Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Βέρνερ Χόγερ στην «Κ»: Μείωση των επενδύσεων έως και 50%

Βέρνερ Χόγερ στην «Κ»: Μείωση των επενδύσεων έως και 50%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βέρνερ Χόγερ στην «Κ»: Μείωση των επενδύσεων έως και 50%

Τις τραγικές οικονομικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία και τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων μηνών αναδεικνύει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγερ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης στην «Κ» και σε έναν μικρό αριθμό άλλων ευρωπαϊκών εφημερίδων, με τη συμμετοχή δύο ακόμη κορυφαίων στελεχών της τράπεζας, ο Γερμανός πρώην υπουργός Ευρώπης, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΤΕπ από το 2012, μιλάει για το «πάγωμα» της επενδυτικής δραστηριότητας που επέφερε η κρίση του κορωνοϊού, την απειλή μαζικού αφανισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον κίνδυνο ο ιδιωτικός τομέας να χάσει το τρένο της ψηφιακής μετάβασης καθώς δίνει τη μάχη της επιβίωσης.

Οπως αναφέρει ο κ. Χόγερ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της τράπεζας για την επενδυτική δραστηριότητα στην Ευρώπη, που θα δημοσιευθεί σε κάποιες εβδομάδες και που ήδη έχει σταλεί στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών, το 43% των εταιρειών έχει είτε αναβάλει είτε εγκαταλείψει επενδυτικά σχέδια που είχε πριν από την πανδημία. Αναμένεται μάλιστα περαιτέρω μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 30%-50% εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης. «Δυστυχώς, μάλιστα, πολλές εταιρείες μάς είπαν ότι, στην αναζήτηση περικοπών στις προγραμματιζόμενες επενδύσεις, συχνά οι πρώτες περικοπές αφορούσαν έργα ψηφιοποίησης».

«Αυτή είναι η διαφορά με την προηγούμενη κρίση», παρατηρεί. «Δεν μιλάμε για άδεια κρατικά ταμεία και ευάλωτα κράτη, αλλά για κατά τα άλλα υγιείς εταιρείες, που ύστερα από μήνες ελλιπούς ρευστότητας, απειλούνται με πτώχευση. Αυτό είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά, ειδικά για τις μικρές και τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, αλλά και για κάποιες μεγαλύτερες, ιδιαίτερα στον χώρο της Υγείας και της φροντίδας». Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (European Investment Fund ή EIF), Αλέν Γκοντάρ, συμπληρώνει: «Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των πτωχεύσεων φέτος ενδέχεται να αυξηθεί έως και 30% σε σύγκριση με πέρυσι».

Αναπόφευκτα, η δραστηριότητα της ΕΤΕπ έχει εστιάσει φέτος στην καταπολέμηση της πανδημίας. Συνολικά, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας έχει εγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 24,9 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας τους τελευταίους επτά μήνες. Στο υγειονομικό μέτωπο, ο κ. Χόγερ αναφέρει ειδικά τη στήριξη που παρέχει η τράπεζα σε ορισμένα από τα πιο προχωρημένα εγχειρήματα ανάπτυξης εμβολίου για την COVID-19, όπως είναι η κοινοπραξία της γερμανικής BioNTech με την Pfizer και η CureVac. Η ΕΤΕπ, όπως λέει, έχει χρηματοδοτήσει 22 εταιρείες με καινοτόμα προϊόντα σχετικά με την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, παρέχοντας συνολικά 700 εκατομμύρια ευρώ.

Μέρος των κονδυλίων αυτών αφορά και την ενίσχυση της δυνατότητας για άμεση παραγωγή, σε μεγάλη κλίμακα, των εμβολίων που αναμένεται να εγκριθούν τους επόμενους μήνες. «Ανησυχώ ότι έχουμε εστιάσει υπερβολικά στη συναρπαστική πτυχή της έρευνας και της ανάπτυξης των εμβολίων και δεν έχουμε δώσει αρκετή προσοχή στις τεράστιες ανάγκες διεύρυνσης των παραγωγικών δυνατοτήτων που συνεπάγεται η παρασκευή των δόσεων που θα χρειαστούν», λέει ο πρόεδρος της ΕΤΕπ. «Για τον λόγο αυτόν, καλωσορίζω ένθερμα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει το θέμα της παραγωγικής ικανότητας στο επίκεντρο. Πρέπει να μπορέσουμε να περάσουμε ταχύτατα στη μαζική παραγωγή, ώστε να καλύψουμε όχι μόνο τον ευρωπαϊκό πληθυσμό, αλλά μέρος της ζήτησης στον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Επιπλέον, τονίζει την πρόκληση της εμβολιαστικής κάλυψης του ευρύτερου παγκόσμιου πληθυσμού: «Ακόμη και αν καταφέρουμε, κάποια στιγμή του χρόνου, να θέσουμε τον ιό υπό έλεγχο στην Ευρώπη, θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, καθυστερημένα αλλά επιθετικά, στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οι χώρες δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση, άρα έρχεται στο προσκήνιο η αναπτυξιακή βοήθεια», σημειώνει, αναφέροντας ότι το σχεδόν 12% των δραστηριοτήτων της τράπεζας πέρυσι ήταν εκτός Ε.Ε. και ότι η ΕΤΕπ «είναι η μόνη πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα την πολιτική της οποίας καθορίζουν αποκλειστικά τα κράτη-μέλη της Ενωσης».

