Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Διαβάσαμε - Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Oι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P και DBRS επιβεβαίωσαν το βράδυ της Παρασκευής το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας ΒΒ- και BB χαμηλό, αντίστοιχα, και τη σταθερή προοπτική του. «Η επιβεβαίωση της σταθερής προοπτικής αντανακλά την άποψη του DBRS Morningstar ότι η Ελλάδα εισήλθε στην πανδημία του κορονοϊού μετά από χρόνια ισχυρών δημοσιονομικών επιδόσεων και με τη συσσώρευση σημαντικών ταμειακών διαθεσίμων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος DBRS, προσθέτοντας ότι αυτό δίνει στη χώρα κάποιο δημοσιονομικό χώρο για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι οι ελληνικές Αρχές εφάρμοσαν έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα για να περιορίσουν τον αντίκτυπο του οικονομικού σοκ, «αποτρέποντας έως τώρα το κλείσιμο επιχειρήσεων και μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας». Ωστόσο, σημειώνει, η έξαρση της COVID-19 είχε βαριά επίπτωση στην ελληνική οικονομία, οδηγώντας σε μείωση του ΑΕΠ κατά 15,2% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, μετά από μία ηπιότερη συρρίκνωση 0,5% στο πρώτο τρίμηνο. (εδώ)

Διπλή πίεση στην οικονομία και ειδικά στα κρατικά ταμεία, προκαλούν τα εντεινόμενα περιοριστικά μέτρα λόγω της υγειονομικής κρίσης, στην Ελλάδα και διεθνώς αλλά και ένας ακόμη παράγοντας: η αναδρομική αύξηση του χρέους τη τετραετία 2016-2019 (παρά την παραμονή του πρωτογενούς πλεονάσματος στα ίδια επίπεδα). Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, το θέμα του χρέους μειώνει ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό περιθώριο που έχει η κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων στήριξης. Και τούτο καθώς παρά τη ρήτρα διαφυγής η χώρα πρέπει να διατηρήσει, όλο το επόμενο διάστημα, την καλή εικόνα που έχει δημιουργήσει στις αγορές στις οποίες θα πρέπει να προσφεύγει για τη διατήρηση της ρευστότητας αλλά και για την επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα. Επιπλέον κάνει σαφή την ανάγκη για την καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, του νέου ΕΣΠΑ και άλλων πηγών για να επιταχυνθεί το ΑΕΠ. Την επιδείνωση των δημοσιονομικών δεδομένων λόγω του αναδρομικού επανϋπολογισμού του χρέους την περίοδο 2016-2019 περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης στην Ολομέλεια της Βουλής και είπε πως γι' αυτό χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης με μεγάλη σωφροσύνη και σύνεση. Ανέφερε πως "πριν από μερικές μέρες η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε τα στατιστικά στοιχεία για το ΑΕΠ, για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Δυστυχώς, πέσαμε περίπου 3,5 σχεδόν 4 δισεκατομμύρια κάτω και αυτό αφορά όλη την περίοδο που ξεκίνησε από πριν από το 2015 και μετά. Αποτέλεσμα είναι τα ποσοστά ανάπτυξης, για τα οποία ξέραμε, να μειωθούν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η χώρα είναι σε δυσχερέστερη θέση να αντιμετωπίσει και τα θέματα του χρέους και τα θέματα των ελλειμμάτων στα επόμενα χρόνια. Χρειάζεται λοιπόν να είμαστε πολύ συνετοί". Η αιτία των νέων δεδομένων που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ είναι το ΑΕΠ που αναθεωρήθηκε αναδρομικά προς το "κάτω". Και καθώς το χρέος υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ πλέον το σημείο "εκκίνησης" είναι υψηλότερο. (εδώ)

