Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Διαβάσαμε - Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Το φράγμα των 14 δισ. ευρώ έχει σπάει η ζήτηση για την επανέκδοση του 15ετους ομολόγου, με την οποία το δημόσιο θέλει να κεφαλαιοποίησει το ευνοϊκό κλίμα, που υπάρχει αυτό το διάστημα για ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων τκαθώς και το «χτίσιμο» της καμπύλης των αποδόσεων, μεγαλώνοντας την ρευστότητα των ελληνικών εκδόσεων, με την χώρα να αποκτά έτσι σιγά-σιγά το προφίλ μίας «κανονικής» αγοράς. Το αρχικό επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο mid swap +135 μονάδες βάσης δηλαδή κοντά στο 1,28%. Τελικά έκλεισε στο 1,19%, τη στιγμή που η απόδοση του 15ετούς στη δευτερογενή αγορά κινείται στο 1,028%. Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο, και προ πανδημίας, η ζήτηση για το 15ετές που εξέδωσε η Ελλάδα (το πρώτο στα τελευταία 10 χρόνια) ήταν εντυπωσιακή, στα 18,8 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,91% και το κουπόνι στο 1,875%. Αν και ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει ανακοινώσει το ποσό που στοχεύει αντλήσει, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί και από τη ζήτηση, ωστόσο συμφωνά με παράγοντες της αγοράς μπορεί να κινηθεί από το 1 έως και τα 2,5 δισ. ευρώ ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το ποσό θα προστεθεί στα 2,5 δισ. ευρώ που είναι το μέγεθος της ήδη υπάρχουσας έκδοσης, μεγαλώνοντας έτσι τη ρευστότητα του συγκεκριμένου τίτλου, όπως ακριβώς έγινε και με την επανέκδοση του 10ετούς τον Σεπτέμβριο. Η σημερινή έκδοση αποτελεί την πέμπτη συνολικά φέτος και την τέταρτη εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, με την Ελλάδα να έχει αντλήσει εντός του 2020 10 δισ. ευρώ. (εδώ)

Η πρωτοφανής για το ελληνικό δημόσιο χρέος συγκυρία στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και η διαφαινόμενη επέκταση της διάρκειάς της, διαμορφώνουν εξαιρετικά θετικές προϋποθέσεις για μία μίνι αναδιάρθρωση του χρέους, με στόχο την περαιτέρω απομείωση του κόστους εξυπηρέτησης. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, τόσο για το υπόλοιπο του έτους όσο και για το α΄ εξάμηνο του 2021 ετοιμάζονται κάποιες αλλαγές. Σ' αυτές περιλαμβάνεται η σχεδόν ολοκληρωτική απαλλαγή από το υπόλοιπο του χρέους προς το ΔΝΤ με την σταδιακή προεξόφλησή του μέσα στους επόμενους μήνες, όπως επίσης και η μείωση του όγκου των εντόκων γραμματίων κατα 3-4 δισ. ευρώ. Οι προθέσεις της αγοράς ανιχνεύονται σταθερά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΔΔΗΧ και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές εκδόσεις. Πληροφορίες που προκύπτουν από τις διεργασίες αυτές αναφέρουν ότι εκτός από την επανέκδοση του ομολόγου 15ετούς διάρκειας, εξετάζεται μια ακόμη έκδοση, με διάρκεια 7 ετών. Βέβαια προς το παρόν τίποτα δεν είναι οριστικό ως προς την τελική σύνθεση των παρεμβάσεων και οι σχετικές αποφάσεις μπορούν να αναπροσαρμοσθούν ανά πάσα στιγμή ανάλογα με τις "τάσεις” που διαπιστώνονται στην αγορά. (εδώ)

