Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Διαβάσαμε - Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Σήμερα οι προσδοκίες δείχνουν μια σταθερότητα και οι κεφαλαιαγορές προεξοφλούν ότι το πρόβλημα θα έχει τεθεί υπό έλεγχο μέχρι την Άνοιξη του 2021 σημείωσε σε συνέντευξη του ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ. Ενώ συμπλήρωσε πως “εάν και εφόσον αυτές οι προσδοκίες εκτροχιαστούν τότε οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν ακόμη πιο δυναμικά για την κάλυψη των σχετικών ελλειμμάτων και την διοχέτευση νέας ρευστότητας στην οικονομία.” Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την οικονομία η ύφεση  θα φτάσει το 8,0% φέτος ενώ η ανάπτυξη για το 2021 θα κυμανθεί στην περιοχή του 4,0-4,5% εάν δεν σημειωθεί ισχυρή ανάκαμψη της πανδημίας. Εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες επιδεινωθούν έντονα στη διάρκεια του χειμώνα, στην Ελλάδα και διεθνώς, προβλέπεται συνέχιση της ύφεσης το επόμενο έτος, με ρυθμό 2,5-4,0%. Ερωτηθείς με αφορμή την τριμηνιαία έκθεση του ιδρύματος, κατά πόσο η παγκόσμια κρίση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε χρηματοπιστωτική, ο κ. Βέττας απαντά ότι τίποτα δεν το αποκλείει, άλλωστε ήδη πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Διαβάστε την οικονομική έκθεση του ΙΟΒΕ εδώ και την συνέντευξη του γενικού διευθυντή του ιδρύματος εδώ.

Θέμα χρόνου είναι να υπάρξει κύμα «λουκέτων» στην εστίαση, εκτιμούν παράγοντες του κλάδου, αφενός διότι ακόμη και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ο τζίρος υποχώρησε μεσοσταθμικά κατά 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από 60%, με τη Μύκονο να κατέχει το ρεκόρ μείωσης τον Αύγουστο, και αφετέρου διότι από τα μέσα Αυγούστου έχει επέλθει κατά τόπους αυστηροποίηση των μέτρων, ακόμη και lockdown, όπως στην περίπτωση της Κοζάνης. Με την Αττική να βρίσκεται στο «πορτοκαλί» και τη Θεσσαλονίκη να εισέρχεται πλέον και αυτή στο επιδημιολογικό επίπεδο 3, ο κλάδος στην ουσία μπαίνει σε νέες περιπέτειες πριν προλάβει να «σηκώσει κεφάλι» κατά το κοινώς λεγόμενο. Μερίδα του κλάδου έχει απευθυνθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ζητώντας επανεξέταση του θέματος των ενοικίων, αλλά και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) προκύπτει ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 ο τζίρος στην εστίαση, με βάση όσα δηλώνονται μόνο από τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και υποβάλλουν στοιχεία σε μηνιαία βάση, διαμορφώθηκε σε 511,9 εκατ. ευρώ έναντι 960,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, καταγράφοντας μείωση 46,7%. (εδώ)

Οι αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να ισοφαρίσουν σύντομα αυτά των ιταλικών ενώ από το 2021 και έως το 2024 τουλάχιστον αναμένεται να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως εκτιμά η Citigroup. Παράλληλα επισημαίνει πως δεν αναμένει αλλαγή της αξιολόγησης της Ελλάδας από την S&P, ενώ σημειώνει πως η πιθανότητα για υποβάθμιση της Ιταλίας από τον οίκο είναι πιθανή. Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, η Citi επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της για ύφεση 9% φέτος και ανάκαμψη της τάξης του 3,9% το 2021. (εδώ)

Συνεχίζει την εντυπωσιακή του πορεία ο Όμιλος Σαράντη κατά το εννεάμηνο του 2020 παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ικανότητά του να αναπτύσσεται, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε ένα εξαιρετικά δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον και στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. Οι πωλήσεις του Ομίλου κατά την διάρκεια του εννεαμήνου του 2020 ανήλθαν σε € 286,47 εκ. από € 266,82 εκ. το εννεάμηνο του 2019, αυξημένες κατά 7,37%. Η κερδοφορία του Ομίλου συνεχίζει να παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη κατά το εννεάμηνο του 2020, υποστηριζόμενη από ισορροπημένα έξοδα διαφήμισης & προώθησης και λειτουργικά έξοδα. Ως εκ τούτου, κατά το εννεάμηνο του 2020 τα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA)* αυξήθηκαν κατά 28,57%, στα € 45,52 εκ. από € 35,41 εκ., και το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 15,89% από 13,27% το εννεάμηνο του προηγούμενου έτους. Για το υπόλοιπο του έτους 2020, η διοίκηση παραμένει αισιόδοξη για την απρόσκοπτη λειτουργία του επιχειρηματικού της πλάνου, το οποίο περιλαμβάνει την συνεχή προϊοντική ανάπτυξη και καινοτομία στις στρατηγικές κατηγορίες, την είσοδο σε γειτονικές προϊοντικές υποκατηγορίες, την επέκταση σε νέες αγορές και τις εξαγορές. (εδώ)