To 2020 αποδείχθηκε πως, παρά το γεγονός ότι αποτελεί έτος κρίσης για την οικονομία λόγω της πανδημίας, αποτελεί επίσης την αρχή μιας μεγάλης ευκαιρίας για την Ελλάδα και τη διαχείριση του χρέους της, στον δρόμο προς την ανάκτηση του στάτους μιας «κανονικής» αγοράς. Εν μέσω πολύ δύσκολων οικονομικών συνθηκών η Ελλάδα βγήκε πέντε φορές στις αγορές, αντλώντας 12 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλές αποδόσεις και με την επενδυτική ζήτηση να είναι εντυπωσιακή σε κάθε μία από αυτές τις κινήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Συνεχίζοντας να «εκμεταλλεύεται» τα σημαντικά «κέρδη» της κρίσης, με το μεγαλύτερο όλων τη συμμετοχή της Ελλάδα στο έκτακτο QE της ΕΚΤ, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στους επόμενους 14 και κάτι μήνες σε κινήσεις που βελτιώνουν το προφίλ και τη ρευστότητα της αγοράς χρέους. Ο μεγάλος στόχος είναι η βελτίωση ή η ολοκλήρωση της καμπύλης αποδόσεων, σε συνδυασμό με κινήσεις που, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα οδηγήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους το επόμενο έτος. Ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ από τώρα και έως το 2021 αφορά και τη μείωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αν και εφόσον η πανδημία και η κατάσταση της οικονομίας το επιτρέψουν, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα κινηθεί στο 198% φέτος –και όχι άνω του 200% που εκτιμά, για παράδειγμα, το ΔΝΤ– και στα 337-338 δισ. Ευρώ. Μετά και την έκδοση του 15ετούς, το επίπεδο του χρέους διαμορφώνεται σήμερα στα 339,5 δισ. ευρώ. Τη στρατηγική του ΟΔΔΗΧ για το 2021 αναμένεται να στηρίξουν τα τρία πολύ σημαντικά «όπλα» που διαθέτει το μέτωπο της χρηματοδότησης της χώρας, δηλαδή το έκτακτο QE (PEPP), τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και η επιλεξιμότητα των ελληνικών τίτλων ως collateral στην ΕΚΤ. Οπως έχει γράψει η «Κ», η εκδοτική δραστηριότητα του 2021 αναμένεται να κινηθεί στα 11 δισ. ευρώ καλύπτοντας έτσι τις αγορές ελληνικών ομολόγων στις οποίες προχωρεί η ΕΚΤ, ενώ και την επόμενη χρονιά στόχος είναι η διατήρηση του υψηλού «μαξιλαριού» ρευστότητας. (εδώ)

Ωθηση στην κτηματαγορά δίνουν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης που ξεκίνησαν με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας το 2019, συνεχίζονται σήμερα με πρόσθετα μέτρα, ενώ προωθούνται και νέες που αναμένεται να συμβάλουν περαιτέρω στην ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας. Είναι ενδεικτικό ότι σε διάστημα 12 μηνών (από τον Ιούνιο του 2019 έως και τον Ιούνιο του 2020 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής – δημόσιας) με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 18.511, αυξημένες κατά 19,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 20,5% στην επιφάνεια και κατά 20,3% στον όγκο. Μάλιστα, οι άδειες στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι ιδιωτικές. Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται οργασμός κατασκευών στα βόρεια και νότια προάστια, κάτι που οφείλεται ωστόσο και στο «πάγωμα» των εργασιών το διάστημα της καραντίνας, αλλά και στα κίνητρα που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση. (εδώ)

