Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τα σχέδια των Ολλανδών για τη διοίκηση της «Ελλάκτωρ»

Τα σχέδια των Ολλανδών για τη διοίκηση της «Ελλάκτωρ»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα σχέδια των Ολλανδών για τη διοίκηση της «Ελλάκτωρ»

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Εβδομάδες σημαντικών εξελίξεων θα πρέπει να θεωρούνται οι επόμενες για τον όμιλο Ελλάκτωρ, σε επίπεδο τόσο διοικητικών όσο και μετοχικών αλλαγών. Η πρόσφατη γνωστοποίηση της επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στο ολλανδικό ιδιωτικό επενδυτικό fund Reggeborgh Invest και στον κ. Λ. Μπόμπολα, για την πώληση των μετοχών του τελευταίου, έχει θέσει σε εκκίνηση μια σειρά διεργασιών, το πέρας των οποίων είναι πιθανό να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας.

Σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα τεκταινόμενα, το ολλανδικό fund της οικογένειας Βέσελς βρίσκεται σε συζητήσεις με τους αδελφούς Καλλιτσάντση με αντικείμενο την πιθανή αποχώρησή τους από τη διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ. «Οπλο» της Reggeborgh Invest φαίνεται πως είναι και η υποστήριξη που έχει εξασφαλίσει από άλλους ξένους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι έχουν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Ελλάκτωρ και είχαν υποστηρίξει την αλλαγή της διοίκησης του ομίλου το καλοκαίρι του 2018.

Με τον τρόπο αυτό, εφόσον ασκηθεί και το δικαίωμα της Reggeborgh για το 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου του κ. Μπόμπολα, το ολλανδικό fund θα έχει την απαιτούμενη μετοχική δύναμη ώστε να επιβάλει τις αλλαγές που θέλει. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πλευρά του κ. Αναστασίου Καλλιτσάντση δεν είναι αρνητική στην αποχώρηση από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αρκεί φυσικά η πρόταση να τον ικανοποιεί. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, με τον οποίο ελέγχουν από κοινού το 25,582% των μετοχών της «Ελλάκτωρ», δεν εμφανίζεται το ίδιο θετικός, χωρίς βέβαια να αποκλείεται να συναινέσει εφόσον βελτιωθούν οι όροι που έχουν προταθεί μέχρι σήμερα. «Αν οι Ολλανδοί είχαν μόνο ένα συνομιλητή, η διαδικασία θα είχε ήδη ολοκληρωθεί», λένε χαρακτηριστικά όσοι γνωρίζουν τις εξελίξεις.

Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι αν η Reggeborgh έχει προτείνει την εξαγορά του συνόλου των μετοχών των αδελφών Καλλιτσάντση (για την απόκτηση των οποίων χρηματοδοτήθηκαν από το επενδυτικό fund Farallon) ή ενός μικρότερου ποσοστού. Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον αποκτηθεί και το ποσοστό του κ. Μπόμπολα, η Reggeborgh θα ελέγχει περίπου το 18% της «Ελλάκτωρ». Στόχος της εταιρείας φαίνεται πως είναι να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο μέτοχο της εισηγμένης, χωρίς όμως να ξεπεράσει την καταστατική πλειοψηφία του 33%, δηλαδή όπως έχει πράξει και στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Με βάση τις μέχρι στιγμής μετοχικές ισορροπίες, θα αρκούσε η πώληση ενός ποσοστού της τάξεως του 4%-5% από τους αδελφούς Καλλιτσάντση προκειμένου η Reggeborgh Invest να αποτελέσει τον μεγαλύτερο μέτοχο του ομίλου Ελλάκτωρ. Ωστόσο, ίσως το ποσοστό αυτό να μην αρκεί (ανάλογα βέβαια και με το προσφερόμενο τίμημα) για να ικανοποιηθούν οικονομικά.

