Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Διαβάσαμε - Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

«Φρένο» στο επενδυτικό μπουμ των τελευταίων χρόνων όσον αφορά την ελληνική αγορά ακινήτων έφερε η πανδημία, με τα στελέχη του κλάδου να επιχειρούν μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης κατά τη διάρκεια του 21ου Συνεδρίου Prodexpo. Σύμφωνα με τους ομιλητές, πλήγμα δέχτηκε ο τομέας των τουριστικών ακινήτων και ιδίως των ξενοδοχείων πόλης, αν και αρκετοί σημείωσαν πως μεσοπρόθεσμα θα ανακάμψει. Από την άλλη, αυξάνει το ενδιαφέρον για κτίρια υποδομών και αποθηκών, εις βάρος των εμπορικών ακινήτων, ενώ ερωτηματικό παραμένει το πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση όσον αφορά την αγορά ή ενοικίαση γραφειακών χώρων, δεδομένης της επέκτασης της τηλεργασίας. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea ΑΕΕΑΠ Α. Καρυτινός ανάφερε πως η κρίση γέννησε ευκαιρίες και σε άλλες αγορές, προσελκύοντας τους ξένους επενδυτές ενώ από την άλλη όσοι συνεχίζουν διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα επιδιώκουν μείωση τιμήματος.  Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, φέτος η αξία των τοποθετήσεων από το εξωτερικό σε ακίνητα στην Ελλάδα αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερη, συγκριτικά με πέρυσι οπότε είχε διαμορφωθεί σε 1,45 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 35% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων. (εδώ)

Ο κλάδος των ευρωπαϊκών τραπεζών συγκαταλέγεται μεταξύ των κλάδων που υπέστησαν τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές απώλειες λόγω της οικονομικής ύφεσης που προξένησε η πανδημία του Covid-19. Από την αρχή του έτους έως σήμερα, το γκρουπ  των τραπεζών που συγκαταλέγονται στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιριών Eurostoxx 600 (και ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνει καμία από τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες) κατέγραψε μεσοσταθμικές απώλειες της τάξης του -41%. Οι απώλειες αυτές είναι συγκρίσιμες με αυτές που κατέγραψε ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου (-41%) και υπερβαίνουν σημαντικά τις απώλειες του κλάδου ταξιδιών και αναψυχής (-31%) που επίσης επλήγη σημαντικά από την τρέχουσα υγειονομική και οικονομική κρίση. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση (2007-2008) και την κρίση χρέους της ευρωζώνης (2011-2012) παρουσίασε σημαντική υστέρηση σε σχέση με αυτή των υπόλοιπων κύριων κλάδων.  Ενδεικτικά,  ένας υποθετικός επενδυτής που θα αγόραζε την 1.1.2013 μια μονάδα του τραπεζικού ευρωπαϊκού δείκτη θα κατέγραφε έως σήμερα σωρευτικές απώλειες  της τάξης του -48%. Αντίθετα, η υποθετική επένδυση σε μια μονάδα του δείκτη των 600 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών (Eurostoxx 600) θα συνεπαγόταν θετική σωρευτική απόδοση της τάξης του +31%. (εδώ)

Πλεόνασμα, αν και αισθητά συρρικνωμένο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, εμφάνισε τον Αύγουστο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η πανδημία έχει ανοίγει μεγάλες πληγές στον τουρισμό, που πάλεψε όμως το καλοκαίρι να σταθεί όρθιος. Από τα τουριστικά έσοδα χάθηκαν περίπου 2,7 δισ. ευρώ τον συγκεκριμένο μήνα, ενώ συνολικά στο οκτάμηνο οι απώλειες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν μεγαλύτερες των 10,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού είχαμε πλεόνασμα ύψους μόλις 80 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 1,803 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2019. Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 468 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 οφείλεται ως επί το πλείστον στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων, η οποία συνδέεται με την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Μικρή βελτίωση σημείωσε και το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα. Σημειώνεται ότι οι συνολικές εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν οριακά σε σταθερές τιμές, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 11,5%. (εδώ)

Η ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ γνωστοποίησε ότι υπέγραψε Ιδιωτικό Συμφωνητικό με ημερομηνία ισχύος 1 Νοεμβρίου 2020 για την αγορά και απόκτηση από την ανώνυμη εταιρία διακριτικό τίτλο Computer Life, που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, με όλα τα δικαιώματά της, προσωπικά και εμπράγματα, και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας του Λογισμικού/Πηγαίου Κώδικα ERP της Computer Life, και των ημεδαπών σημάτων «ΠΛΕΞΙΣ» και «S M L XL», καθώς και όλου του πελατολογίου, στο οποίο έχει εκχωρηθεί έως σήμερα άδεια χρήσης τελικού χρήστη του ως άνω Λογισμικού. Το συμφωνηθέν τίμημα ανέρχεται στο ποσό των Ευρώ Τριακοσίων Πενήντα Χιλιάδων (€ 350.000), καταβλητέο σε έξι (6) δόσεις εντός δώδεκα (12) μηνών. Ομοίως υπέγραψε 6 νέες συμβάσεις εργασίας με στελέχη της πωλήτριας εταιρίας που απασχολούνται με R&D, marketing & sales και εν γένει υποστήριξη του ERP της Computer Life. (εδώ)

