Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | HSBC: Μετά τις εκλογές των ΗΠΑ, τι; Πού θα πάνε οι αγορές, τα σύννεφα και οι ευκαιρίες για τους επενδυτές

HSBC: Μετά τις εκλογές των ΗΠΑ, τι; Πού θα πάνε οι αγορές, τα σύννεφα και οι ευκαιρίες για τους επενδυτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
HSBC: Μετά τις εκλογές των ΗΠΑ, τι; Πού θα πάνε οι αγορές, τα σύννεφα και οι ευκαιρίες για τους επενδυτές

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Τα risk assets διεθνώς έχουν ανακάμψει έντονα τον τελευταίο μήνα και σύμφωνα με την HSBC αυτή η τάση έχει αρκετά περιθώρια να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Ωστόσο πολλά και μεγάλα σύννεφα θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν πάνω από τις αγορές αργότερα και προς το 2021 εάν η ανάπτυξη απογοητεύσει, η Fed αποσύρει τα μέτρα τόνωσης ή η ροή ειδήσεων σχετικά με τα εμβόλια απογοητεύσουν. Πάντως η βρετανική τράπεζα δηλώνει πιο αισιόδοξη για τις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας σε ότι αφορά τον πιστωτικό κλάδο και τις μετοχές, αλλά πολύ λιγότερο για την Ευρώπη

Αν και το τρέχον διάστημα, στο επίκεντρο των αγορών είναι οι εκλογές των ΗΠΑ, η επενδυτική στρατηγική της HSBC για τους επόμενους 3-6 μήνες δεν καθορίζεται από τις βραχυπρόθεσμες περιστροφές στην πολιτική.

Έτσι, οδεύοντας προς το 2021, σημειώνει πως τα βασικά θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν αρκετά υποστηρικτικά, κατά την άποψή της, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Ασία. Εν τω μεταξύ, η επενδυτική ψυχολογία και οι τοποθετήσεις σε risk assets εξακολουθούν να είναι ουδέτερα, στην καλύτερη περίπτωση. Όσον αφορά τα μέτρα τόνωσης, η Fed είναι πιθανό να επεκτείνει τις  έκτακτες δράσεις πολιτικής έως το 2021, ενώ περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα στις ΗΠΑ παραμένουν πολύ πιθανά.

Συνεπώς, όπως τονίζει η HSBC, διατηρεί την εποικοδομητική στάση για τις αγορές όσο πλησιάζουμε προς το επόμενο έτος. Τηρεί στάση overweight στις διεθνείς μετοχές, τα ομόλογα υψηλής αποδόσεις και τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών. Εντός των διαφόρων κατηγοριών assets, η βελτιωμένη δυναμική ανάπτυξης στην Ασία σε συνδυασμό με τις αρκετά χαμηλές προσδοκίες για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ σημαίνει ότι αυξάνει την έκθεσή της στην συγκεκριμένη περιοχή.

Πιο αναλυτικά,  αυξάνει την στάση της στις αναδυόμενες αγορές σε overweight,  με ιδιαίτερη έμφαση στην Ασία και παραμένει overweight στα ομόλογα της περιοχής.  Τα assets στις αναδυόμενες αγορές έχουν σημειώσει πρόσφατα χαμηλές αποδόσεις σε σχέση με τα assets των ανεπτυγμένων αγορών, όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, ενώ αξίζει να σημειώσουμε πως η HSBC τοποθετεί και την ελληνική αγορά στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών. Όπως τονίζει μάλιστα, οι τοποθετήσεις των επενδυτών αυτή τη στιγμή στα assets των αναδυόμενων αγορών δεν είναι "τεντωμένες".

Παράλληλα, η HSBC  διατηρεί επίσης ισχυρή overweight θέση στις μετοχές των ΗΠΑ – με τα small caps και τις μετοχές του βιομηχανικού κλάδου να αναμένεται να επωφεληθούν από ένα περαιτέρω πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης και την θετική ροή ειδήσεων γύρω από ένα εμβόλιο ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο, όπως τονίζει, είναι πολύ λιγότερο θετική για την Ευρώπη. Πέρα από την πανδημία, μία πιθανή καθυστέρηση στο Ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ είναι μια ανεπιθύμητη εξέλιξη που πολύ λίγοι επενδυτές περίμεναν αρχικά. Επιπλέον, το πιο ισχυρό ευρώ είναι ήδη αισθητό τόσο στον πληθωρισμό όσο και στον ρυθμό ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, η HSBC τηρεί πλέον underweight στάση και στις μετοχές της ευρωζώνης αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε ότι αφορά τα ομόλογα υψηλής απόδοσης επίσης αλλάζει την στάση της υπέρ των ΗΠΑ και αποφεύγει την ευρωζώνη.

Πέρα ωστόσο από τους επόμενους 3-6 μήνες, το ράλι στα risk assets θα μπορούσε να σταματήσει. Συγκεκριμένα, τρεις πιθανοί παράγοντες, σύμφωνα με την HSBC, αναμένεται να φέρουν τα πάνω κάτω στις αγορές:

1) Ένα νέο σημαντικό κύμα κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως,

2) Μια στροφή προς το… μότο "τα καλά νέα για την οικονομία, είναι κακά νέα για τις αγορές" με τις κεντρικές τράπεζες στις αναπτυγμένες αγορές, με οδηγό την Fed, να αρχίζουν να αποσύρουν τα έκτακτα μέτρα – ως συνέπεια της συνέχισης της ανάκαμψης της παγκόσμιας ανάπτυξης, και

3) η συνειδητοποίηση ότι η οικονομική ανάκαμψη και η αισιοδοξία γύρω από τα εμβόλια δεν είναι… αυτό που φαίνεται. Συγκεκριμένα, την HSBC ανησυχεί το γεγονός ότι οι τα επίπεδα αποταμίευσης διεθνώς παραμένουν υψηλά και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διάφορα ζητήματα σχετικά με τη διανομή ενός εμβολίου. Έτσι, ενώ θεωρεί ότι τα risk assets έχουν πολύ σημαντικές στηρίξεις στους επόμενους μήνες, στη συνέχεια θα μπορούσε η διαδρομή των αγορών να αποδειχθεί πολύ πιο… ανώμαλη.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text