Ημερομηνία ορόσημο για την διάσωση της Folli Follie αποτελεί η 6η Δεκεμβρίου οπότε και λήγει η προστασία από τους πιστωτές”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Γεώργιος Σάμιος ενώ υποστήριξε ότι  η συμφωνία εξυγίανσης θα κλείσει και πρόσθεσε ότι αποτελεί μονόδρομο για όλους αλλά θα πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η νέα φάση στην οποία έχει περάσει η Folli Follie αποδεικνύεται, κατά την διοίκηση, από τις εμπορικές συμφωνίες που έχει υπογράψει με την ΚΑΕ Ολυμπιακός, την Intersport του ομίλου Fourlis και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. «Έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη οργανισμών, θεσμών και επιχειρήσεων. Δεν είναι εύκολο, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο», ανέφερε ο κ. Σάμιος. (εδώ)

Ύστερα από την πρόσφατη έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ξεκάθαρο είναι το τοπίο για την επένδυση, ύψους 60 εκατ. ευρώ, της Grivalia, που αφορά την ανάπλαση της έκτασης 285 στρεμμάτων Αστέρια Γλυφάδας. Κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του το ΚΑΣ ενέκρινε την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου που αφορά τον εκσυγχρονισμο της ξενοδοχειακής μονάδας δυναμικότητας 400 κλινών και πέντε αστέρων, αποτελώντας, ουσιαστικά, την δεύτερη φάση των εργασιών ανάπλασης. Η πρώτη φάση του έργου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, περιλαμβάνει την ανακαίνιση και επαναλειτουργία των εστιατορίων, την ολοκλήρωση των έργων υποδομής και την ενίσχυση των κτηριακών σκελετών. Η δεύτερη φάση, που αναμένεται να ξεκινήσει εν ευθέτω χρόνω σε συνέχεια της εξασφάλισης της έγκρισης του ΚΑΣ, αφορά την ανάπτυξη πέντε αστέρων ξενοδοχείου που θα έχει δυναμικότητα της τάξης των 400 κλινών και θα είναι υπό τη διαχείριση διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας. (εδώ)

Μονοψήφιο ποσοστό, λίγο κάτω από το 10%, μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) στα τέλη του 2022, προβλέπουν τα πλάνα που έχουν υποβάλει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στον SSM, με βάση τα οποία το στοκ των κόκκινων δανείων θα υποχωρήσει στα 16 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έναν ιδιαιτέρως φιλόδοξο στόχο με δεδομένο ότι στο τέλος του α΄ εξαμήνου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τεσσάρων συστημικών στην Ελλάδα ήταν 56,8 δισ. ευρώ (61 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλων) και ο δείκτης NPEs ήταν στο 36%. Η μείωση των κόκκινων δανείων, που οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί έναντι του SSM ότι θα πετύχουν τα δύο προσεχή χρόνια, ξεπερνάει τα 40 δισ. ευρώ, αλλά η ύφεση στην οικονομία δημιουργεί ισχυρό βαθμό αβεβαιότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, λόγω της πανδημίας οι τράπεζες και οι εταιρίες διαχείρισης έχουν δώσει αναστολή δόσεων σε 400.000 δανειολήπτες και η αξία των δανείων που έχουν «παγώσει» ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ. Με βάση τις εκτιμήσεις, ένα σημαντικό μέρος αυτών των δανείων, που υπολογίζεται μεταξύ 5 έως 10 δισ. ευρώ, ανάλογα με το σενάριο θα οδηγηθεί σε οριστική αθέτηση, δημιουργώντας μια νέα γενιά κόκκινων δανείων. (εδώ)