Πάντως, δεν αποκλείεται εντέλει κάποιος εκ των αδελφών Καλλιτσάντση να παραμείνει και στο νέο διοικητικό συμβούλιο, τουλάχιστον για ένα διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι η θητεία της υφιστάμενης διοικητικής ομάδας είναι πενταετής, ωστόσο, όταν ανέλαβε τα ηνία του ομίλου ο κ. Αν. Καλλιτσάντσης, είχε τονίσει ότι στόχος του είναι να παραδώσει τη διοίκηση μετά τρία χρόνια, δηλαδή το καλοκαίρι του 2021. Σε κάθε περίπτωση, η Reggeborgh Invest θα ακολουθήσει ένα γνωστό μοντέλο όσον αφορά τη διοίκηση του ομίλου. Την εταιρεία θα συνεχίσουν να διοικούν στελέχη από την Ελλάδα, που θα έχουν την εμπιστοσύνη της οικογένειας Βέσελς, δηλαδή ακριβώς όπως συμβαίνει και με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη οικογένεια, εκτός του ότι είναι η τρίτη πλουσιότερη της Ολλανδίας, έχει και μακρά εμπειρία στον κατασκευαστικό κλάδο. Επομένως, έχει αντίληψη των επιμέρους ιδιαιτεροτήτων της αγοράς των κατασκευών, και ασφαλώς και της ελληνικής αγοράς, στην οποία μετρά ήδη πάνω από δύο χρόνια, ελέγχοντας σήμερα το 30,26% του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Παράλληλα, αυτό που προκύπτει μέχρι σήμερα είναι ότι δεν είναι στις προθέσεις της Reggeborgh Invest να συγχωνεύσει την «Ελλάκτωρ» με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Κάτι τέτοιο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, πιθανόν θα συναντούσε και ανυπέρβλητα εμπόδια από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Εφόσον οι σχετικές συζητήσεις με τους αδελφούς Καλλιτσάντση έχουν αίσιο τέλος, η Reggeborgh Invest θα αποτελέσει έναν από τους ισχυρότερους «παίκτες» στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς μέχρι σήμερα οι ξένοι όμιλοι που ανέπτυξαν παρουσία στην Ελλάδα απέφυγαν να εμπλακούν μετοχικά με τις ελληνικές εταιρείες. Τα οφέλη για την ολλανδική εταιρεία θα είναι πολλαπλά, καθώς όχι μόνο θα αποκτήσει μερίδιο σε ένα από τα ελκυστικότερα χαρτοφυλάκια έργων παραχώρησης (από κοινού οι δύο ελληνικοί όμιλοι διαθέτουν παρουσία σε όλα τα μεγάλα έργα της χώρας), αλλά ταυτόχρονα θα βρεθεί σε θέση ισχύος στην επόμενη γενιά μεγάλων έργων, ενόψει του πακέτου των σχεδόν 100 δισ. ευρώ που θα διοχετευθούν στη χώρα τα επόμενα δέκα χρόνια, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Τι βλέπουν οι ξένοι θεσμικοί στην ελληνική εταιρεία

Η διοίκηση της «Ελλάκτωρ», από την άλλη, βλέπει στο όψιμο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών το αποτέλεσμα των εκτενών διαρθρωτικών αλλαγών σε επίπεδο οργάνωσης και εταιρικής διακυβέρνησης, που πραγματοποιήθηκαν από την ίδια και οι οποίες τοποθετούν τον όμιλο σε καλή θέση ενόψει της δημοπράτησης, μεσοπρόθεσμα, νέων έργων προϋπολογισμού 13 δισ. ευρώ.

Η βελτίωση κυρίως στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης πιστοποιήθηκε από την αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία Institutional Shareholder Services (ISS), βάσει της αξιολόγησης «Governance Quality Score». Η ISS είναι ένας ανεξάρτητος οίκος αξιολόγησης που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους διεθνείς επενδυτές σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και υπεύθυνων επενδύσεων. Να διευκρινιστεί ότι οι εταιρείες που αξιολογεί η ISS –25 ομίλους του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στην Ελλάδα– δεν ανήκουν στους πελάτες της. Πελάτες της είναι θεσμικοί επενδυτές που ζητούν αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο εισηγμένοι όμιλοι διοικούνται και ελέγχονται, προκειμένου να λάβουν επενδυτικές αποφάσεις.

Η βελτίωση των επιδόσεων της «Ελλάκτωρ» στον συγκεκριμένο τομέα είναι αξιοσημείωτη. Η ISS αποδίδει στον όμιλο τη δεύτερη καλύτερη βαθμολογία εταιρικής διακυβέρνησης, ήτοι 2, σε κλίμακα από το 1 ώς το 10, όπου το 1 αντιστοιχεί σε χαμηλότερο κίνδυνο και το 10 σε υψηλότερο.

