Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Νότια Κορέα: Επάνοδος της οικονομίας στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο

Νότια Κορέα: Επάνοδος της οικονομίας στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Νότια Κορέα: Επάνοδος της οικονομίας στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο

Η νοτιοκορεάτικη οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, αναρρώνοντας από την πιο απότομη συρρίκνωση της τελευταίας δεκαετίας και πλέον, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Μουν Τζε-ιν εφάρμοσε μέτρα τόνωσης της δραστηριότητας και μεγάλοι εμπορικοί εταίροι της Σεούλ προχώρησαν στην άρση περιορισμών που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας αναπτύχθηκε κατά 1,9% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Κορέας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας. Πρόκειται για την ταχύτερη επέκταση που έχει καταγράψει η Νότια Κορέα από το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Το δεύτερο τρίμηνο, είχε καταγραφεί συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3,2% του ΑΕΠ, η πιο απότομη από το 2008.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς προέβλεπε ανάπτυξη με λίγο χαμηλότερο ρυθμό (+1,7%).

Ο Άλεξ Χολμς, οικονομολόγος της Capital Economics, αναμένει ότι συνολικά το 2020 η οικονομία της Νότιας Κορέας θα συρρικνωθεί κατά 1% του ΑΕΠ, τονίζοντας τους συνεχιζόμενους κινδύνους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Αν το σενάριο αυτό επαληθευτεί, «μολονότι θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοσή της από 1998», θα σημάνει επίσης πως η Νότια Κορέα «θα είναι μια από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος».

Η Τράπεζα της Κορέας, που έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 0,5%, επίπεδο άνευ προηγουμένου, προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,3% του ΑΕΠ φέτος, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών.

Η κυβέρνηση άρχισε τον περασμένο μήνα να εφαρμόζει τον τελευταίο από τις τέσσερις συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς που κατήρτισε για να τονώσει την οικονομία της Νότιας Κορέας. Θα δαπανήσει συνολικά 310 τρισεκ. γουόν (274 δισεκ. ευρώ).

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,6% το τρίτο τρίμηνο, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1986, ανακτώντας σχεδόν πλήρως τις απώλειες του δεύτερου τριμήνου (-16,1%).

Ο τομέας των κατασκευών δεν τα πήγε εξίσου καλά (-7,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), όμως η βιομηχανική παραγωγή ανέκαμψε (+7,6%). Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν οριακά (-0,1%).

Σε ετήσια βάση πάντως, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,3% το τρίτο τρίμηνο, ενώ το δεύτερο κατά 2,7%, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο υπολογισμό της κεντρικής τράπεζας.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text