Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Διαβάσαμε - Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις της τελευταίας 10ετίας –χαμηλότερες από οποιαδήποτε χρονιά της μνημονιακής περιόδου– θα παρουσιάσουν φέτος οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας. Τα έσοδα έχουν ήδη υποχωρήσει χαμηλότερα και από τη χειρότερη μνημονιακή χρονιά. Το 2016, οπότε καταγράφηκε το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ της 10ετίας, οι συνολικές εισπράξεις περιορίστηκαν στα 272 δισ. ευρώ. Φέτος, πολύ δύσκολα θα ξεπεράσουμε τα 260 δισ. ευρώ, γυρίζοντας πολλά χρόνια πίσω στον χρόνο. Σε επίπεδο κερδοφορίας, το σύνολο των νομικών προσώπων της χώρας «παρήγαγε» κέρδη της τάξεως των 14 δισ. ευρώ το 2019, ενώ τα κέρδη των ατομικών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολουμένων ανήλθαν περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ. Για το 2020 θεωρείται δεδομένο ότι η «παραγωγή» κερδών θα πέσει αισθητά κάτω από τα 13-14 δισ. ευρώ για το σύνολο των νομικών προσώπων και των αυτοαπασχολουμένων, ποσό που θα αποτελέσει το νέο αρνητικό ρεκόρ τουλάχιστον των τελευταίων 10 ετών. Παρά την αναμενόμενη «βύθιση» σε επίπεδο τόσο εσόδων όσο και κερδών, η κυβέρνηση έχει εγγράψει πρόβλεψη για αύξηση των εισπράξεων μέσα στο 2021 από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων. Η αισιόδοξη εκτίμηση –προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν 3,56 δισ. ευρώ από 2,8 δισ. ευρώ, που αναμένεται να είναι η απόδοση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων για φέτος– στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι φέτος θα γίνει περιορισμένη καταβολή για προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς. (εδώ)

Βουτιά ύψους 5,5 δισ. ευρώ καταγράφουν τα έσοδά του προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό λογιστήριο του Κράτους . Τα στοιχεία δείχνουν την καθίζηση της κατανάλωσης και συγκεκριμένα οι φόροι επί των αγαθών και των υπηρεσιών εμφανίζουν «τρύπα» 3,1 δισ. ενώ και ο φόρος εισοδήματος είναι μειωμένος κατά 1,44 δισ. ευρώ. Η τελευταία εξέλιξη αποδίδεται στη μείωση της προκαταβολής φόρου από 30 έως 100% προκειμένου να στηριχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών, αφ' ενός μεν υπήρξε υστέρηση εσόδων, η οποία οφείλεται, κυρίως, στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της, τις φορολογικές διευκολύνσεις, καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φορολογικών εσόδων. Αφ' ετέρου δε, καταγράφηκε υπέρβαση στις δαπάνες, λόγω, μεταξύ άλλων, της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, της επιστρεπτέας προκαταβολής, της επιδότησης των τόκων δανείων και της έκτακτης επιχορήγησης προς τον ΕΦΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ. Όλα τα ανωτέρω δεδομένα έχουν δημιουργήσει πρωτογενές έλλειμα 7 δισ. ευρώ κάτι που όπως φαίνεται θα διευρυνθεί σημαντικά εξαιτίας του ισχυρού δεύτερου κύματος της πανδημίας. (εδώ)

Πτώση τζίρου που μεσοσταθμικά για το σύνολο της χρονιάς θα αγγίξει το 40% βλέπει η αλυσίδα Βενέτης, η οποία αποφάσισε να κλείσει εντός δεκαημέρου 5 καταστήματα του δικτύου της (Περιστέρι, Ασπρόπυργος, Άλιμος, Πλάκα, Φιλοθέη), το οποίο, έως πρότινος, αριθμούσε 110 σημεία. Η μαζική εστίαση σε μεγάλο βαθμό δεν έχει προχωρήσει σε συμβάσεις, όπου το μίσθωμα προσδιορίζεται επί του τζίρου –τακτική που αξιοποίησε μεγάλο μέρος του λιανεμπορίου κατά τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης- με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται μπροστά σε ανελαστικά έξοδα για την κάλυψη των ενοικίων, ενώ μετά την άρση της έκπτωσης ενοικίων κατά 40% έρχεται αντιμέτωπη με την αδυναμία εξυπηρέτησης της οφειλής. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της Βενέτης, ολόκληρος ο κλάδος ζητά εκ νέου σειρά μέτρων στήριξης. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως μόνον το εργασιακό ζήτημα έχει εν μέρει απαντηθεί εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται η κρατική στήριξη μέσω του μέτρου της αναστολής. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ από τους 330.000 εργαζόμενους του κλάδου, οι 170.000 έχουν τεθεί σε αναστολή, οι οποίοι ωστόσο τελούν σε καθεστώς απόλυτης αβεβαιότητας, καθώς ήδη έχουν χαρακτηριστεί «περιττοί». (εδώ)