Στο επίκεντρο της στήριξης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων –ειδικά των μικρομεσαίων– βρίσκεται το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (ΠΤΕ), μέσω του οποίου, με εγγυήσεις 25 δισ. ευρώ από τα κράτη-μέλη, η ΕΤΕπ ευελπιστεί να κινητοποιήσει χρηματοδότηση ύψους έως και 200 δισ. ευρώ. Το ΠΤΕ, λέει ο κ. Χόγερ, «είναι πλέον πλήρως ενεργό». Την περασμένη εβδομάδα, τα Δ.Σ. της τράπεζας και του EIF έδωσαν τις πρώτες εγκρίσεις στο πλαίσιο του ΠΤΕ (2,6 δισ. ευρώ για επενδύσεις 11,3 δισ.). Ο κ. Χόγερ πάντως τονίζει ότι ο αριθμός των 200 δισ. ευρώ είναι ο «στόχος-όνειρο» και το κατά πόσον θα προσεγγισθεί θα εξαρτηθεί και από τη διάθεση της ΕΤΕπ (και άρα των μετόχων της, που είναι τα κράτη-μέλη) να αναλάβει περισσότερο ρίσκο.

Πώς όμως θα διασφαλιστεί ότι η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει τις χώρες των οποίων ο ιδιωτικός τομέας έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη, όπως η Ελλάδα, όπου ο δημόσιος τομέας είναι υπερχρεωμένος και ο τραπεζικός κλάδος παραμένει καθηλωμένος από τα βάρη της προηγούμενης κρίσης;

«Ολη η λογική του ΠΤΕ είναι να συμβάλει στους ίσους όρους του ανταγωνισμού εντός της Ευρώπης», λέει ο κ. Χόγερ. Ο Ζαν-Κριστόφ Λαλού, επικεφαλής πιστωτικής πολιτικής της τράπεζας, εξηγεί ότι, παρότι δεν υπάρχουν ποσοστώσεις ανά κράτος-μέλος, θα δοθεί έμφαση στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα σε χώρες και περιφέρειες που «συνδυάζουν δύο χαρακτηριστικά: Πρώτον, έχουν πληγεί δυσανάλογα από την κρίση και, δεύτερον, έχουν χαμηλό ΑΕΠ σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Στις χώρες αυτές, η τράπεζα «θα ωθήσει τους εταίρους της –τον τραπεζικό τομέα για τις εγγυήσεις, τους διαχειριστές των funds για τις ενέσεις μετοχικών κεφαλαίων– για να κινηθούν τα πράγματα με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, η ΕΤΕπ βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τις ελληνικές συστημικές τράπεζες για την παροχή χρηματοδότησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΠΤΕ. Ανακοινώσεις αναμένονται τους «επόμενους μήνες».

Η ηγεσία της ΕΤΕπ δίνει έμφαση στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ανταγωνιστική σχέση μεταξύ του ΠΤΕ και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, 360 από το 750 δισ. του οποίου αφορούν χαμηλότοκα δάνεια. «Τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να εκταμιευθούν στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2021 ή το δεύτερο εξάμηνο», επισημαίνει ο κ. Λαλού. «Εως τότε, ευελπιστούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που θα κινητοποιηθούν από το ΠΤΕ, που είναι εργαλείο εκτάκτου ανάγκης, θα έχει αξιοποιηθεί». Οπως αναφέρει, η ζήτηση για νέα χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ, που «πάγωσε εντελώς» την άνοιξη, άρχισε να ανακάμπτει από τον Ιούνιο: «Είδαμε ιδιωτικές εταιρείες να ζητούν ξανά βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση και, σε δεύτερο χρόνο, επανάκαμψη της ζήτησης από τον δημόσιο τομέα για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση, για έργα υποδομών».

 

Γιάννης Παλαιολόγος

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text