Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Το φυσικό αέριο φέρνει τη Chevron στη Μέση Ανατολή

Το φυσικό αέριο φέρνει τη Chevron στη Μέση Ανατολή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το φυσικό αέριο φέρνει τη Chevron στη Μέση Ανατολή

Έπειτα από χρόνια με το βλέμμα στραμμένο στο αμερικανικό σχιστολιθικό φυσικό αέριο, η Chevron ποντάρει το μέλλον της στο φυσικό αέριο στη Μέση Ανατολή, μια άστατη και διαιρεμένη περιοχή, την οποία οι κολοσσοί της ενέργειας προσεγγίζουν προσεκτικά.

Η στροφή του CEO της εταιρείας Μάικλ Βιρτ μακριά από τις ΗΠΑ στηρίζεται στο στοίχημα ότι η Μέση Ανατολή εισέρχεται σε μία εποχή συμφιλίωσης που την καθιστά ιδανική για την άντληση φυσικού αερίου, καθώς η ζήτηση για αυτό το φθηνότερο και πιο καθαρό καύσιμο αναμένεται να ξεπεράσει αυτήν του πετρελαίου.

Η νέα στρατηγική φέρνει την εταιρεία να διαπραγματεύεται νέες συμφωνίες για φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Κατάρ, μειώνοντας ταυτόχρονα τις δαπάνες στις ΗΠΑ για την εξερεύνηση σχιστολιθικών κοιτασμάτων.

Το σχέδιο έχει στο κέντρο του την εξαγορά, αυτόν τον μήνα, έναντι 11,8 δις. δολαρίων, της Noble Energy, με έδρα στις ΗΠΑ, που έχει μερίδιο περίπου 40% στο κοίτασμα Leviathan στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά των ακτών του Ισραήλ.

Η συμφωνία φέρνει μία συμμαχία με το Ισραήλ, η οποία διευκολύνεται από την εξομάλυνση κάποιων ιστορικών ρήξεων στην περιοχή, όπως η σύναψη επίσημων σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τον προηγούμενο μήνα.

Ο Βιρτ δήλωσε ότι οι εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις στη Μέση Ανατολή «γίνονται ισχυρότερες και πιο κωδικοποιημένες, μία τάση που πιστεύουμε ότι αποτελεί θετικό οιωνό για την περιοχή».

Η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο έως το 2025 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5% ετησίως κατά μέσο όρο, κυρίως λόγω των αυξανόμενων αγορών από πελάτες στην Κίνα και την Ινδία.

 

Πηγή: Reuters

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text