Η EPSILON NET ακολουθώντας με συνέπεια το δρόμο της συνεχούς ανάπτυξης και ενισχύοντας το μοντέλο των κινήσεων συνεργασίας στη βάση της τεχνολογικής σύμπραξης, ανακοινώνει  την εξαγορά του 80% της DATA COMMUNICATION Α.Ε., εταιρίας που δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και σε λογιστικά γραφεία. Συγκεκριμένα, η EPSILON NET AE εκ του συνόλου των 3.750.000 μετοχών της DATA COMMUNICATION Α.Ε αποκτά, 1.500.000 μετοχές που ανήκουν στον ιδρυτή κ. Παναγιώτη Βασιλειάδη και 1.500.000 μετοχές που ανήκουν στη κα Ζωή Δουζένη, που αντιστοιχούν στο  80% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της DATA COMMUNICATION Α.Ε . Το συνολικό τίμημα της επένδυσης ανέρχεται στο ποσό των 6.300.000,00 ευρώ. (εδώ)

Εβδομάδες σημαντικών εξελίξεων θα πρέπει να θεωρούνται οι επόμενες για τον όμιλο Ελλάκτωρ, σε επίπεδο τόσο διοικητικών όσο και μετοχικών αλλαγών. Σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα τεκταινόμενα, το ολλανδικό fund της οικογένειας Βέσελς βρίσκεται σε συζητήσεις με τους αδελφούς Καλλιτσάντση με αντικείμενο την πιθανή αποχώρησή τους από τη διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ. «Οπλο» της Reggeborgh Invest φαίνεται πως είναι και η υποστήριξη που έχει εξασφαλίσει από άλλους ξένους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι έχουν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Ελλάκτωρ και είχαν υποστηρίξει την αλλαγή της διοίκησης του ομίλου το καλοκαίρι του 2018. Με τον τρόπο αυτό, εφόσον ασκηθεί και το δικαίωμα της Reggeborgh για το 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου του κ. Μπόμπολα, το ολλανδικό fund θα έχει την απαιτούμενη μετοχική δύναμη ώστε να επιβάλει τις αλλαγές που θέλει. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πλευρά του κ. Αναστασίου Καλλιτσάντση δεν είναι αρνητική στην αποχώρηση από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αρκεί φυσικά η πρόταση να τον ικανοποιεί. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, με τον οποίο ελέγχουν από κοινού το 25,582% των μετοχών της «Ελλάκτωρ», δεν εμφανίζεται το ίδιο θετικός, χωρίς βέβαια να αποκλείεται να συναινέσει εφόσον βελτιωθούν οι όροι που έχουν προταθεί μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον αποκτηθεί και το ποσοστό του κ. Μπόμπολα, η Reggeborgh θα ελέγχει περίπου το 18% της «Ελλάκτωρ». Στόχος της εταιρίας φαίνεται πως είναι να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο μέτοχο της εισηγμένης, χωρίς όμως να ξεπεράσει την καταστατική πλειοψηφία του 33%, δηλαδή όπως έχει πράξει και στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Με βάση τις μέχρι στιγμής μετοχικές ισορροπίες, θα αρκούσε η πώληση ενός ποσοστού της τάξεως του 4%-5% από τους αδελφούς Καλλιτσάντση προκειμένου η Reggeborgh Invest να αποτελέσει τον μεγαλύτερο μέτοχο του ομίλου Ελλάκτωρ. Ωστόσο, ίσως το ποσοστό αυτό να μην αρκεί (ανάλογα βέβαια και με το προσφερόμενο τίμημα) για να ικανοποιηθούν οικονομικά. (εδώ)

