Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Διαβάσαμε - Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα οδηγήσει σε απότομη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ το 2020, σημειώνει η Oxford Economics σε νέα έκθεσή της. Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά ένα εντυπωσιακό 14,1% στο β’ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση) και παρόλο που η δραστηριότητα θα ανακάμψει σταδιακά στο β’ εξάμηνο, εκτιμά πως η ύφεση θα φτάσει το 8,3% (από 8,1% που έβλεπε τον προηγούμενο μήνα) πριν η οικονομία ανακάμψει πάνω από το 7% το 2021. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί λόγω της υποτονικής ανάκαμψης στον τουρισμό και της πρόσφατης αύξησης των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Η δημοσιονομική ευελιξία που παρέχεται στην ελληνική κυβέρνηση από την ΕΕ έχει παράσχει κάποιο δημοσιονομικό χώρο και το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων που χρηματοδοτούνται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την ΕΕ θα περιορίσουν κάπως το πλήγμα από την κρίση, όπως σημειώνει. Μαζί με τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, το συνολικό κόστος των μέτρων θα φθάσει τα 24 δισ. ευρώ (14% του ΑΕΠ). Η κρίση αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος (το οποίο προβλέπεται περίπου στο 7% του ΑΕΠ), ενώ το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί από 177% του ΑΕΠ σε περίπου 190% το 2020, καταλήγει η Oxford Economics. (εδώ)

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τον Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, με έτος βάσης 2015=100,0 και μήνα αναφοράς τον Αύγουστο 2020, η εξέλιξη του οποίου σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, έχει ως εξής: Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Αυγούστου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2019, παρουσίασε μείωση 15,1% έναντι μείωσης 8,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 με το 2018. Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Αυγούστου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2020, παρουσίασε μείωση 21,4%. Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2019 – Αυγούστου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2018 – Αυγούστου 2019, παρουσίασε μείωση 10,1%, έναντι αύξησης 2,7% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων. (εδώ)

Το εύρος απόδοσης του ομολόγου του Κοινού Ομολογιακού Δανείου έως 200 εκατ. ευρώ, για το οποίο η δημόσια προσφορά ξεκινά την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ και θα είναι μεταξύ 2,1% και 2,5%. Το ΚΟΔ διαιρείται σε έως 200.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία €1.000. Εάν το ΚΟΔ δεν καλυφθεί σε ποσό τουλάχιστον €150.000.000, θα ματαιωθεί η έκδοση του Ομολογιακού Δανείου και το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία συμμετοχής που έχει δεσμευθεί για έκαστο Ιδιώτη Επενδυτή θα αποδεσμευθεί το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών. O προσδιορισμός της τιμής διάθεσης, της απόδοσης και του επιτοκίου των Ομολογιών, θα γίνει με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών (διαδικασία "Βook Building"), το οποίο θα τηρηθεί από τους Συντονιστές Κυρίους Αναδόχους. To Βιβλίο Προσφορών θα διενεργηθεί μέσω διαδικασίας της υπηρεσίας Η.ΒΙ.Π. στην οποία συμμετέχουν αποκλειστικά Ειδικοί Επενδυτές. Η τελική απόδοση θα καθοριστεί από τους Συντονιστές Κύριους Αναδόχους εντός του εύρους απόδοσης για τους συμμετέχοντες στη διαδικασία του Βιβλίου Προσφορών. (εδώ)

Σχεδόν εννέα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Ghella – Alstom Transport για την επέκταση του μετρό στο τμήμα Χαϊδάρι – Πειραιάς και οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, με ορίζοντα παράδοσης το 2022. Δηλαδή η ίδια κοινοπραξία που μειοδότησε στο διαγωνισμό της Αττικό Μετρό για το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 θα χρειαστεί σχεδόν δέκα χρόνια για να παραδώσει τους 6 σταθμούς της επέκτασης προς Πειραιά. Είναι δυνατόν να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 των 12,8 χιλιομέτρων και των 15 σταθμών εντός οκταετίας, όπως προβλέπει η σύμβαση; Ούτε στην κυβέρνηση το πιστεύουν, αφού θεωρούν πως το έργο είναι υποτιμολογημένο –το έδειξαν και οι χαμηλές εκπτώσεις, συνηθισμένες σε έργα μετρό με υψηλούς κινδύνους– και δεν έχουν καν ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες. Ο διαγωνισμός για τις πρόδρομες εργασίες στη γραμμή 4 είχε κολλήσει, όπως και ο διαγωνισμός για το κυρίως έργο, επί σχεδόν τρία χρόνια. Τώρα ακούγεται πως θα υπογραφεί η σύμβαση με την ΕΡΕΤΒΟ που μειοδότησε, χωρίς να είναι σαφές πότε θα στηθούν τα εργοτάξια. Η άσχημη παράδοση της Αττικό Μετρό και των υπολοίπων κρατικών υπηρεσιών που εμπλέκονται, με αποκορύφωμα το μετρό Θεσσαλονίκης, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της γραμμής 4, ώστε να ανασάνουν περιοχές της Αττικής που βρίσκονται με περιορισμένη κάλυψη μέσων μαζικής μεταφοράς. Στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς δηλώνουν περισσότερο αισιόδοξα, υπό την προϋπόθεση πως θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η κοινοπραξία υπό την ΑΒΑΞ θα διευρυνθεί. (εδώ)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, καθώς σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρελι  υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. (εδώ)