Στο 21,28% έναντι 5,50% προηγουμένως ανέρχεται πλέον το ποσοστό που ελέγχει ο όμιλος Λεβέντη στην εισηγμένη εταιρία Παπουτσάνης, ύστερα από την απόκτηση – μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής – επιπλέον 3.961.982 μετοχών την Τετάρτη, που αντιστοιχεί περίπου στο 16% του συνόλου των μετοχών της εταιρίας. Η εταιρία με δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις την Τετάρτη το απόγευμα προς το Χρηματιστήριο, γνωστοποιεί τις κινήσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ της εταιρίας Raguso Limited, συμφερόντων των διοικούντων και βασικών μετόχων της Παπουτσάνης κ.κ. Γεώργιου Γκάτζαρου και Μενέλαου Τασσόπουλου και της Truad Verwaltungs AG, συμφερόντων της οικογένειας του εκλιπόντος Αναστασίου Γεωργίου Λεβέντη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συναλλαγή έγινε για να αποπληρωθεί δάνειο που είχαν λάβει οι κ.κ. Γκάτζαρος και Τασσόπουλος το 2010 από τον όμιλο Δαυίδ – Λεβέντη το 2010, ώστε να αναλάβουν την εταιρία Παπουτσάνης που τότε παρέπαιε και ήταν μια ανάσα από το «λουκέτο». (εδώ) και (εδώ)

Ως αναγγελία ενός προαναγγελθέντος θανάτου ήρθε η ανακοίνωση της MIG για τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την… αγνώστων λοιπών στοιχείων βρετανική εταιρία Nexum Holdings Limited (Sky Box) και την έναρξη των συζητήσεων με το σχήμα που είχε υποβάλλει τη δεύτερη καλύτερη προσφορά. Αντίθετα, όμως, έκπληξη προκάλεσε η αποχώρηση της Entersoft από την αρχική τριάδα των υποψήφιων αγοραστών που σύμφωνα με πληροφορίες είχε υποβάλλει προσφορά ύψους 18 εκατ. ευρώ για τη θυγατρική της MIG. Έτσι, οι συζητήσεις ξεκινούν με την εναπομείναντες, δηλαδή την Epsilon Net και την Space Hellas. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποχώρηση της Entersoft αποδίδεται στην επανεξέταση της επενδυτικής της στρατηγικής και όχι σε κάποια διαφωνία με τις άλλες δύο εταιρίες. Μάλιστα, όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη της αγοράς η αποχώρηση της Entersoft ξεκαθαρίζει περαιτέρω το τοπίο, καθώς στο σχήμα συμμετέχουν πλέον δύο εταιρίες με ξεχωριστές δραστηριότητες που βρίσκουν εφαρμογή στο πεδίο δράσης της Singular Logic. Από την μια η Epsilon Net θα ενισχύσει το πελατολόγιο της και τα διαθέσιμα προϊόντα στο κομμάτι του επιχειρηματικού λογισμικού (ERP, συστήματα μισθοδοσίας και λογιστικής) και από την άλλη το ενδιαφέρον της Space Hellas επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων έργων πληροφορικής και επικοινωνιών (system integration) για λογαριασμό πελατών από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. (εδώ)

Περισσότερες από τις μισές μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις της Ευρώπης φοβούνται ότι κινδυνεύουν με χρεοκοπία μέσα στον επόμενο χρόνο εάν τα έσοδά τους δεν ανακάμψουν σύντομα, σε ακόμη μία ένδειξη της έκτασης των πληγών που έχει ανοίξει η πανδημία του Covid-19 στην οικονομία. Σύμφωνα με έρευνα της McKinsey, που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο σε περισσότερες από 2.200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία), το 70% των εταιριών έχουν δει τα έσοδά τους να μειώνονται. Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις πιστεύουν ότι η οικονομία εξακολουθεί να είναι αδύναμη. Αυτό ενισχύει την ανησυχία τους για στάση πληρωμών επί δανείων και για την ανάγκη απολύσεων, παρά τα μέτρα στήριξης που έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις. Μία στις πέντε επιχειρήσεις ανησυχούν ότι θα κηρύξουν στάση πληρωμής επί δανείων και θα αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Τρεις στις δέκα δηλώνουν ότι θα ακυρώσουν σχέδια ανάπτυξης. Το 11% των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι θα υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς χρεοκοπίας μέσα στους επόμενους έξι μήνες (το ποσοστό ανεβαίνει κοντά στο 20% σε Ιταλία και Γαλλία), ενώ πάνω από το 50% αισθάνονται ότι δεν θα επιβιώσουν περισσότερο από 12 μήνες, παρά το γεγονός ότι πολλές εξ αυτών έχουν ήδη αξιοποιήσει κρατική βοήθεια, όπως τα προγράμματα αναστολής συμβάσεων ή φοροελαφρύνσεις. (εδώ)

