Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η γερμανική SAP, η Τράπεζα Πειραιώς και η κατάρρευση των δεικτών! (Σχόλιο της 26/10/2020)

Η γερμανική SAP, η Τράπεζα Πειραιώς και η κατάρρευση των δεικτών! (Σχόλιο της 26/10/2020)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η γερμανική SAP, η Τράπεζα Πειραιώς και η κατάρρευση των δεικτών! (Σχόλιο της 26/10/2020)

Η ανακοίνωση της διοίκησης του γερμανικού κολοσσού της τεχνολογίας SAP, με την οποία αναθεωρούσε, προς τα κάτω, την πρόβλεψή της για το 2020, προκάλεσε πτώση στην τιμή της μετοχή της, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% (εδώ), που είναι και η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην 20ετή παρουσία της μετοχής στα χρηματιστήρια.

Η διοίκηση ανέφερε ότι, αναμένει ότι η ανάκαμψη της ζήτησης θα είναι πιο μικρή από την αρχικά προβλεφθείσα, λόγω της εμφάνισης του νέου κύματος της πανδημίας, ενώ η εταιρία κάνει “στροφή” προς υπηρεσίες cloud. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι ακόμη και μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας επηρεάζονται από τις εξαιρετικά μεγάλες οικονομικές διακυμάνσεις που, αυτή την περίοδο, προκαλεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Η ανακοίνωση αυτή, σε συνδυασμό με τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων και νεκρών που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο προκαλεί φόβους στις αγορές και πτώση στους χρηματιστηριακούς δείκτες. Η πτώση στον δείκτη DAX έφθασε στο 3,71%, ενώ εξίσου μεγάλη είναι και στις αμερικανικές αγορές.

Κατά την άποψή μας, πέραν από την αντίδραση στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων σε πολλά κράτης της Ευρώπης, η πτώση αυτών των ημερών μπορεί να αποτελεί και μία προεξόφληση μίας ήττας του κ. Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, ή ακόμη και μία πιθανής επεισοδιακής μεταβίβασης της εξουσίας στις ΗΠΑ. Στο τεύχος 221 (Οκτώβριος 2020), αλλά και σε σχόλιά μας στο site, είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας για την περίοδο αυτή.

 

Στην Ελλάδα, πέραν των διεθνών ανησυχιών, το κλίμα επιδεινώθηκε σημαντικά και από το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία απορρίφθηκε από το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Στήριξης (ΤΧΣ) που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας (εδώ). Δείτε μία άποψη για τους λόγους της απόρριψης (εδώ).

 

Οι εξελίξεις αυτές ήταν αρκετές να γκρεμίσουν τον τραπεζικό δείκτη (ΔΤΡ) κατά -8,32Τ στις 251,78 μονάδες, που είναι και το ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη. Παράλληλα, προκάλεσαν εντονότατες ανησυχίες στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά αφού, ο τραπεζικός κλάδος, παρά τη χαμηλή κεφαλαιοποίησή του εξακολουθεί να δίνει το “ρυθμό” στις χρηματιστηριακές εξελίξεις. Η ανησυχία για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αυξήθηκε και πολλά σενάρια θα αρχίσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια στις επόμενες μέρες, τα οποία είναι αμφίβολο εάν είναι θετικά για το ευρύτερο επενδυτικό κοινό.

 

Η πτώση του Γενικού Δείκτη στις 595,97 μονάδες (-2,67%) φέρνει το δείκτη για πρώτη φορά κάτω από τις 600 μονάδες, μετά την 15/5/2020. Παράλληλα, προκαλεί ανησυχίες για το μέλλον. Η αξία των συναλλαγών ήταν (συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη περίοδο) αρκετά υψηλή (69,1 εκατομμύρια ευρώ - τον υψηλότερο από την 24/7/2020). Το σημερινό κλείσιμο είναι νέο “χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών”, ενώ το “υψηλό κλείσιμο 20 ημερών” παραμένει στις 651,47 μονάδες που είχε επιτευχθεί στις 9/10/2020. Θα παραμείνει ως “υψηλό 20 ημερών” έως την 6/11/2020. Στη συνέχεια, το νέο υψηλό θα βρεθεί στις 637 μονάδες, ενώ μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τις 620 μονάδες έως τις 10/11/2020.

 

Οι ξαφνικές εξελίξεις αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά το πόσο ασφαλές είναι το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”, αφού βρισκόμαστε εκτός αγοράς επί περισσότερο από ένα μήνα. Παράλληλα, δημιουργούνται οι προοπτικές να εισέλθουμε σε χαμηλότερες τιμές.

 

Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθούμε να εκτιμούμε (όπως είχαμε εκφράσει στο τεύχος 221) ότι οι συνθήκες της αγοράς μπορούν να βελτιωθούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ενώ μπορεί να υπάρξει σήμα καθολικής εισόδου (με το 100% των κεφαλαίων μας) στην αγορά, στο πρώτο 15θήμερο του Δεκεμβρίου.

Στο ενδεχόμενο αυτό όμως θα αναφερθούμε στο επόμενο τεύχος μας. Άλλωστε, έχουμε ακόμη αρκετό χρόνο.

 

Σήμερα δεν θα υπάρξει άλλη ανακοίνωση για τους συνδρομητές του “απολύτου συστήματος”, λόγω αδειών του προσωπικού. Τα καθημερινά σχόλια θα επανέλθουν από την Πέμπτη 29/10/2020. Εν τούτοις θα δημοσιεύεται σχόλιο που θα περιγράφει τις εξελίξεις της αγοράς.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text