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της οικονομικής συγκυρίας, ορισμένοι δείκτες που εμφανίζουν υψηλή συσχέτιση με τις συνιστώσες του ΑΕΠ, από τον Μάιο και έπειτα διαγράφουν πορεία ήπιας διόρθωσης, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank. Η πορεία των δεικτών οικονομικής συγκυρίας κατά τους θερινούς μήνες προσφέρει τις αρχικές ενδείξεις για την εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας στο τρίτο τρίμηνο. Τα κύρια συμπεράσματα έχουν ως ακολούθως. Πρώτον, η απασχόληση και το οικονομικό κλίμα απώλεσαν σημαντικό μέρος της δυναμικής που παρουσίασαν μέχρι τον Φεβρουάριο 2020. Δεύτερον, με εξαίρεση τον εισερχόμενο τουρισμό, η οικονομική δραστηριότητα – είτε σε όρους λιανικών πωλήσεων, είτε μεταποιητικής παραγωγής – επανήλθε σταδιακά στο μέσο επίπεδο της περασμένης τριετίας, χωρίς, όμως να επιστρέψει ακόμη στο επίπεδο του Φεβρουαρίου 2020. Τρίτον, η οικοδομική δραστηριότητα επιταχύνεται παρά την τρέχουσα οικονομική διαταραχή. Τέταρτον, η άμεση οικονομική διαταραχή που προκάλεσε το πανδημικό φαινόμενο είναι ισχυρότερη όσον αφορά στον αρχικό αντίκτυπο, συγκριτικά με την κατάρρευση της Lehman Brothers, κυρίως λόγω του lockdown, αλλά φαίνεται – με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία - να διακρίνεται από υψηλότερη ταχύτητα προσαρμογής (κυρίως λόγω της δυνατότητας άσκησης δημοσιονομικής επεκτατικής πολιτικής). Ωστόσο, η συγκριτική ανάλυση των δεικτών οικονομικής συγκυρίας περιορίζεται εντός του πρώτου εξαμήνου αμέσως μετά τα ανωτέρω shocks και δεν δύναται να λάβει υπόψιν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις και τις παράπλευρες απώλειες που γνωρίζουμε ότι υπήρξαν στην προηγούμενη οικονομική κρίση, προσδίδοντάς της μονιμότερα χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση που το χειμερινό πανδημικό κύμα οδηγήσει σε ισχυρά περιοριστικά μέτρα ξανά, ή σημειωθεί καθυστέρηση εμβολιασμού ενός κρίσιμου ποσοστού του πληθυσμού, είναι πολύ πιθανό, να παρατηρηθεί επιδείνωση, ή βραδύτερη προσαρμογή στους δείκτες οικονομικής συγκυρίας, κατά το δεύτερο εξάμηνο μετά την έναρξη του πανδημικού shock. (εδώ)

Η ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», ενημέρωσε την επενδυτική κοινότητα, ότι προχώρησε στη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως, την ΕDP Renewables. Η συμφωνία αφορά στην από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ισχύος 900ΜW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την εκτιμώμενη αξία της από κοινού επένδυσης, στην πλήρη υλοποίησή της, να ξεπερνά το €1 δισ. Το πρώτο στάδιο υλοποίησης της ανωτέρω συνεργασίας, αφορά στην απόκτηση και από κοινού ανάπτυξη από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ και την EDP Renewables δύο συμπλεγμάτων υπό ανάπτυξη αιολικών πάρκων μέγιστης ισχύος 436,8 MW στο Ν. Ευβοίας, ενώ σταδιακά θα υλοποιηθούν και τα επόμενα τμήματα της συμφωνηθείσας συνεργασίας. Με την ως άνω συμφωνία, δημιουργείται μια ισχυρή συμμαχία με σημαντική δυναμική και προοπτικές ανάπτυξης που στόχο έχει να πρωταγωνιστήσει στον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας τα επόμενα χρόνια. Το φιλόδοξο και ρεαλιστικό επενδυτικό πλάνο που πρόκειται να υλοποιηθεί θα συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (εδώ)

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος Έλληνας επενδυτής ΑΠΕ διεθνώς, μειοδότησε στον διαγωνισμό του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.) για το έργο «Υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί του Αγ. Ευστρατίου». Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία α) ενός Υβριδικού Σταθμού (ΥΒΣ) ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο νησί του Αγ. Ευστρατίου, που θα αποτελείται από μία ανεμογεννήτρια (Α/Γ), έναν φωτοβολταϊκό σταθμό (Φ/Β), συσσωρευτές αποθήκευσης και Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Ελέγχου και β) ενός ολοκληρωμένου συστήματος τηλεθέρμανσης για τον οικισμό του Αη Στράτη, συμπεριλαμβανομένων των κτηριακών εγκαταστάσεων. Τα δύο υποσυστήματα θα συνεργάζονται και θα λειτουργούν ως ένα. Ο ανάδοχος θα αναλάβει, επίσης, τη λειτουργία και συντήρηση του έργου για δώδεκα (12) έτη. (εδώ)

Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 38% εμφάνισε η Παπουτσάνης ΑΒΕΕ τους πρώτους εννέα μήνες του 2020. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της εταιρίας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανήλθαν σε 30,8 εκατ. ευρώ, έναντι 22,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της Παπουτσάνης είναι αποτέλεσμα των υψηλών επιδόσεων που σημείωσε η εταιρία στις κατηγορίες των επώνυμων προϊόντων και των παραγωγών για τρίτους ενώ σημαντικά συνέβαλλε και η αύξηση των πωλήσεων των ειδικών σαπωνομαζών, πρώτης ύλης για την παραγωγή στερεού σαπουνιού. Το μικτό κέρδος, επηρεαζόμενο θετικά από την ανάπτυξη πωλήσεων και τη μείωση του παραγωγικού κόστους, συνέπεια των επενδύσεων που υλοποιεί η εταιρία, ανήλθε (για τον Όμιλο και την Εταιρία) σε 10,3 εκατ. ευρώ έναντι 6,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019, βελτιωμένο κατά 67%. Το μικτό περιθώριο κέρδους εμφάνισε βελτίωση και ανήλθε σε 33,5% έναντι 27,7% το εννεάμηνο του 2019. Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν (για τον Όμιλο και την Εταιρία) σε κέρδη 6,3 εκατ. έναντι κερδών 2,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2019. (εδώ)

Η Εταιρία REVOIL Α.Ε.Ε.Π. ανακοίνωσε ότι, σε εκτέλεση της από 15/10/2020 απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου, προέβη στην έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 1.000.000 ευρώ με την ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ. Το δάνειο έχει διάρκεια 5 ετών, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις και σκοπός του είναι η κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης. (εδώ)

Τον Αύγουστο του 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε μικρό πλεόνασμα  ύψους 80 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,8 δισεκ. ευρώ τον Αύγουστο του 2019, λόγω της σημαντικής επιδείνωσης του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς μόνο από τη βελτίωση που παρουσίασαν τα ισοζύγια αγαθών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 468 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 οφείλεται ως επί το πλείστον στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων, η οποία συνδέεται με την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Μικρή βελτίωση σημείωσε και το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα. Σημειώνεται ότι οι συνολικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν οριακά σε σταθερές τιμές, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 11,5%. Ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι αντίστοιχες εισπράξεις μειώθηκαν κατά 73,3% και 66,5% αντίστοιχα σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο. Επίσης, επιδεινώθηκε και το ισοζύγιο μεταφορών, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές. (εδώ)

Μια νέα ειδική αρμοδιότητα δίνει στην Τράπεζα της Ελλάδος τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας». Με την εν λόγω τροπολογία η ΤτΕ θα έχει πλέον την αρμοδιότητα να μεταβιβάζει περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και συμβατικές σχέσεις τράπεζας που τελεί σε ειδική εκκαθάριση σε ένα εν λειτουργία πιστωτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, αυτό αποφασίσθηκε διότι τα πιστωτικά ιδρύματα που τίθενται υπό ειδική εκκαθάριση συχνά έχουν μεγάλη σημασία για την τοπική οικονομία και η παρούσα διάταξη επιτρέπει τη διαχείριση της περιουσίας τους μετά τη θέση τους σε ειδική εκκαθάριση κατά τρόπο που αποτρέπει τη σχετική βλάβη. Η τροπολογία προβλέπει πως με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, μπορεί να προβλέπεται η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων ενεργητικού, υποχρεώσεων έναντι καταθετών και συμβατικών σχέσεων ενός υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικού ιδρύματος σε νόμιμα λειτουργούν πιστωτικό ίδρυμα. (εδώ)