Τις τραγικές οικονομικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία και τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων μηνών αναδεικνύει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγερ. Οπως αναφέρει ο κ. Χόγερ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της τράπεζας για την επενδυτική δραστηριότητα στην Ευρώπη, που θα δημοσιευθεί σε κάποιες εβδομάδες και που ήδη έχει σταλεί στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών-μελών, το 43% των εταιριών έχει είτε αναβάλει είτε εγκαταλείψει επενδυτικά σχέδια που είχε πριν από την πανδημία. Αναμένεται μάλιστα περαιτέρω μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 30%-50% εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης. «Δυστυχώς, μάλιστα, πολλές εταιρίες μάς είπαν ότι, στην αναζήτηση περικοπών στις προγραμματιζόμενες επενδύσεις, συχνά οι πρώτες περικοπές αφορούσαν έργα ψηφιοποίησης». «Αυτή είναι η διαφορά με την προηγούμενη κρίση», παρατηρεί. «Δεν μιλάμε για άδεια κρατικά ταμεία και ευάλωτα κράτη, αλλά για κατά τα άλλα υγιείς εταιρίες, που ύστερα από μήνες ελλιπούς ρευστότητας, απειλούνται με πτώχευση. Αυτό είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά, ειδικά για τις μικρές και τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, αλλά και για κάποιες μεγαλύτερες, ιδιαίτερα στον χώρο της Υγείας και της φροντίδας». (εδώ)

Το επόμενο έτος, κατά πολλούς, θα σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο για τις τηλεπικοινωνίες, στην οποία αναμένεται να πρωταγωνιστήσει το δίκτυο νέας γενιάς 5G. Χαρακτηριστική είναι η έκθεση του Economist, η οποία αναλύει τις τεχνολογικές προοπτικές του 2021. Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, τo 5G συνεχίζει να επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες -παρά την εν εξελίξει διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Μέχρι τα τέλη του 2020, συγκεκριμένα, το δίκτυο πέμπτης γενιάς θα έχει εγκατασταθεί στο 47% των υπό εξέταση χωρών. Το υπόλοιπο 53%, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αναμένεται να ακολουθήσει τα ίδια βήματα εντός του 2021. Ωστόσο, η επέκταση των υποδομών δεν φαίνεται να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση στη ζήτηση, καθώς πολλοί καταναλωτές εξακολουθούν να προτιμούν τα δίκτυα 4G, μια τάση η οποία δεν αποκλείεται να επιφέρει την περαιτέρω προσαρμογή του κλάδου, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών. (εδώ)

Την Τρίτη, το υπουργείο Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέβαλε αγωγή κατά της Google, θυγατρικής της Alphabet. Η κίνηση του θα μπορούσε να καταστρέψει τη Silicon Valley, να οδηγήσει σε χρόνια σκληρών δικαστικών μαχών και να ανατρέψει το επιχειρηματικό μοντέλο μιας από τις πιο επιτυχημένες εταιρίες της χώρας. Παρ' όλα αυτά, το σκεπτικό πίσω από την έναρξη αυτής της διαδικασίας δεν είναι καθόλου σαφές.Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η πλειοψηφία μιας υποεπιτροπής της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ (που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς) δημοσίευσε μια έκθεση 449 σελίδων, η οποία εκτός από τον ισχυρισμό περί μονοπωλιακής συμπεριφοράς, κατηγορούσε τις τέσσερις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες για διάπραξη ή ανοχή πολλών άλλων παραπτωμάτων - παραπληροφόρηση, παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, ρητορική μίσους, εθισμό στην τεχνολογία, πολιτική επιρροή, άσεμνα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - και κατέληγε στο συμπέρασμα ότι αυτές αποκαλύπτουν επίσης μια συστημική αδυναμία της τρέχουσας αντιμονοπωλιακής πολιτικής. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά δεν είναι κυρίως ζητήματα ανταγωνισμού και η νομοθεσία περί υγιούς ανταγωνισμού είναι το λάθος μέσο για την αντιμετώπισή τους. Πριν ο πόλεμος ενάντια στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας περάσει σε ανώτερο στάδιο, αξίζει να θυμηθούμε ότι οι συγκεκριμένες εταιρίες έχουν παράσχει στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο αναρίθμητα προϊόντα και εργαλεία και υπηρεσίες που θα ήταν αδιανόητα ακόμη και πριν από δύο δεκαετίες. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text