Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Νέα έξοδος στις αγορές με επανέκδοση 15ετούς ομολόγου από ΟΔΔΗΧ

Νέα έξοδος στις αγορές με επανέκδοση 15ετούς ομολόγου από ΟΔΔΗΧ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νέα έξοδος στις αγορές με επανέκδοση 15ετούς ομολόγου από ΟΔΔΗΧ

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Σε νέα έξοδο στις αγορές προχωρεί σήμερα, εκτός απροόπτου, η Ελλάδα με την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου του περασμένου Ιανουαρίου, και με στόχο την «κεφαλαιοποίηση» του ευνοϊκού κλίματος που υπάρχει αυτό το διάστημα για ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου καθώς και το «χτίσιμο» της καμπύλης των αποδόσεων, μεγαλώνοντας την ρευστότητα των ελληνικών εκδόσεων, με τη χώρα να αποκτά έτσι σιγά σιγά το προφίλ μιας «κανονικής» αγοράς.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έδωσε χθες εντολή στις πέντε διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J. Morgan να «τρέξουν» τη διαδικασία της επανέκδοσης. Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο, και προ πανδημίας, η ζήτηση για το 15ετές που εξέδωσε η Ελλάδα (το πρώτο στα τελευταία 10 χρόνια) ήταν εντυπωσιακή, στα 18,8 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,91% και το κουπόνι στο 1,875%. Στόχος, όπως σημείωσε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ένα αρκετά χαμηλότερο επιτόκιο σε αυτή την έκδοση, με παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν πως μπορεί να επιτευχθεί μία απόδοση μεταξύ του 1,15% και του 1,25%. Αν και ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει ανακοινώσει το ποσό που στοχεύει να αντλήσει, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί και από τη ζήτηση, ωστόσο σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μπορεί να κινηθεί από το 1 έως και τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το ποσό θα προστεθεί στα 2,5 δισ. ευρώ που είναι το μέγεθος της ήδη υπάρχουσας έκδοσης, μεγαλώνοντας έτσι τη ρευστότητα του συγκεκριμένου τίτλου, όπως ακριβώς έγινε και με την επανέκδοση του 10ετούς τον Σεπτέμβριο.

Η σημερινή έκδοση αποτελεί την πέμπτη συνολικά φέτος και την τέταρτη εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, με την Ελλάδα να έχει αντλήσει εντός του 2020 10 δισ. ευρώ. Αν και αναμενόταν ευρέως η Ελλάδα να βγει και πάλι τις αγορές πριν από τα τέλη του έτους, η χθεσινή ανακοίνωση εξέπληξε ωστόσο πολλούς, δεδομένων και των πιέσεων που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης (χθες η απόδοση του ελληνικού 15ετούς διαμορφώθηκε στο 1,011% με άνοδο άνω του 5%).

Η επιλογή ωστόσο του timing της έκδοσης δεν είναι τυχαία. Στόχος ήταν να γίνει μετά τη διπλή έξοδο της Ε.Ε. στις αγορές με τα 10ετή και 20ετή κοινωνικά ομόλογα τα οποία και συγκέντρωσαν ζήτηση-ρεκόρ άνω των 233 δισ. ευρώ, αλλά και πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τις αγορές. Επίσης, με δεδομένη και τη σημαντική έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, το επόμενο διάστημα κρύβει αρκετές αβεβαιότητες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην αγορά ομολόγων μετά και το ισχυρό ράλι του τελευταίου διαστήματος.

Πάντως, σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η σημερινή «έξοδος» δεν ήταν βιαστική. Αλλωστε το «μαξιλάρι» ρευστότητας διαμορφώνεται στα 37,5 δισ. ευρώ και ακόμα και να μη γινόταν η σημερινή έκδοση, στο χειρότερο σενάριο στα τέλη του έτους θα κλείσει γύρω στα 33-35 δισ. ευρώ, καθώς αναμένεται να εισρεύσουν 3 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. το επόμενο διάστημα, ενώ θα δαπανηθούν συνολικά έως 5 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text