Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί και σε 5ο κύκλο κρατικών δανείων τον Ιανουάριο

Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί και σε 5ο κύκλο κρατικών δανείων τον Ιανουάριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί και σε 5ο κύκλο κρατικών δανείων τον Ιανουάριο

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μετά τον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες η κυβέρνηση σχεδιάζει τον πέμπτο κύκλο τον Ιανουάριο του 2021.

Η έλλειψη ρευστότητας που προκαλεί η μείωση της κατανάλωσης και τα υψηλά ενοίκια έχουν αναγκάσει πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αναστείλουν τις δραστηριότητες τους φοβούμενες ότι το επόμενο έτος θα συνεχισθεί η ίδια κατάσταση. Παρά τις «υποσχέσεις» για το νέο εμβόλιο όλα δείχνουν ότι αυτό θα καθυστερήσει αλλά και ακόμα και εάν οι εταιρείες προλάβουν να το έχουν παράξει πριν τη δύση του τρέχοντος έτους οι ποσότητες δεν θα επαρκούν για να εμβολιασθεί ούτε το ένα τρίτο τη Ευρώπης.

Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες η κυβέρνηση καλείται να στηρίξει εκ νέου επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σχεδιάζοντας τον πέμπτο κύκλο που ενδεχομένως να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ. Τα αυξανόμενα κρούσματα τα οποία είναι εξαιρετικά πιθανόν να διπλασιαστούν εφόσον οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν, οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στην εξεύρεση και νέων μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας.

Όπως όλα δείχνουν την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αναλυτικά το σχέδιο για τον τέταρτο κύκλο. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις τον προσεχή Νοέμβριο, ενώ τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των Δεκέμβριο. Όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες συμμετάσχουν στη φάση θα επιστρέψουν το 50% του δανείου εφόσον δραστηριοποιούνται σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 και το 70% σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

Σημειώνεται ότι το ποσό του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής θα φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ. Στον τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 4, δεν επιστρέφεται το 50% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής. Επιπλέον, όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 3 ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δεν επιστρέφεται το 30% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής.

Για παράδειγμα στην Κοζάνη, στις Σέρρες και τα Ιωάννινα  που βρίσκεται στο επίπεδο 4, οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον 4ο κύκλο θα επιστρέψουν το 50% του κρατικού δανείου . Επίσης στις περιοχές: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα- Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα θα επιστραφεί το 70% ου κρατικού δανείου.

Οι ενισχύσεις με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής θα χορηγούνται με βάση τη πτώση τζίρου από τον Μάρτιο έως Οκτώβριο, ενώ όσες συμμετάσχουν δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε απολύσεις μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Για την επιστροφή των ενισχύσεων προβλέπεται περίοδος χάριτος έως το τέλος του 2021 και πληρωμές από τον Ιανουάριο του 2022, με μηνιαίες καταβολές σε 40 ισόποσες τοκοχρεoλυτικές δόσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από την καραντίνα μέχρι και σήμερα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχουν λάβει από το κράτος ποσά που ξεπερνούν τα 3,2 δις. ευρώ. Τα ποσά αυτά αφορούν τους τρεις κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς και των ισάριθμων αποζημιώσεων ειδικού σκοπού.

 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text