Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΟΗΕ: Βουτιά σε όλο τον κόσμο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις το α΄ εξάμηνο

ΟΗΕ: Βουτιά σε όλο τον κόσμο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις το α΄ εξάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΗΕ: Βουτιά σε όλο τον κόσμο για τις άμεσες ξένες επενδύσεις το α΄ εξάμηνο

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο βυθίστηκαν κατά 49% κατά το πρώτο μισό του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος και αναμένεται να σημειώσουν πτώση έως και 40% για το σύνολο του έτους, εν μέσω φόβων για βαθιά ύφεση, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες έλαβαν αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά στα χρονικά, πέφτοντας στα -7 δισ. δολάρια από 202 δισ. δολάρια, ενώ οι ροές στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 61% στα 51 δισ. δολάρια, αναφέρει η έκθεση της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν παγκοσμίως καθώς οι πολυεθνικές εταιρείες ανέβαλαν τις επενδύσεις προκειμένου να διαφυλάξουν τα ρευστά διαθέσιμα.

«Οι παγκόσμιες άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν στο μισό περίπου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020… Επρόκειτο για μείωση σημαντικότερη από αυτή που αναμέναμε για ολόκληρο το έτος», δήλωσε ο Τζέιμς Τσαν από τη μονάδα επενδύσεων και επιχειρήσεων της UNCTAD, προσθέτοντας ότι οι ροές αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 30% με 40% το τρέχον έτος και να σημειώσουν «ήπια» άνοδο της τάξης του 5% με 10% το 2021.

Τα νούμερα αυτά περιλαμβάνουν διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές, νέα σχέδια επενδύσεων και οικονομικές συμφωνίες.

Οι βιομηχανικές χώρες, που υπό κανονικές συνθήκες εκτελούν περίπου το 80% των συναλλαγών δέχτηκαν το βαρύτερο πλήγμα, με τις ροές να μειώνονται στα 98 δισ. δολάρια – επίπεδο που τελευταία φορά καταγράφτηκε το 1994, σύμφωνα με την έκθεση.

Τη μεγαλύτερη μείωση ροών άμεσων ξένων επενδύσεων κατέγραψαν η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Αυστραλία.

Η Κίνα μοιάζει να είναι η μόνη χώρα που αντιστέκεται σε αυτή την τάση, παρουσιάζοντας μάλιστα μικρή αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων.

 

Πηγή: Reuters

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text