Η πανδημία δεν ευνόησε μόνον τις πωλήσεις αλλά και την κερδοφορία του ομίλου Σαράντη στο α’ εξάμηνο του 2020, καθώς πέρα από την αυτονόητη εύνοια του υψηλότερου τζίρου, η βελτίωση των περιθωρίων κέρδους που πέτυχε ανά τομέα και ανά γεωγραφική περιοχή εκτόξευσαν τα αποτελέσματα. Με την περικοπή λειτουργικών εξόδων λόγω των lockdowns και του παγώματος όλων των εξόδων μάρκετινγκ και προώθησης ο όμιλος κατάφερε να πουλά τα προϊόντα του (είδη προσωπικής υγιεινής, καλλυντικά και είδη οικιακής χρήσης, που ούτως ή άλλως είναι ανθεκτικά εν προκειμένω και στην πανδημία) χωρίς να ξοδεύει για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας. Ετσι τα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν κατά 33,23% το εννεάμηνο του 2020 φθάνοντας τα 36,21 εκατ.ευρώ ενώ το περιθώριο κέρδους ανήλθε στο 12,64% το εννεάμηνο του 2020 από 10,19% την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι πωλήσεις του ομίλου αθροιστικά στους εννέα μήνες του 2020 αυξήθηκαν κατά 7,37% και έφθασαν τα 268 εκατ.ευρώ. Στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 12,4% έναντι του περσινού 9μηνου, ενώ στις διεθνείς αγορές αυξήθηκαν κατά 4,7%. Πέραν των παραπάνω ο όμιλος ευνοήθηκε και σε επίπεδο πωλήσεων από την εισφορά των πρόσφατων εξαγορών του, όπως η Lukcsja στην Πολωνία αλλά και η αντιπροσωπεία των αρωματικών προιόντων της Coty. Σημειώνεται πως η μεν νέα δραστηριότητα ενσωματώθηκε μόλις τον Φεβρουάριο του 2020 στον όμιλο. Πέραν των παραπάνω, ο όμιλος προσδοκά οφέλη – που προς το παρόν δεν έχει αποτιμήσει - και από την παραγωγή και διακίνηση αντισηπτικών προϊόντων. Προς το παρόν, αυτά κυκλοφορούν στην Ελλάδα από τον Ιούνιο, ενώ ο όμιλος επιδιώκει να λάβει σχετική άδεια κυκλοφορίας επώνυμων αντισηπτικών σε όλες τις υπόλοιπες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όπου δραστηριοποιείται. (εδώ)

Η «Τράπεζα Eurobank A.E.», η «ALPHA BANK Α.Ε.» και η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ», ως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι,της Δημόσιας Προσφοράς για την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου και την εισαγωγή των Ομολογιών της εταιρίας «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α.E.», ανακοινώνουν, ότι διατέθηκαν συνολικά 200.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Εταιρίας με ονομαστική αξία €1.000 εκάστη (οι «Ομολογίες») με συνέπεια την άντληση κεφαλαίων ύψους €200 εκατ. Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε €611,9 εκατ., σημειώνοντας υπερκάλυψη της Έκδοσης κατά 3,06 φορές. Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 2,10%, το επιτόκιο των Ομολογιών σε 2,10% και η τιμή διάθεσης των Ομολογιών σε €1.000 εκάστη, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της. (εδώ)

Με καθυστέρηση δύο ετών καταφθάνει την Δευτέρα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο εμπειρότερος όλων των συναδέλφων του στη διεθνή σκηνή, για επίσκεψη εργασίας στο πλαίσιο της οποίας θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Η επίσκεψη Λαβρόφ συνιστά αφενός τερματισμό μιας εκκρεμότητας (εφόσον είχε παγώσει επί διετία, μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά), αφετέρου λειτουργεί ως προπομπός της συζητούμενης έλευσης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το 2021, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, για την οποία προγραμματίζονται και επί ρωσικού εδάφους επετειακές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ήδη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έχει προαναγγείλει τη συνυπογραφή μνημονίου για την διοργάνωση "Έτους Ιστορίας Ρωσίας-Ελλάδας” το 2021, ενώ πρόσφατη είναι και η διαδικτυακή ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας για την επέτειο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Πρόκειται για κλασική εκδήλωση της ρωσικής λογικής να αξιοποιούνται στοιχεία "χαμηλής πολιτικής”, να υπενθυμίζονται ιστορικοί δεσμοί και να παραμένει ενεργή η διπλωματική διαδικασία, ακόμη και όταν η ουσία της διμερούς ατζέντας έχει "φτωχύνει” πολύ, όπως συμβαίνει τελευταία με τις ελληνορωσικές σχέσεις. (εδώ)

Τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) της ΕΕ και ειδικότερα των κανόνων για το δημόσιο χρέος προτείνει το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (European Fiscal Board, EFB), ένα ανεξάρτητο όργανο που συμβουλεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ετήσια έκθεσή του για το 2020, το EFB θεωρεί ότι η μεγάλη αύξηση του χρέους στις χώρες της Ευρωζώνης, λόγω του κορονοϊού, καθιστά απαραίτητη μία ευελιξία, ώστε οι στόχοι για το χρέος να είναι ρεαλιστικοί και για την επίτευξή τους να χρειάζονται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα σε σχέση με τους ισχύοντες κανόνες. Το Συμβούλιο προτείνει την αύξηση του δείκτη αναφοράς για το χρέος πάνω από το 60% του ΑΕΠ ή μία μεγαλύτερη χρονική περίοδο μείωσης του χρέους προς το επίπεδο αυτό για τις χώρες με υψηλό χρέος ή έναν συνδυασμό των δύο αυτών παραμέτρων. Επισημαίνει την ανάγκη να διαφοροποιούνται οι κανόνες με βάση τα δεδομένα των χωρών, ώστε να αποφευχθούν τα αδιέξοδα που θα προκαλούσε η ανάγκη επίτευξης πολύ υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων από τις υπερχρεωμένες χώρες ή μία ντε φάκτο καταστρατήγησή τους. (εδώ)

Η συμμετοχή εκ των προτέρων ή επιστολικά στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ήδη ξεπέρασε εκείνη που καταγραφόταν τέσσερα χρόνια νωρίτερα, το 2016, σύμφωνα με τα δεδομένα του US Elections Project. Εννέα ημέρες προτού γίνει η ψηφοφορία, τα κέντρο αυτό μελετών του πανεπιστημίου της Φλόριντας ανακοίνωσε ότι μέχρι την Κυριακή 25/10 είχαν ήδη ψηφίσει 59 εκατομμύρια Αμερικανοί. Το 2016, είχαν συμμετάσχει στη διαδικασία εκ των προτέρων, διά ζώσης ή επιστολικά, 57 εκατομμύρια Αμερικανοί, σύμφωνα με τον ιστότοπο της US Election Assistance Commission.

Η JPMorgan, εξηγεί πώς η προτεινόμενη αύξηση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών και των μερισμάτων από τον Biden από 23,8% σε 43,4% - σύμφωνα με ένα σενάριο Blue Sweep - θα αύξανε τον κίνδυνο ενεργητικού καθώς οι επενδυτές θα σπεύσουν να πουλήσουν για να πληρώσουν τους φόρους, κάποια στιγμή το 2022 όταν ο νέος φορολογικός νόμος πιθανότατα να τεθεί σε ισχύ. Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση της JPMorgan ήταν ότι ενώ θα υπήρχαν κάποιες αναγκαστικές πωλήσεις πριν από την έναρξη της φορολογίας, καθώς "είναι πιθανό να δούμε κάποια πτωτική πίεση στις αγορές μετοχών το 4ο τρίμηνο του 2021, δηλαδή, σε ένα χρόνο από σήμερα μακροπρόθεσμα ωστόσο οι μετοχές θα συνεχίσουν ανοδικά. Οι πιο άμεσες συνέπειες από την νίκη των δημοκρατικών για τα κέρδη S&P 500 είναι η φορολογική μεταρρύθμιση των εταιριών και οι φορολογικές δαπάνες. Η σχετική απόδοση των μετοχών φαίνεται να τιμολογεί την πιθανότητα φορολογικής μεταρρύθμισης των εταιριών κοντά στην πιθανότητα 61%Η Goldman εκτιμά ότι τα πλουσιότερα νοικοκυριά κατέχουν τώρα περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε μη πραγματοποιηθέντα κέρδη κεφαλαίου. Αυτό ισοδυναμεί με το 3% του συνολικού ανώτατου ορίου αγοράς μετοχών στις ΗΠΑ και περίπου το 30% του μέσου όρου μηνιαίου όγκου συναλλαγών του S&P 500. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη χρόνια έλλειψη ρευστότητας της αγοράς, υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος να υπάρξει βίαιη διόρθωση στα τέλη του 2021. Πάντως η Goldman εκτιμάει ότι οι επενδυτές το 2021 θα αυξήσουν την συμμετοχή τους στην Wall Street καθώς διπλασιάζει τις «προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ και των κερδών ανά μετοχή» που αντικατοπτρίζουν την άποψη ότι το εμβόλιο COVID-19 θα εγκριθεί το 2020 και θα διανεμηθεί ευρέως στα μέσα του 2021. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text