Τα σενάρια για την τύχη των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 2,04 δισ. ευρώ που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και οι πληροφορίες για την ύπαρξη πρότασης για υπό όρους αύξηση κεφαλαίου από την πλευρά βασικών μετόχων του ιδρύματος (Paulson & Co, Αριστοτέλη Μιστακίδη και η Bienville Capital) οδήγησαν στην κατάρρευση της μετοχής του ιδρύματος, κατά 24,26% στα 0,7180 ευρώ ανά μετοχή. Μπορεί το πιστωτικό ίδρυμα να ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει στο αμέσως προσεχές διάστημα αύξηση κεφαλαίου, ωστόσο η ταραχή που επικράτησε στο ταμπλό εξηγείται πλήρως από τη φύση της πρότασης που δημοσιοποιήθηκε μεν, απορρίφθηκε δε από το ΤΧΣ. Η πρόταση των τριών ιδιωτών μετόχων της Τράπεζα Πειραιώς προέβλεπε την κάλυψη αύξησης κεφαλαίου, ύψους 800 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετέτρεπε τα CoCos σε μετοχές. Ωστόσο, Θεσμοί, Κυβέρνηση και ΤΧΣ απέρριψαν αυτή την πρόταση, η οποία που θα οδηγούσε την τράπεζα, χωρίς όφελος για τον Έλληνα φορολογούμενο, στην αγκαλιά των Paulson, Μιστακίδη και Bienville Capital. Κατά πληροφορίες, Θεσμοί, Κυβέρνηση και ΤΧΣ θα μπορούσαν ενδεχομένως να δεχθούν η όποια αύξηση κεφαλαίου να πραγματοποιηθεί μετά τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές και το κυριότερο με δικαιώματα προτίμησης για τους υπάρχοντες μετόχους. Δεδομένου ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο εμποδίζει το ΤΧΣ να ασκήσει τα δικαιώματά του στις αυξήσεις κεφαλαίου, ο νόμος θα πρέπει να αλλάξει για να του επιτραπεί να μετάσχει στη διαδικασία. (εδώ)

Η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της, ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό, μετά από σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πως δεν υπάρχει καμιά εποπτική ανάγκη αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου (ΑΜΚ). Η Τράπεζα έχει συνολικό δείκτη κεφαλαίων 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης 11,25%. Δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμά ότι απαιτείται ΑΜΚ €2 δις είναι απολύτως ψευδή, όπως μας ενημέρωσε σχετικά το Ταμείο. (εδώ)

Η Forthnet ανακοίνωσε τα ακόλουθα σε σχέση με το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο εκδόσεώς της, συνολικής ονομαστικής αξίας €70.124.679,90 και ημερομηνία έκδοσης 11.10.2016, δυνάμει του οποίου εκδόθηκαν συνολικά 233.748.933 κοινές ονομαστικές μετατρέψιμες ομολογίες, ονομαστικής αξίας €0,30 η κάθε μία, συνεπεία όμως ενδιάμεσων μετατροπών, με βάση και τις σχετικές ανακοινώσεις στις οποίες έχει προβεί η Εκδότρια, οι εναπομείνασες μετατρέψιμες ομολογίες ανέρχονται πλέον σε 85.479.884, ονομαστικής αξίας €0,30 η κάθε μία, οι οποίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Διαπραγμάτευσης Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. (εδώ)

Όταν στο γύρισμα του αιώνα τέθηκε σοβαρά επί τάπητος το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., οι επιφυλακτικοί διατύπωναν κωδικά τις αντιρρήσεις τους, παρατηρώντας ότι η γειτονική μας χώρα είναι "πολύ μεγάλη, πολύ φτωχή και πολύ διαφορετική". Δυο δεκαετίες αργότερα, η Τουρκία είναι βέβαια πολύ λιγότερο "φτωχή”, παρά τις τρέχουσες οικονομικές της δυσκολίες. Η μουσουλμανική "διαφορετικότητα" της Τουρκίας βρίσκεται προφανώς στο επίκεντρο της εν εξελίξει σύγκρουσης με τη Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τους αλληλέγγυους προς αυτήν εταίρους της, μετά την πολλοστή αναβίωση των εντάσεων που είναι προορισμένα να γεννούν τα περιώνυμα "σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ". Όμως το κλειδί βρίσκεται πάντοτε αλλού: στο ότι δηλαδή η Τουρκία παραείναι "μεγάλη" για να μπορέσει να τεθεί στην τροχιά της ενωμένης Ευρώπης. Η μετατροπή της Τουρκίας στις μέρες μας από δύναμη καθαρά ηπειρωτική σε φορέα φιλοδοξιών θαλάσσιας κυριαρχίας αποτέλεσε και το στοιχείο που έθεσε τη Γαλλία σε συναγερμό. Η μεσογειακή διάσταση της πολιτικής του αποτελεί για το Παρίσι σημαντικό χαρτί και για τις ενδοευρωπαϊκές ισορροπίες, ως αντίβαρο στην όλο και μεγαλύτερη ενδυνάμωση της Γερμανίας. Σε όλες τις περιοχές αλλοτινής γαλλικής κυριαρχίας, από την Βόρεια Αφρική και το Σαχέλ μέχρι τη Συρία και το Λίβανο, η Γαλλία βρίσκει μπροστά της μια Τουρκία αποφασισμένη να ανασυστήσει τις δικές της, ακόμα παλαιότερες σφαίρες επιρροής, με ιδεολογικό όχημα την κοινή πίστη και την ρητορική της καταγγελίας της αποικιακής κληρονομιάς. (εδώ)

