποιος λογαριασμό Instagram είναι τα 13 έτη. (εδώ)

Η φιλική προσέγγιση προς το περιβάλλον, η επιστροφή μέρους του πλούτου της επιχείρησης στην κοινωνία και η ορθή εταιρική διακυβέρνηση έχουν ανέβει πλέον ψηλά στην ατζέντα των προαπαιτούμενων των θεσμικών επενδυτών διεθνώς. Πρόκειται για ποιοτικά κυρίως κριτήρια, που μέχρι πρότινος ήταν στη σκιά των αριθμών της κερδοφορίας, είχαν δηλαδή δευτερεύουσα σημασία στην αξιολόγηση μιας εταιρίας και τη διαμόρφωση ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Οι «Υπεύθυνες Επενδύσεις» εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ως έννοια το 2004, δεν είναι μια μόδα που θα περάσει, αλλά αποτελεί πλέον δείκτη βαρύνουσας σημασίας για την αξιολόγηση μιας εταιρίας από τα ισχυρότερα επενδυτικά κεφάλαια του πλανήτη. Tα ποιοτικά δεδομένα συναθροίζονται και αξιολογούνται διαμορφώνοντας έναν δείκτη, ένα σκορ το οποίο ανάλογα με τον φορέα που αξιολογεί μπαίνει σε μια συγκριτική κλίμακα. Η τάση προς επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια ή διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) με υψηλό δείκτη ESG κατά τη διάρκεια του 2020 ενισχύθηκε θεαματικά. Στο διάστημα της καραντίνας (Απρίλιος - Ιούνιος) οι επενδυτές διεθνώς αύξησαν τις εισροές τους σε προϊόντα διαχείρισης ESG κατά 71,1 δισ. δολάρια, φθάνοντας το μέγεθος του συνολικού ενεργητικού των υπό διαχείριση κεφαλαίων σε 40 τρισ. δολάρια. Οι εισροές σε αυτό το τρίμηνο ξεπέρασαν το σύνολο των εισροών τα τελευταία πέντε χρόνια. Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολύ λίγα σε αυτόν τον τομέα, άρα υπάρχει τεράστιο πεδίο βελτίωσης και ανάπτυξης. Μόλις 11 εταιρίες από τον FTSE-25 έχουν στην πλατφόρμα του Bloomberg ανακοινωμένη βαθμολογία, όταν το σύνολο των εταιριών που περιλαμβάνονται στον πληθυσμό προσεγγίζει τις 10.000 από 60 χώρες, στον FTSE4Good συμμετέχουν 9 εταιρίες, ενώ για τον MSCI υπάρχει βαθμολογία μόνο για τις εταιρίες που εντάσσονται στους βασικούς δείκτες παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Υπάρχουν και άλλοι εκτιμητές, οι οποίοι ωστόσο παρακολουθούνται από επενδυτικά κεφάλαια μικρότερης εμβέλειας και μεγέθους. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text