Η ΕΕ στην πρώτη διάθεση των «κοινωνικών» της ομολόγων,  συγκέντρωσε  προσφορές- ρεκόρ για τη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με το πρακτορείο  Βloomberg,  για την δεκαετή έκδοση ύψους 10 δισ. ευρώ, συνωστίστηκαν προσφορές άνω των 145 δισεκατομμυρίων, ενώ αν προσθέσουμε και την έκδοση των 20ετών ομολόγων ύψους 7 δισ. ευρώ, οι συνολικές προσφορές ξεπέρασαν τα 233 δισ. ευρώ. Η χτεσινή έκδοση ήταν η  πρώτη στο  πλαίσιο του προγράμματος SURE  που έχει σαν στόχο την παροχή δανείων έως 100 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη, ώστε να υποστηρίξουν την προσπάθεια των επιχειρήσεων  να διατηρήσουν τους εργαζόμενους στις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον του προγράμματος SURE, από το νέο έτος η ΕΕ θα αρχίσει επίσης να εκδίδει ομόλογα ώστε να εξασφαλισθούν οι πόροι για  το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε  είναι ότι προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για τη στήριξη των θέσεων εργασίας όπως και το ταμείο Ανάκαμψης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγαίνει στις αγορές και θα δανείζεται με την εγγύηση του προϋπολογισμού της για λογαριασμό όλων των κρατών, κάτι που στην ουσία θα την καταστήσει στο μεγαλύτερο εκδότη ομολόγων για το 2021. Η μεγάλη εικόνα όμως είναι άλλη: H ΕΕ στην ουσία  διαχέει την αξιολόγηση «ΑΑΑ»   σε όλα τα κράτη- μέλη, με στάθμιση ανάλογη των αναγκών τους. Για όσους αναρωτιέστε αν πρόκειται για ένα είδος ευρω-ομολόγων, η σκέψη σας είναι στον σωστό δρόμο. Επί της ουσίας η ΕΕ ξεκίνησε από χτες μια νέα κατηγορία ομολόγων σε ευρώ υψηλής ποιότητας.  Κάτω από το ειδικό βάρος της αυξημένης αξιοπιστίας του κοινού νομίσματος σαν παγκόσμιο νόμισμα- καταφύγιο, πολλοί διαχειριστές θα επιλέξουν αυτά τα ομόλογα ως μια δυνατή διαφοροποίηση από το δολάριο. (εδώ)

Το ιλιγγιώδες ποσό του 1 τρισ. ευρώ πλησιάζει το άθροισμα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων των 19 χωρών της Ευρωζώνης, καθώς οι κυβερνήσεις τους παραβιάζουν όσο ποτέ τους στόχους της δημοσιονομικής πειθαρχίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Οπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, τα σχέδια προϋπολογισμού που υπέβαλαν τα κράτη-μέλη στην Κομισιόν και δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της καταδεικνύουν πως η Ευρωζώνη στο σύνολό της θα έχει συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα 976 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 8,9% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης όπως αυτό διαμορφώνεται φέτος. Αυτό σημαίνει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα στους προϋπολογισμούς του τρέχοντος έτους θα είναι σχεδόν δεκαπλάσια εκείνων του περασμένου έτους αλλά και των αρχικών προβλέψεων της Κομισιόν για το 2020. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης προεξοφλούν πως τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ακόμη και το 2021, οπότε ευελπιστούν πως θα ανακάμψουν οι οικονομίες τους. Προβλέπουν ελλείμματα που θα πλησιάζουν τα 700 δισ. ευρώ ή στο 6% του ΑΕΠ. Το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ που έχουν σημειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ευρωζώνης ήταν προ δεκαετίας. (εδώ)