Μετά την πρώτη τηλεμαχία μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν τον Σεπτέμβριο, η οποία κατέληξε σε ένα χαοτικό ματς ανταλλαγής προσβολών, οι δημοσιογράφοι που συντόνιζαν το ντιμπέιτ είχαν προειδοποιήσει ότι θα έκλειναν τα μικρόφωνα των υποψηφίων προκειμένου να επιτρέψει ο ένας στον άλλον να μιλά χωρίς διακοπή. Τελικά δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν το κουμπί σίγασης, καθώς τόσο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, όσο και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του τήρησαν μια πιο πολιτισμένη στάση. Ο Μπάιντεν προσπάθησε αρκετές φορές να απευθυνθεί απευθείας στους ψηφοφόρους. Έπειτα από μια μακρά αντιπαράθεση για τα οικονομικά των δύο υποψηφίων για την προεδρία, ο Δημοκρατικός στράφηκε στην καμερα και είπε: “ Δεν αφορά τη δική του οικογένεια και τη δική μου. Αφορά τη δική σας οικογένεια και η δική σας οικογένεια υποφέρει”. Στη διάρκεια της συζήτησης για την υγειονομική περίθαλψη ο Μπάιντεν ρώτησε: “ Πόσοι από εσάς στα σπίτια σας στριφογυρνάτε στο κρεβάτι σας και αναρωτιέστε τι στο καλό θα κάνετε αν αρρωστήσετε;”. Λίγο μετά την προηγούμενη τηλεμαχία ο Τραμπ μολύνθηκε από κορονοϊό και πέρασε τρεις ημέρες στο νοσοκομείο. Η πανδημία covid-19, η οποία έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 222.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ, παραμένει στην κορυφή των ανησυχιών για τους ψηφοφόρους και ο Μπάιντεν κατηγόρησε επανειλημμένα τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο για τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση. “Κόλλησα, έμαθα πολλά. Καταπληκτικοί γιατροί, καταπληκτικά νοσοκομεία”, σχολίασε ο Τραμπ. Αρχικά μάλιστα φάνηκε να δεσμεύεται ότι ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα είναι έτοιμο “ μέσα σε εβδομάδες”, προτού όμως υπαναχωρήσει. Ο Μπάιντεν κούνησε τη μαύρη μάσκα του, μια έμμεση κατηγορία προς τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ο οποίος αρνείται να φορέσει. “ Αν απλώς φορούσαμε μάσκες, θα μπορούσαμε να έχουμε σώσει 100.000 ζωές”, τόνισε. (εδώ)

Καθώς οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να επιβιώσουν, 80-90 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να περιέλθουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας το 2020 είναι το συμπέρασμα πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ. Δεδομένου ότι τα όρια πρόσβασης σε ρευστότητα μέσω δανεισμού ποικίλουν ανάλογα με το προφίλ χρέους κάθε χώρας, επισημαίνεται η αναγκαιότητα γι’αυτό που υποστηρίζει και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ : Η λήψη μόνιμων μέτρων παροχής ρευστότητας μέσω του δανεισμού ειδικά σε ευάλωτες οικονομίες με κακό προφίλ χρέους είναι μονόδρομος. Η Λαγκάρντ άλλωστε είναι και από τους πρώτους αξιωματούχους που προέβη σε ευθεία σύγκριση της τρέχουσας κρίσης με αυτή της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009. Η κεντρική τραπεζίτης συνέκρινε τα στοιχεία της Ευρωζώνης του πρώτου εξαμήνου του 2020 με τα στοιχεία μετά τη Lehman από τον τομέα των υπηρεσιών. Το εξάμηνο που περιλάμβανε το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και το πρώτο τρίμηνο του 2009, οι υπηρεσίες κινήθηκαν στο -1,7% και η μεταποίηση -2,8% . Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι απώλειες ήταν -9,8% για τις υπηρεσίες και -3,2% για τη μεταποίηση. Αν σκεφτεί κανείς ότι είμαστε στην καρδιά της πανδημίας, γίνεται κατανοητό ότι η τελική σύγκριση θα είναι πολύ σκληρότερη. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι υπηρεσίες, εκπροσωπούν τα τρία τέταρτα της απασχόλησης στην Ευρωζώνη. Μέσα από αυτό το πρίσμα, εκατομμύρια θέσεις εργασίας είναι μετέωρες και η κοινωνική ανισότητα είναι έτοιμη να εκτοξευτεί. (εδώ)

Ολική έγκριση για τη χρήση του αντιϊκού φαρμάκου remdesivir έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μέσω του FDA. Το ίδιο φάρμακο είχε λάβει την 1η Μαΐου άδεια έκτακτης χρήσης για τους ασθενείς που νοσούσαν σε βαριά μορφή με Covid-19. Κλινικές μετρήσεις έδειξαν ότι η χρήση του είναι ευνοϊκή για ασθενείς σε μέτρια ή βαριά κατάσταση, ενώ το ίδιο φάρμακο είχε χορηγηθεί και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όταν είχε νοσηλευτεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε λάβει το φάρμακο μόλις παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα με πυρετό, γεγονός που είχε σχολιαστεί όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλον τον κόσμο. Το remdesivir είναι το πρώτο φάρμακο που λαμβάνει πλήρη έγκριση και αποτελεί τη μοναδική επίσημη θεραπευτική αγωγή στις ΗΠΑ. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text