Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Πράσινη» ναυτιλία: Αιχμές Ελλήνων πλοιοκτητών για τη δράση των ναυλωτών

«Πράσινη» ναυτιλία: Αιχμές Ελλήνων πλοιοκτητών για τη δράση των ναυλωτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Πράσινη» ναυτιλία: Αιχμές Ελλήνων πλοιοκτητών για τη δράση των ναυλωτών

Είμαστε διατεθειμένοι να διερευνήσουμε επιλογές εναλλακτικών καυσίμων, αλλά «χρειαζόμαστε τη στήριξη των ναυλωτών» επεσήμανε ο CEO της Dynagas LNG Partners, συμφερόντων του Γιώργου Προκοπίου, Tony Lauritzen. Ειδικότερα, εξήγησε ότι οι ναυλωτές είναι εκείνοι, οι οποίοι διαμορφώνουν τη ζήτηση, από την οποία εξαρτάται και η επένδυση του πλοιοκτήτη.

«Ο IMO, οι πιστωτές και οι ναυλωτές μας πιέζουν, δυσκολεύοντας τη ζωή μας, ωστόσο κανείς δε μοιάζει διατεθειμένος να πληρώσει για να καλύψει το κόστος ενός πράσινου πλοίου. Οι ναυλωτές πληρώνουν λιγότερο για το 90% του συμβατικού στόλου» σημείωσε, από την πλευρά του, ο Ιδρυτής και CEO της Forward Ships, Αλέξανδρος Παναγόπουλος. Μάλιστα, όπως τόνισε «υποχρεωνόμαστε να προπληρώσουμε, εκ μέρους των ναυλωτών, για τον ανεφοδιασμό των πλοίων, για να έρθουν οι ναυλωτές και να επιλέξουν τα πλοία μας. Πρόκειται για μία κατάσταση γεμάτη προκλήσεις».

Στο θέμα των ναυλωτών αναφέρθηκε και ο CEO της Danaos Corporation, Γιάννης Κούστας, εστιάζοντας στην ταχύτητα των πλοίων. Όπως είπε, ως πλοιοκτήτες δεν μπορούμε να καθορίσουμε το αποτύπωμα άνθρακα ενός πλοίου, σε σχέση με την ταχύτητα, με την οποία κινείται. «Δεν είναι δική μας απόφαση, είμαστε στα χέρια των ναυλωτών μας».

Η δύσκολη «εξίσωση» των εναλλακτικών καυσίμων

Στο πάνελ επισημάνθηκε πως λιγότερο από το 1% του υπάρχοντος στόλου «καίει» εναλλακτικά καύσιμα, ενώ κάτω από 10% είναι το ποσοστό των υπό παραγγελία νεότευκτων, τα οποία αναμένεται να εξοπλιστούν με τέτοια συστήματα. Τέθηκε, λοιπόν, εύλογα το ερώτημα για το πότε θα αξιοποιηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα εναλλακτικά καύσιμα από τη βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον κ. Lauritzen, τα εναλλακτικά καύσιμα απαιτούν μία θεαματική αύξηση του κόστους για τις ναυτιλιακές, ενώ η ανάπτυξή τους εξαρτάται από τον εκάστοτε κλάδο, στον οποίο ανήκουν αυτές.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο κ. Κούστας. «Είναι πολύ δύσκολο για την παγκόσμια ναυτιλία να προωθήσει καύσιμα με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, χωρίς πρώτα να δοκιμαστούν στις μεταφορές στη στεριά» σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επεσήμανε ότι «δεν είναι δική μας αρμοδιότητα η παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε την απαιτούμενη ενέργεια για τις μεταφορές των πλοίων. Όταν παραχθούν εναλλακτικά καύσιμα, τότε θα προσαρμόσουμε τα συστήματα πρόωσης των πλοίων μας, αλλά μέχρι τότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο».

 

Γιώργος Γεωργίου

 

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text