Για το πιθανό σενάριο επανάληψης του 2016 κάνει λόγο η JPMorgan .... καθώς δεν προεξοφλείται από τις αγορές ένα καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα στις αμερικανικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου 2020. Οι εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους των Δημοκρατικών στις πολιτείες που διεκδικεί με αξιώσεις ο Trump αλλά και η συμπεριφορά των ηλικιωμένων ψηφοφόρων θα καθορίσουν εάν θα δούμε την μεγαλύτερη εκλογική έκπληξη στις ΗΠΑ από το 1948 και τη νίκη Truman. Από την άλλη το βασικό σενάριο για τη νίκη Trump στηρίζεται σε εύλογες αμφιβολίες για τη σωστή διαστρωμάτωση των δειγμάτων των ψηφοφρόων που χρησιμοποιούν οι μεγάλες δημοσκοπικές εταιρίες. Ωστόσο όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρό προβάδισμα Biden με 8,6 μονάδες ή 51% έναντι 42,5% που λαμβάνει ο Trump. Όπως γράφει η JPMorgan στην εβδομαδιαία της έκθεση Polling and Positioning, για πρώτη φορά εδώ έξι εβδομάδες, το προβάδισμα του Biden μειώθηκε (-1,7 βαθμοί) και παρόλο που συνεχίζει να προηγείται δημοσκοπικά, σε πολλές από τις swing states όπως η Florida (παρόλο που όπως διευκρινίζει η JPM, εάν διεξαχθούν οι εκλογές σήμερα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Biden θα κερδίσει την Προεδρία και οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν τη Γερουσία με νίκες κατακτώντας τις κρίσιμες πολιτείες). Εδώ, ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε μια προειδοποίηση που εκδόθηκε από έναν άλλο αναλυτή της JPMorgan τον Marco Kolanovic, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε μια προειδοποίηση για όσους αναμένουν μια νίκη του Biden: συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι τα τελευταία 4 χρόνια, ο αριθμός των νεοεγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Δημοκρατικών είναι μικρότερος στις κρίσιμες πολιτείες που θα δοθεί η μάχη. (εδώ)

Οι μισές εργασίες θα εκτελούνται από αυτοματοποιημένες, «έξυπνες» και άλλες μηχανές έως το 2025, ενώ οι άλλες μισές από τους ανθρώπους, κάτι που πιθανώς θα επιδεινώσει την ανισότητα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). Σήμερα περίπου το ένα τρίτο των εργασιών γίνονται από μηχανές, αλλά σταδιακά η ζυγαριά γέρνει προς την πλευρά τους. Η μελέτη προβλέπει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα δημιουργηθούν χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις περίπου 97 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, κυρίως σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά παράλληλα θα χαθούν σχεδόν άλλες τόσες (85 εκατομμύρια), κάτι που για ορισμένες κοινότητες θα σημαίνει αυξημένη ανεργία. Σύμφωνα με το WEF, η πανδημία Covid-19 έχει επιταχύνει διεθνώς την πορεία προς την αυτοματοποίηση και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, με συνέπεια αρκετοί εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν διπλή απειλή τόσο από τις υφεσιακές επιπτώσεις της πανδημίας, όσο και από την επιταχυνόμενη αυτοματοποίηση των εργασιών. Η έκθεση επισημαίνει ότι πολλά εκατομμύρια άνθρωποι -σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι- θα πρέπει να μάθουν νέες ειδικότητες για να μην χάσουν τη δουλειά τους και να μην αποκοπούν από την αγορά εργασίας στο μέλλον, ενώ παράλληλα οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δημιουργήσουν «δίχτυα ασφαλείας» για όσους μένουν χωρίς δουλειά. (εδώ)

Μικρότερη από την αναμενόμενη αλλά ουδόλως ευκαταφρόνητη ανάπτυξη σημείωσε το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Κίνας, της χώρας από όπου ξεκίνησε η πανδημία και θα είναι η μοναδική που θα σημειώσει ανάπτυξη φέτος. Το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,9%, σημειώνοντας επιτάχυνση από την αύξηση 3,2% που είχε καταγραφεί το δεύτερο τρίμηνο. Κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης ήταν και πάλι η βιομηχανική παραγωγή αλλά και η κατανάλωση, που φαίνεται να αποκτά κεκτημένη ταχύτητα, ενώ η παγκόσμια οικονομία παραμένει υπό πίεση. Τα κινεζικά εργοστάσια δούλεψαν, εν ολίγοις, πυρετωδώς καθώς η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση 6,9% τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης από την αρχή του έτους, αλλά και τον ίδιο ρυθμό με τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όταν ακόμη και δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία στη χώρα. Εξάλλου, οι Κινέζοι άρχισαν και πάλι να καταναλώνουν. Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο Τσαοπίνγκ Τζου, αναλυτής της JPMorgan Asset Management, τονίζει πως «η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα μέσα στα επόμενα τρίμηνα». Ο ίδιος προβλέπει πως θα βελτιωθεί η καταναλωτική εμπιστοσύνη και θα υπερβεί τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε κύριο μοχλό αύξησης της εγχώριας ζήτησης. (εδώ)