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο βυθίστηκαν κατά 49% κατά το πρώτο μισό του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτος και αναμένεται να σημειώσουν πτώση έως και 40% για το σύνολο του έτους, εν μέσω φόβων για βαθιά ύφεση, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες έλαβαν αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά στα χρονικά, πέφτοντας στα -7 δισ. δολάρια από 202 δισ. δολάρια, ενώ οι ροές στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 61% στα 51 δισ. δολάρια, αναφέρει η έκθεση της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD). Οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν παγκοσμίως καθώς οι πολυεθνικές εταιρίες ανέβαλαν τις επενδύσεις προκειμένου να διαφυλάξουν τα ρευστά διαθέσιμα. «Οι παγκόσμιες άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν στο μισό περίπου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020… Επρόκειτο για μείωση σημαντικότερη από αυτή που αναμέναμε για ολόκληρο το έτος», δήλωσε ο Τζέιμς Τσαν από τη μονάδα επενδύσεων και επιχειρήσεων της UNCTAD, προσθέτοντας ότι οι ροές αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 30% με 40% το τρέχον έτος και να σημειώσουν «ήπια» άνοδο της τάξης του 5% με 10% το 2021. (εδώ)

Οι λόγοι που οδήγησαν τις αγορές σε πτώση δεν είναι καινούργιοι. Επωάζονταν εδώ και εβδομάδες. Είναι η συνεχής άνοδος των κρουσμάτων του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο που εξελίσσεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου, χωρίς δυστυχώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να έχουν καταστεί αποτελεσματικά στην ανατροπή της καμπύλης της επιδημίας. Σε πολλές χώρες δυστυχώς έχει στην ουσία χαθεί ο έλεγχος την χειρότερη δυνατή στιγμή: Λίγο πριν την έλευση του χειμώνα και της εποχικής γρίπης. Είναι η επιστροφή των αυστηρών μέτρων περιορισμού σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης, είναι θέμα ημερών να πάρει καθολικό χαρακτήρα. Το ίδιο ισχύει και για τις πολιτείες των ΗΠΑ. Το κάδρο συμπληρώνει η απογοήτευση από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κογκρέσο για ένα πακέτο μέτρων τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας και στήριξης των εισοδημάτων συνεχίζεται, με τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις να καταλήγουν κάθε εβδομάδα σ’ ένα νέο αδιέξοδο. Ταυτόχρονα οι γεωπολιτικές εντάσεις όχι απλά εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά πλέον έχουν μεταφερθεί στο πολιτισμικό επίπεδο, με τις ισλαμικές αξίες σε ευθεία σύγκρουση με τις δυτικές, εντός του ευρωπαϊκού εδάφους. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει λάβει μια σειρά μέτρων περιορισμού του ριζοσπαστικού ισλαμισμού στη Γαλλία, σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Ερντογάν που έχει στέψει τον εαυτό του ηγέτη των απανταχού μουσουλμάνων. Μετά την ψυχρολουσία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, αρχίζει η ψυχολογία να βαραίνει και στο ευρωπαϊκό επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε τον Οκτώβριο, για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες. O δείκτης κλίματος του Ifo μειώθηκε στις 92,7 μονάδες από 93,2 τον Σεπτέμβριο. Τέλος, αρχίζουν να εμφανίζονται και οι πρώτες υποβαθμίσεις εσόδων σε εταιρικό επίπεδο. Η μετοχή του γερμανικού κολοσσού εταιρικού λογισμικού SAP υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τα έσοδα του 2020 και η αγορά με τη σειρά της έσπρωξε την μετοχή σε ελεύθερη πτώση της τάξης του 21.94%. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text