Μόλις πριν από δυόμισι χρόνια, τον Ιούνιο του 2017, η βαθμολογία που λάμβανε ο όμιλος ήταν 8, δηλαδή δύο μονάδες πριν από τη χειρότερη δυνατή (10). «Ως εκ τούτου, το μοντέλο που εφαρμόζει από το 2018 η διοίκηση του ομίλου αποδίδει καρπούς: στις επιδόσεις εταιρικής διακυβέρνησης η «Ελλάκτωρ» βαθμολογείται με 2 από την ISS, ούσα, πλέον, πρώτη στην κατάταξη των οκτώ εταιρειών του κλάδου κατασκευών, ενέργειας και ακινήτων στην Ελλάδα, υπογραμμίζουν πηγές της αγοράς.

Η αξιολόγηση της ISS στηρίζεται στο μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης «Governance Quality Score» και προσμετρά, μεταξύ άλλων, τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, τις πρακτικές διακυβέρνησης, τις αντιθέσεις και συγκλίσεις εντός του διοικητικού συμβουλίου, θέματα διαφάνειας, αμοιβών και μπόνους στελεχών.

Το ποσοστό των ανεξάρτητων μελών του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης ανέρχεται πλέον σε 55%. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την ISS, μόνο 6 από τις 25 εταιρείες του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν πλειοψηφία ανεξάρτητων μελών στο διοικητικό τους συμβούλιο. Επίσης, σε εναρμόνιση με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, οι επιτροπές αμοιβών και ανάδειξης υποψηφιοτήτων, καθώς και η επιτροπή ελέγχου είναι ανεξάρτητες.

Στην «Ελλάκτωρ», η δεσμευτική για μία τετραετία πολιτική αποδοχών των μελών του διοικητικού συμβουλίου εγκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της από τη γενική συνέλευση του 2019 με πλειοψηφία 99,91%. Η δε έκθεση αποδοχών του 2019 εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση του 2020 με πλειοψηφία 98,76%.

Η πολιτική εταιρικής διακυβέρνησης που έχει χαράξει η διοίκηση Καλλιτσάντση, αξιοποίησε μεταξύ άλλων και τις κατευθυντήριες αρχές του ΟΟΣΑ, ενώ υιοθέτησε και αξιολόγηση των δραστηριοτήτων της με γνώμονα την ενσωμάτωση κριτηρίων βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης.

Το fund της τρίτης πλουσιότερης οικογένειας της Ολλανδίας

Η Reggeborgh Invest αποτελεί το family fund της οικογένειας Βέσελς, ένα επενδυτικό όχημα το οποίο διαχειρίζεται την προσωπική περιουσία της τρίτης πλουσιότερης οικογένειας της Ολλανδίας.

Το ύψος αυτής της περιουσίας υπολογίζεται ότι ανέρχεται σήμερα σε 3,6 δισ. ευρώ. Τα βασικότερα μέλη της οικογένειας είναι η Γκέριτα και η Ινγκε Βέσελς, κόρες του Ντικ Βέσελς, «πατριάρχη» της οικογένειας. Ο κ. Βέσελς απεβίωσε το 2017. Το Reggeborgh Invest αποτελεί τον βασικότερο μέτοχο της VolkerWessels, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

Εκτός από την Ολλανδία, ο όμιλος διατηρεί παρουσία και στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ και Καναδάς). Εκτός από τα έργα υποδομής, μεγάλη είναι η εμπειρία του ομίλου και σε οικοδομικά και οικιστικά έργα, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από το 2014, η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητο εργοστάσιο παραγωγής προκατασκευασμένων κατοικιών, από το οποίο πρόσφατα παρήχθη το ακίνητο υπ’ αριθμόν 2.000 (ο ετήσιος ρυθμός παραγωγής ανέρχεται σε 440 κατοικίες).

Το 2019, η WolkerVessels κατέγραψε τζίρο 6,6 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη της τάξεως των 270 εκατ. ευρώ, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο διαμορφώνεται σε σχεδόν 9 δισ. ευρώ. Η εταιρεία απασχολεί 17.000 εργαζομένους και αποτελείται από 120 εταιρείες.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text