Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Κορονοϊός: Ανησυχίες και ελπίδες της κυβέρνησης

Κορονοϊός: Ανησυχίες και ελπίδες της κυβέρνησης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με τα κρούσματα να κινούνται για δύο συνεχόμενα 24ωρα πάνω από τα 850 και τις εκτιμήσεις ειδικών ότι αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο τις επόμενες ημέρες, η λήψη νέων μέτρων αποτελούσε μονόδρομο για την κυβέρνηση.

Ακόμα μία φορά, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε μέσω τηλεοπτικού μηνύματος στους πολίτες ανακοινώνοντας τη γενικευμένη χρήση μάσκας και την απαγόρευση κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες στις «πορτοκαλί» περιοχές, ζητώντας παράλληλα από όλους την πιστή εφαρμογή όλων των μέτρων.

Πέρα όμως από τα νέα δεδομένα που μπαίνουν στη ζωή μας, από το πρωί του Σαββάτου 24/10, υπάρχουν ορισμένα σημεία από το μήνυμα του πρωθυπουργού που έχουν ξεχωριστή σημασία.

Πρώτον: Αποκλείεται νέο, γενικό lockdown. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε ξεκάθαρα ότι δεν αποτελεί επιλογή του, κάνοντας λόγο για ανάγκη λήψης πιο έξυπνων και στοχευμένων μέτρων. Και οι λόγοι, βέβαια, είναι κυρίως οικονομικοί.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρωθυπουργού για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία το τελευταίο οκτάμηνο, δηλαδή από τότε που ξεκίνησε η πανδημία στην Ελλάδα. Μπορεί να τόνισε τις ενέργειες της κυβέρνησης για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, πρόσθεσε όμως ότι «το  οπλοστάσιό μας δεν είναι ανεξάντλητο. Και η εθνική οικονομία πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί για να τροφοδοτεί την κοινωνία, αλλά και την Υγεία».

Οικονομική δυσκολία

Σε προηγούμενα διαγγέλματα του Κυριάκου Μητσοτάκη ή τοποθετήσεις υπουργών, γινόταν αναφορά για εφεδρείες, σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας και τις δυνατότητες του κράτους. Μετά από τόσους μήνες όμως, αρχίζει να φαίνεται πιο έντονα η οικονομική δυσκολία – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Η οικονομική ενίσχυση από την Ε.Ε. στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης αργεί ακόμα, εκτός και αν οι ευρωπαίοι, μπροστά στις συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αποφασίσουν να κινηθούν ταχύτερα, προσθέτοντας παράλληλα και άλλα «εργαλεία» για την στήριξη των οικονομιών των χωρών της Ευρωζώνης.

Δεύτερον: Για πρώτη ίσως φορά, υπήρξε αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, στέλνοντας και ένα μήνυμα αισιοδοξίας. «Γιατί για πρώτη φορά από την αρχή αυτής της περιπέτειας φαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική να διαθέτουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, κάτι που αν τελικά ισχύσει θα σημάνει και την αναστροφή του κλίματος και σε υγειονομικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.

Στοχευμένα μέτρα

Στόχος λοιπόν της κυβέρνησης είναι να περιορίσει τη μετάδοση του κορονοϊού με τη χρήση στοχευμένων μέτρων, για να αντέξει και το σύστημα υγείας. Και εκεί που θα δώσει ιδιαίτερο βάρος, θα είναι στην πιστή εφαρμογή όλων των μέτρων από πολίτες και επαγγελματίες.

«Η όξυνση του προβλήματος, όμως, απαιτεί μεγαλύτερη ένταση. Ιδίως στην κατεύθυνση των επιχειρηματιών που παρανομούν στο χώρο της διασκέδασης. Εκεί, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα. Γιατί  η υγεία δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους κάποιων ασυνείδητων. Ούτε, βέβαια, είναι ώρα για κρυφά πάρτι, όταν ο ιός κάνει πάρτι κατά της ζωής μας», ήταν το ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από το Σάββατο, λοιπόν, είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι, όχι μόνο για τη χρήση μάσκας, αλλά και για την τήρηση του ωραρίου και την αποτροπή συναθροίσεων -με πιο έντονη την παρουσία της αστυνομίας- ενώ σε συνεργασία με τους ειδικούς, ο σχεδιασμός θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πάνος Τουμάσης

Πηγή: www.huffingtonpost.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text