Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Χαμηλό 10ετίας για τα επιχειρηματικά κέρδη

Χαμηλό 10ετίας για τα επιχειρηματικά κέρδη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χαμηλό 10ετίας για τα επιχειρηματικά κέρδη

Του Θάνου Τσίρου

Τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις της τελευταίας 10ετίας –χαμηλότερες από οποιαδήποτε χρονιά της μνημονιακής περιόδου– θα παρουσιάσουν φέτος οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας. Τα έσοδα έχουν ήδη υποχωρήσει χαμηλότερα και από τη χειρότερη μνημονιακή χρονιά. Το 2016, οπότε καταγράφηκε το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ της 10ετίας, οι συνολικές εισπράξεις περιορίστηκαν στα 272 δισ. ευρώ. Φέτος, πολύ δύσκολα θα ξεπεράσουμε τα 260 δισ. ευρώ, γυρίζοντας πολλά χρόνια πίσω στον χρόνο.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, το σύνολο των νομικών προσώπων της χώρας «παρήγαγε» κέρδη της τάξεως των 14 δισ. ευρώ το 2019, ενώ τα κέρδη των ατομικών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολουμένων ανήλθαν περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ. Για το 2020 θεωρείται δεδομένο ότι η «παραγωγή» κερδών θα πέσει αισθητά κάτω από τα 13-14 δισ. ευρώ για το σύνολο των νομικών προσώπων και των αυτοαπασχολουμένων, ποσό που θα αποτελέσει το νέο αρνητικό ρεκόρ τουλάχιστον των τελευταίων 10 ετών.

Παρά την αναμενόμενη «βύθιση» σε επίπεδο τόσο εσόδων όσο και κερδών, η κυβέρνηση έχει εγγράψει πρόβλεψη για αύξηση των εισπράξεων μέσα στο 2021 από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων. Η αισιόδοξη εκτίμηση –προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν 3,56 δισ. ευρώ από 2,8 δισ. ευρώ, που αναμένεται να είναι η απόδοση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων για φέτος– στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι φέτος θα γίνει περιορισμένη καταβολή για προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς.

Παρ’ όλα αυτά, η πρόβλεψη παραμένει αισιόδοξη, δεδομένου ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, με την τροπή που έχει πάρει η πανδημία, προετοιμάζεται για ένα πολύ δύσκολο τελευταίο δίμηνο. Αν επιβεβαιωθούν οι δυσμενείς προβλέψεις για γενναία μείωση της συνολικής κερδοφορίας του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας σε ποσοστό της τάξεως τουλάχιστον 30%, οι 8 στις 10 επιχειρήσεις θα κλείσουν τη χρονιά είτε με ζημιές είτε με πολύ οριακή κερδοφορία της τάξεως των λίγων εκατοντάδων ευρώ σε μηνιαία βάση.

O απολογισμός της φετινής χρονιάς θα γίνει μετά τον Ιανουάριο του 2021, οπότε θα υπάρχει πλήρης εικόνα για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών. Ωστόσο, οι αρνητικές ενδείξεις έχουν ήδη αποτυπωθεί στις στατιστικές:

1. Τα έσοδα για το σύνολο του ελληνικού επιχειρείν το 6μηνο έχουν ήδη υποχωρήσει κατά 21,7 δισ. ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Μόνο το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, οι εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία έχουν χάσει επιπλέον 9,2 δισ. ευρώ. Αρα, χωρίς να υπάρχει ακόμη εικόνα για τον τζίρο των επαγγελματιών που τηρούν απλογραφικά βιβλία για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, που είναι η καρδιά της τουριστικής περιόδου, έχει ήδη καταγραφεί απώλεια τζίρου 31 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις, η χρονιά θα κλείσει γύρω στα 260 δισ. ευρώ, κάτι που εξαρτάται και από το πόσα τοπικά lockdowns θα γίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

2. Η πρώτη σαφής ένδειξη για την πορεία της κερδοφορίας εν μέσω πανδημίας έχει προκύψει από την αποτύπωση των οικονομικών επιδόσεων των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών. Κέρδη ύψους 1,2 δισ. ευρώ που αποτυπώθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2019, μετατράπηκαν σε ζημίες 1,12 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020. Συνολικά, όλος ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας δηλώνει κέρδη 17 δισ. ευρώ. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, φέτος θα υποχωρήσουμε κάτω από τα 13-14 δισ. ευρώ. Μόνο οι ατομικές επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες αναμένεται να δηλώσουν για τη φετινή χρονιά καθαρά εισοδήματα κάτω των 3 δισ. ευρώ, κάτι που δεν έγινε ούτε μέσα στη μνημονιακή περίοδο. Να σημειωθεί ότι τα εισοδήματα των αυτοαπασχολουμένων ακολουθούσαν, ούτως ή άλλως, πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια λόγω της υπερφορολόγησης και της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το ατομικό εισόδημα. Από την άλλη, βέβαια, τα κέρδη των νομικών προσώπων είχαν πάρει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας τα 14 δισ. ευρώ το 2019 έναντι 10 δισ. ευρώ το 2014. Εκτιμάται πως θα πέσουμε κάτω από τα επίπεδα του 2014, δηλαδή χαμηλότερα από τα 10 δισ. ευρώ σε επίπεδο νομικών προσώπων.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text