Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | ΕΚΤ: Μπορεί να απελευθερώσει 1 τρισ. ευρώ για «πράσινα» ομόλογα, σύμφωνα με έρευνα

ΕΚΤ: Μπορεί να απελευθερώσει 1 τρισ. ευρώ για «πράσινα» ομόλογα, σύμφωνα με έρευνα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να εξασφαλίσει ακόμη 1 τρισ. ευρώ εταιρικών ομολόγων εάν επιλέξει να εξαιρέσει τις ρυπογόνες εταιρείες από τις αγορές της, στο πλαίσιο των «πράσινων» σχεδίων της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, όπως έδειξε έρευνα η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα Τρίτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το βρετανική δεξαμενή σκέψης New Economics Foundation και υποστηρίζεται από την περιβαλλοντική ομάδα Greenpeace, προτρέπει την ΕΚΤ να λάβει υπόψη το αποτύπωμα άνθρακα των εταιρειών κατά την επιλογή του εταιρικού χρέους, το οποίο θα αγοράζει ως μέρος της ποσοτικής χαλάρωσης πολλών τρισ. ευρώ.

Η Λαγκάρντ ανέδειξε αυτή την ιδέα την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι η αγορά δεν έχει αποτιμήσει σωστά τον κίνδυνο για την κλιματική αλλαγή και πως η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αντιμετώπισης αυτής της αποτυχίας, ως μέρος της συνεχιζόμενης αναθεώρησης της στρατηγικής της.

Οι ερευνητές του NEF διαπίστωσαν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμα να αντλήσει από ένα σύνολο 1.829 εταιρικών ομολόγων κεφάλαια ύψους 1,062 τρισ. ευρώ αν εξαιρούσε τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και εκείνες με σχετικά υψηλούς ρύπους άνθρακα.

Και τα δύο αυτά μέτρα ισοδυναμούν με μείωση μόλις κάτω του 30% σε σύγκριση με το μέγεθος των εκκρεμών επιλέξιμων ομολόγων της ΕΚΤ.

Οι συγγραφείς υπολόγισαν ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε ακόμη και να εγκαταλείψει όλα τα ομόλογα που εκδίδονται από κλάδους που σχετίζονται με τον άνθρακα εκτός από τα πράσινα ομόλογα και να διαθέτει χρέος αξίας 1,078 τρισ. ευρώ για να το επενδύσει και να συμπεριλάβει και τα ομόλογα που στερούνται επενδυτικής διαβάθμισης.

«Ήρθε η ώρα για το πιο ισχυρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης να αποδεσμεύσει το πρόγραμμα QE από τον άνθρακα», δήλωσε ο Γιάννης Δαφέρμος, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και λέκτορας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου. «Η ανάλυση δεδομένων μας δείχνει πώς μπορεί να γίνει αυτό».

Ο ίδιος και οι συν-συγγραφείς Ντανιέλα Γκαμπόρ, Μαρία Νικολαϊδή, Άνταμ Πάουλοφ και Φρανκ βαν Λέρβεν αναφέρουν στη μελέτη, ότι οι αγορές της ΕΚΤ έχουν επιβραβεύσει δυσανάλογα τις ρυπογόνες βιομηχανίες όπως οι παραγωγοί πετρελαίου, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που δεν χρησιμοποιούν ΑΠΕ και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, σε σχέση με τη συμβολή τους στην απασχόληση στην Ευρωζώνη και την προστιθέμενη αξία.

Η ΕΚΤ αγόρασε χρέος αξίας 236 δισ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς του Εταιρικού Κλάδου, συν 52,4 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Αγοράς Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία, το οποίο περιλαμβάνει επίσης εταιρικό χρέος.

Έχει αγοράσει αυτά τα ομόλογα ανάλογα με τα εκκρεμή ποσά τους, εντούτοις αυτή η λεγόμενη αρχή της ουδετερότητας της αγοράς «τίθεται τώρα υπό αμφισβήτηση από την Λαγκάρντ και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ισαμπέλ Σνάμπελ», καταλήγει η έκθεση.

 

Πηγή: Reuters

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text