Η αξία του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται να μειωθεί κατά 7-9% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παρά τις ενδείξεις για εύθραυστη ανάκαμψη από διάφορες χώρες με επικεφαλής την Κίνα το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με έκθεση υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Καμία περιοχή δεν γλίτωσε από τη βουτιά κατά 19% --σύμφωνα με εκτιμήσεις-- σε ετήσια βάση του παγκόσμιου εμπορίου το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η πανδημία της COVID-19 προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στις οικονομίες, όπως ανέφερε η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD). Το παγκόσμιο εμπόριο ανέκαμψε κάπως το τρίτο τρίμηνο, όταν εκτιμήθηκε ότι ήταν κατά 4,5% μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως ανέφερε η υπηρεσία στην τελευταία της έκθεση. (εδώ)

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και 11 Πολιτείες προσέφυγαν σήμερα κατά της εταιρίας Google, θυγατρικής του ομίλου Alphabet Inc, κατηγορώντας την για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, με το σκεπτικό ότι χρησιμοποιεί το μέγεθός της στην αγορά σε βάρος των αντιπάλων της. Η κίνηση αυτή, την οποία αποκάλυψαν πρώτες οι εφημερίδες New York Times και Wall Street Journal, είναι η σημαντικότερη αντιμονοπωλιακή αγωγή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εναντίον ενός από τους κολοσσούς του διαδικτύου τα τελευταία 20 χρόνια. Μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη που είχε γίνει το 1998 εναντίον της Microsoft Corp ή με την υπόθεση του 1974 εναντίον της AT&T που οδήγησε στη διάσπαση του Bell System το οποίο κυριαρχούσε στην αγορά τηλεφωνικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ επί έναν αιώνα. Η αγωγή, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, θα μπορούσε να θεωρηθεί πολιτική ενέργεια, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε δεσμευτεί στους υποστηρικτές του ότι θα αναγκάσει ορισμένες εταιρίες να λογοδοτήσουν επειδή, όπως υποστηρίζει, φιμώνουν τη φωνή των συντηρητικών. Πάντως η μετοχή της Alphabet κατέγραψε άνοδο σχεδόν 1% αφού κυκλοφόρησε η είδηση ότι επίκειται η κατάθεση αγωγής από την κυβέρνηση. (εδώ)

Τα risk assets διεθνώς έχουν ανακάμψει έντονα τον τελευταίο μήνα και σύμφωνα με την HSBC αυτή η τάση έχει αρκετά περιθώρια να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Ωστόσο πολλά και μεγάλα σύννεφα θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν πάνω από τις αγορές αργότερα και προς το 2021 εάν η ανάπτυξη απογοητεύσει, η Fed αποσύρει τα μέτρα τόνωσης ή η ροή ειδήσεων σχετικά με τα εμβόλια απογοητεύσουν. Πάντως η βρετανική τράπεζα δηλώνει πιο αισιόδοξη για τις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας σε ότι αφορά τον πιστωτικό κλάδο και τις μετοχές, αλλά πολύ λιγότερο για την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, η επενδυτική ψυχολογία και οι τοποθετήσεις σε risk assets εξακολουθούν να είναι ουδέτερα, στην καλύτερη περίπτωση. Όσον αφορά τα μέτρα τόνωσης, η Fed είναι πιθανό να επεκτείνει τις  έκτακτες δράσεις πολιτικής έως το 2021, ενώ περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα στις ΗΠΑ παραμένουν πολύ πιθανά. Συνεπώς, όπως τονίζει η HSBC, διατηρεί την εποικοδομητική στάση για τις αγορές όσο πλησιάζουμε προς το επόμενο έτος. Τηρεί στάση overweight στις διεθνείς μετοχές, τα ομόλογα υψηλής αποδόσεις και τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών. Εντός των διαφόρων κατηγοριών assets, η βελτιωμένη δυναμική ανάπτυξης στην Ασία σε συνδυασμό με τις αρκετά χαμηλές προσδοκίες για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ σημαίνει ότι αυξάνει την έκθεσή της στην συγκεκριμένη περιοχή. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text