Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πώς η πανδημία αλλάζει τις επενδύσεις στα ακίνητα

Πώς η πανδημία αλλάζει τις επενδύσεις στα ακίνητα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς η πανδημία αλλάζει τις επενδύσεις στα ακίνητα

Της Πέννυ Κούτρα

«Φρένο» στο επενδυτικό μπουμ των τελευταίων χρόνων όσον αφορά την ελληνική αγορά ακινήτων έφερε η πανδημία, με τα στελέχη του κλάδου να επιχειρούν μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης κατά τη διάρκεια του 21ου Συνεδρίου Prodexpo.

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του διήμερου συνεδρίου, στελέχη της αγοράς αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας συνομολόγησαν ωστόσο ότι η κρίση κορωνοϊού επιτάχυνε εξελίξεις και ενίσχυσε τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε άλλες κατηγορίες.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, πλήγμα δέχτηκε ο τομέας των τουριστικών ακινήτων και ιδίως των ξενοδοχείων πόλης, αν και αρκετοί σημείωσαν πως μεσοπρόθεσμα θα ανακάμψει. Από την άλλη, αυξάνει το ενδιαφέρον για κτίρια υποδομών και αποθηκών, εις βάρος των εμπορικών ακινήτων, ενώ ερωτηματικό παραμένει το πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση όσον αφορά την αγορά ή ενοικίαση γραφειακών χώρων, δεδομένης της επέκτασης της τηλεργασίας.

Σε ότι αφορά την αγορά οικιστικών ακινήτων παρά την κρίση, την απουσία ξένων επενδυτών και τη συγκράτηση των εγχώριων υποψήφιων αγοραστών, παρατηρούνται αυξήσεις τιμών σε σειρά περιοχών.

Επιπλέον, τα στελέχη της αγοράς διακρίνουν περαιτέρω «άνοιγμα της ψαλίδας» μεταξύ ποιοτικών ακινήτων και εκείνων που δεν τηρούν προδιαγραφές και εμπορικότητα, με αποτέλεσμα να τεθούν μοιραία «σε αδράνεια ή σε άλλο κύκλο αφάνειας», όπως ανάφερε ο  Πάνος Παναγιωτίδης, γενικός διευθυντής λειτουργιών της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea ΑΕΕΑΠ Α. Καρυτινός ανάφερε πως η κρίση γέννησε ευκαιρίες και σε άλλες αγορές, προσελκύοντας τους ξένους επενδυτές ενώ από την άλλη όσοι συνεχίζουν διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα επιδιώκουν μείωση τιμήματος. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, φέτος η αξία των τοποθετήσεων από το εξωτερικό σε ακίνητα στην Ελλάδα αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη, συγκριτικά με πέρυσι οπότε είχε διαμορφωθεί σε 1,45 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 35% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχει μετατόπιση ενδιαφέροντος σε αποθήκες και κέντρα υποδομών εις βάρος των γραφείων και των καταστημάτων ωστόσο σημείωσε πως διατυπώνονται υπερβολικές εκτιμήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ότι θα δουλεύουμε από το σπίτι ή πως θα ψωνίζουμε μαζικά από το σπίτι, δεν θα συμβεί στην κλίμακα που αναμένουμε».

Στο ίδιο πνεύμα, η Έρη Μητσοστεργίου, πρόεδρος ULI Greece & Cyprus ανάφερε επίσης πως «μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 όλοι είπαμε ότι δεν θα μπούμε σε αεροπλάνο και δεν θα κτίσουμε ξανά ουρανοξύστες, δεν έγινε ωστόσο ούτε το ένα ούτε άλλο».

Ο γενικός διευθυντής της Δανός - BNP Paribas Real Estate Γιάννης Παρασκευόπουλος επικεντρώθηκε στο πλήγμα που δέχθηκαν τα ξενοδοχεία, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Values Παναγιώτης Μερεκούλιας, αναφερόμενος στα οικιστικά ακίνητα ανάφερε πως πρόβλημα θα έχουν πιθανώς κάποια ακίνητα μικρά και παλαιά που στηρίζονταν στη βραχυχρόνια μίσθωση.

 

huffingtonpost.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text