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να εξασφαλίσει ακόμη 1 τρισ. ευρώ εταιρικών ομολόγων εάν επιλέξει να εξαιρέσει τις ρυπογόνες εταιρείες από τις αγορές της, στο πλαίσιο των «πράσινων» σχεδίων της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, όπως έδειξε έρευνα. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε από το βρετανική δεξαμενή σκέψης New Economics Foundation και υποστηρίζεται από την περιβαλλοντική ομάδα Greenpeace, προτρέπει την ΕΚΤ να λάβει υπόψη το αποτύπωμα άνθρακα των εταιρειών κατά την επιλογή του εταιρικού χρέους, το οποίο θα αγοράζει ως μέρος της ποσοτικής χαλάρωσης πολλών τρισ. ευρώ. Η Λαγκάρντ ανέδειξε αυτή την ιδέα την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι η αγορά δεν έχει αποτιμήσει σωστά τον κίνδυνο για την κλιματική αλλαγή και πως η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αντιμετώπισης αυτής της αποτυχίας, ως μέρος της συνεχιζόμενης αναθεώρησης της στρατηγικής της. Οι ερευνητές του NEF διαπίστωσαν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμα να αντλήσει από ένα σύνολο 1.829 εταιρικών ομολόγων κεφάλαια ύψους 1,062 τρισ. ευρώ αν εξαιρούσε τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και εκείνες με σχετικά υψηλούς ρύπους άνθρακα. Και τα δύο αυτά μέτρα ισοδυναμούν με μείωση μόλις κάτω του 30% σε σύγκριση με το μέγεθος των εκκρεμών επιλέξιμων ομολόγων της ΕΚΤ. (εδώ)

Ένα πράγμα φαίνεται ήδη ξεκάθαρο – όπως οι ομόλογοί τους στις ΗΠΑ- οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ είναι πρόθυμοι να ανεχθούν προσωρινά την ταχύτερη (από τον στόχο που έχουν θέσει) αύξηση των τιμών. Ωστόσο, δεν έχουν καμία πρόθεση να αντιγράψουν απλώς τη Fed, η οποία ολοκλήρωσε τη δική της αναθεώρηση φέτος το καλοκαίρι συμφωνώντας σ’ ένα μέσο ποσοστό πληθωρισμού. Το επίδικο στην υπόθεση-έχει επισημανθεί πολλάκις στο παρελθόν- και είναι το εξής: Η ΕΚΤ χρειάζεται έναν στόχο για τον πληθωρισμό που να είναι πιο εύκολο να εξηγηθεί από το σημερινό +/-, 2% – και μια στρατηγική για την αντιμετώπισή του. Όπως δήλωνε η κ. Λαγκάρντ στις 30 Σεπτεμβρίου: «Αυτή η στρατηγική ήταν κατάλληλη σε μια εποχή που η ΕΚΤ επιδίωκε να επιδείξει αξιοπιστία και ο πολύ υψηλός πληθωρισμός ήταν η κύρια ανησυχία της. Αλλά στο τρέχον περιβάλλον χαμηλότερου πληθωρισμού, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι διαφορετικά και αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται στον στόχο του πληθωρισμού». (εδώ)

Το προσαρμοσμένο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών των 19 χωρών της Ευρωζώνης διευρύνθηκε στα 19,9 δισ. ευρώ τον Αύγουστο από 17 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση το εμπορικό πλεόνασμα κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο μήνα, ενώ συρρικνώθηκε περαιτέρω το πρωτογενές έλλειμμα. Κατά τους 12 μήνες έως τον Αύγουστο, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού του μπλοκ μειώθηκε κατά 1,9% του ΑΕΠ από 2,2% το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω του χαμηλότερου πλεονάσματος από το τον κλάδο των υπηρεσιών και του μικρότερου πρωτογενούς εισοδήματος, το οποίο περιλαμβάνει τα κέρδη από ξένες επενδύσεις. (εδώ)

Τη σφιχτή νομισματική πολιτική αναμένεται να διατηρήσει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια ανακοπής των πιέσεων στην τουρκική λίρα, καθώς και τιθάσευσης του ξέφρενου πληθωρισμού. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει την προσεχή Πέμπτη σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 175 μονάδες βάσης, δηλαδή από 10,25% στο 12%. Η τελευταία αύξηση είχε λάβει χώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου, με την κεντρική τράπεζα να προβαίνει σε αναπροσαρμογή του επιτοκίου κατά 200 μονάδες βάσης, από 8,25% σε 10,25%. Ωστόσο, κατά γενική ομολογία, η δράση αυτή ήταν εντελώς… ετεροχρονισμένη, καθώς άργησε αρκετού μήνες, γεγονός το οποίο την κατέστησε αναποτελεσματική. Έτσι, η τουρκική λίρα, από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου, κατάφερε να απολέσει ακόμη 4% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου, καθιστώντας απολύτως αναγκαία την υιοθέτηση και νέων συμβατικών μέτρων. (εδώ)

Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global Ratings διατήρησε αμετάβλητο το αξιόχρεο του δημοσίου της Αυστραλίας, στο επίπεδο «AAA/A-1+», όμως υποβάθμισε την προοπτική του σε αρνητική, επικαλούμενος οικονομικούς και δημοσιονομικούς «κινδύνους». Η υποβάθμιση της προοπτικής σε αρνητική «αντανακλά την άποψή μας ότι η Αυστραλία αντιμετωπίζει δημοσιονομικούς και οικονομικούς κινδύνους», σημείωσε ο οίκος σε ανακοίνωσή του, εξηγώντας ότι προβλέπει πως το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετά χρόνια ακόμη. Σημείωσε πάντως ότι ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης της δραστηριότητας θα συνέβαλε να ανακάμψει η οικονομία της Αυστραλίας από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text