Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Άρχισαν τα όργανα...

Άρχισαν τα όργανα...

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Της Μαίρης Βενέτη

Οι λόγοι που οδήγησαν χθες τις αγορές σε πτώση δεν είναι καινούργιοι. Επωάζονταν εδώ και δύο εβδομάδες.

Είναι η συνεχής άνοδος των κρουσμάτων του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο που εξελίσσεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου, χωρίς δυστυχώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να έχουν καταστεί αποτελεσματικά στην ανατροπή της καμπύλης της επιδημίας. Σε πολλές χώρες δυστυχώς έχει στην ουσία χαθεί ο έλεγχος την χειρότερη δυνατή στιγμή: Λίγο πριν την έλευση του χειμώνα και της εποχικής γρίπης.

Είναι η επιστροφή των αυστηρών μέτρων περιορισμού σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης, είναι θέμα ημερών να πάρει καθολικό χαρακτήρα. Το ίδιο ισχύει και για τις πολιτείες των ΗΠΑ.

Το κάδρο συμπληρώνει η απογοήτευση από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο για ένα πακέτο μέτρων τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας και στήριξης των εισοδημάτων συνεχίζεται, με τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις να καταλήγουν κάθε εβδομάδα  σ’ ένα νέο αδιέξοδο.

Ταυτόχρονα οι γεωπολιτικές εντάσεις όχι απλά εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά πλέον έχουν μεταφερθεί στο πολιτισμικό επίπεδο, με τις ισλαμικές αξίες σε ευθεία σύγκρουση με τις δυτικές, εντός του ευρωπαϊκού εδάφους. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει λάβει μια σειρά μέτρων περιορισμού του ριζοσπαστικού ισλαμισμού στη Γαλλία, σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Ερντογάν που έχει στέψει τον εαυτό του ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων. Οι εξελίξεις αυτές στην ουσία ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία, ένα κεφάλαιο που άργησε να ανοίξει και θα αργήσει ακόμα περισσότερο να κλείσει.

Οσο για τα μάκρο αρχίζουν να αποχαιρετούν την καλοκαιρινή τους «αύρα». Μετά την ψυχρολουσία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τις  δύο προηγούμενες εβδομάδες, αρχίζει η ψυχολογία να βαραίνει και στο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Το  επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες. O δείκτης κλίματος του Ifo μειώθηκε στις 92,7 μονάδες από 93,2 τον Σεπτέμβριο. Η υποχώρηση του κλίματος στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία συμπίπτει με τη μείωση της εμπιστοσύνης των Γερμανών καταναλωτών για πρώτη φορά το τελευταίο εξάμηνο.

Τέλος, αρχίζουν να εμφανίζονται και οι πρώτες υποβαθμίσεις εσόδων σε εταιρικό επίπεδο. Η μετοχή του γερμανικού κολοσσού εταιρικού λογισμικού SAP υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τα έσοδα του 2020 και η αγορά με τη σειρά της έσπρωξε την μετοχή σε ελεύθερη πτώση της τάξης του 21.94%.

Oι δείκτες

Σε επίπεδο δεικτών, ο DAX σημείωσε πτώση 3,7% και χτύπησε σχεδόν ακαριαία το κάτω εύρος του πολύ σημαντικού καναλιού στήριξης μεταξύ των 12146-12346 μονάδων. Όπως έχουμε επισημάνει, (https://www.liberal.gr/market/pote-tha-anoixoun-sampania-oi-arkoudes-/329384), όσο η μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης κρατάει τη ζώνη των 12146-12346 μονάδων και ο S&P 500 κρατάει τον 90αρη σε επίπεδο ημερήσιου διαγράμματος, όπερ τις 3295-3323 μονάδες, η επενδυτική κοινότητα θα διατηρεί μια σχετική ηρεμία.  Κάτω από τα επίπεδα αυτά όμως η ψυχολογία θα σφυροκοπηθεί με τα σημεία «απασφάλισης» να παραμένουν στις   11740 μονάδες για τον Dax και στις  3020-3060 μονάδες για τον S&P 500.

Το δικό του επίπεδο απασφάλισης-38,80 δολάρια/βαρέλι- πλησιάζει και το πετρέλαιο, με τον διεθνή δείκτη αναφοράς, brent, να προσπαθεί να κρατήσει τιμές πάνω από τα 40 δολάρια.

Στην αγορά του πετρελαίου, πέραν των ανησυχιών για τη ζήτηση του αργού εξαιτίας της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας λόγω του δεύτερου επιδημικού κύματος, η προοπτική αύξησης της προσφοράς φέρνει επίσης πιέσεις στις τιμές.

Υπενθυμίζουμε ότι η  National Oil Corp της Λιβύης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα συνεχιστούν οι εξαγωγές από τα δύο βασικά λιμάνια της χώρας και η παραγωγή θα φτάσει εντός 4 εβδομάδων στα 1 εκατ.βαρέλια.

Ο OPEC+ πρόκειται επίσης να αυξήσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο του 2021, αν και η στήλη πιστεύει ότι αυτή η απόφαση πιθανότατα στην πορεία θα ακυρωθεί.

Ο ρόλος του εμβολίου

Ο μόνος καταλύτης που θα μπορούσε να αναιρέσει την εικόνα που αρχίζει να διαμορφώνεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις αγορές θα ήταν η άμεση διάθεση ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Σύμφωνα με τον χάρτη της Wall Street Journal που παρουσίασε και ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου θα έχουμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων  από τα δύο αμερικανικά εμβόλια της Pfizer και της Moderna, με  δυνατότητα παρασκευής -αν όλα πάνε κατ’ευχήν πάντα- 100 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι το τέλος του 2020 και έως 1,3 δισ. δόσεις μέχρι το τέλος του 2021 από την πρώτη και 500 εκατ. με 1 δισ. δόσεων εμβολίου ξεκινώντας από το 2021 για τη δεύτερη.

Χθες ανακοινώθηκαν ενθαρρυντικά στοιχεία  από την AstraZeneca όσον αφορά την ανοσολογική αντίδραση των ηλικιωμένων. Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι μπορεί να παρασκευάσει έως και 2 δισ. δόσεις του εμβολίου και ότι το 50% μπορεί να διανεμηθεί εντός του 2020.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται να είναι διαθέσιμο στις αρχές του 2021 ενώ οι  δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη γίνονται σε 60.000 ανθρώπους, με ενθαρρυντικά δείγματα ανοσολογικής ανταπόκρισης.  Η δυνατότητα παραγωγής προσεγγίζει το 1 δισ. δόσεων εως τέλη του 2021.

Αισιόδοξη είναι και η κινεζική Sinopharm που προσβλέπει σε έναρξη διανομής του εμβολίου στα τέλη του έτους με  δυνατότητα παρασκευής 220 εκατ. δόσεων ετησίως.

H κινεζική  επίσης Sinovac στοχεύει σε έναρξη διανομής του εμβολίου στα τέλη του 2020 και θα  μπορεί να παρασκευάζει στο Πεκίνο 300 εκατ. δόσεις τον χρόνο.

Εκατό με 200 εκατ. δόσεις ξεκινώντας από το 2021 και μετά υπολογίζεται  να είναι η παραγωγική δυναμικότητα της κινεζικής CanSino, ενώ ξεκινάει η Τρίτη φάση κλινικών δοκιμών και για την πολυσυζητημένη Νovavax , με δυνατότητα παραγωγής 100 εκατ. δόσεις για τις ΗΠΑ  στα τέλη του 2020 και 2 δισ. δόσεις ετησίως για παγκόσμια διανομή το 2021.

 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text