Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Διαβάσαμε - Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Με τον κορωνοϊό να καλπάζει και να σκιάζει όλο και περισσότερο την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση επιταχύνει την προετοιμασία για την έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.H κυβέρνηση θεσμοθέτησε ήδη τη λειτουργία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ειδικής υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να δημιουργήσει το κατάλληλο οργανωτικό πλαίσιο για την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων 32 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και το εντασσόμενο σε αυτόν Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας (Recovery and Resilience Facility). Η ειδική υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης είναι αυτοτελής δημόσια υπηρεσία υπαγόμενη στον υπουργό Οικονομικών και έχει ως σκοπό τον συντονισμό της σύνταξης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης καθώς και την παρακολούθηση και τον συντονισμό της υλοποίησης των προγραμμάτων και έργων τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης πού θα διατεθούν στην Ελλάδα.Η ελληνική οικονομία αναμένεται να ωφεληθεί με 32 δισ. ευρώ έως το 2026 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων 19,3 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια με ευνοϊκό επιτόκιο και όρους. Μόνο το 2021, προβλέπεται ότι, από όλα τα εργαλεία του Ταμείου, οι πόροι θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ. (εδώ)

Η Ελλάδα υφίσταται μια ακραία επιθετική πολιτική από την Τουρκία η οποία δεν θα μπορούσε να υποστηριχθεί αν δεν υπήρχε ανισορροπία στα οικονομικά μεγέθη των δύο κρατών. Τι συνέβη όμως και εκτροχιάστηκε η διαφορά τόσο πολύ ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες; Τα πάντα συνέβησαν την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα την οποία και θα διερευνήσουμε στο παρόν άρθρο. Αν κάποιος επέστρεφε στο 2000 και έβαζε στοίχημα για το ποια χώρα θα αποτελούσε τον επόμενο μεγάλο παίχτη στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μάλλον θα τοποθετούσε το στοίχημα του υπέρ της Ελλάδος. Τότε η Τουρκία ταλανιζόταν από μια ασθενική οικονομία που προκάλεσε τη μεγάλη οικονομική κρίση το 2001 και την επέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Από ό,τι φαίνεται η οικονομική κρίση της τουρκικής οικονομίας του 2001 απελευθέρωσε μια μεταρρυθμιστική δυναμική στην Τουρκία που ήταν χωρίς προηγούμενο. Αρωγός στην προσπάθεια της Τουρκίας ήταν και το οικονομικό κλίμα στις αρχές του αιώνα. Η παγκόσμια οικονομική τάση μετά το 2000 χαρακτηριζόταν από τη μεταφορά βιομηχανικών υποδομών και κεφαλαίων από τις ανεπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μια τάση που βρήκε εύφορο έδαφος και στην Τουρκία η οποία εδραίωνε στα μάτια των επενδυτών ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον που δεν αντιμαχόταν τις ξένες επενδύσεις. Διαβάστε την συνέχεια της ανάλυσης εδώ

Η έλλειψη ρευστότητας που προκαλεί η μείωση της κατανάλωσης και τα υψηλά ενοίκια έχουν αναγκάσει πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αναστείλουν τις δραστηριότητες τους φοβούμενες ότι το επόμενο έτος θα συνεχισθεί η ίδια κατάσταση. Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες η κυβέρνηση καλείται να στηρίξει εκ νέου επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σχεδιάζοντας τον πέμπτο κύκλο που ενδεχομένως να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ. Τα αυξανόμενα κρούσματα τα οποία είναι εξαιρετικά πιθανόν να διπλασιαστούν εφόσον οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν, οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στην εξεύρεση και νέων μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας.(εδώ)

Η INTRALOT ανακοινώνει ότι η θυγατρική της στις ΗΠΑ, INTRALOT Inc., υπέγραψε επέκταση συμβολαίου έως το 2029 με την Georgia Lottery Corporation, τη Λοταρία της Πολιτείας της Τζόρτζια στις ΗΠΑ, συνεχίζοντας την επιτυχημένη εξαετή συνεργασία της. Το έργο αφορά στην παροχή προηγμένων υπηρεσιών για την παρακολούθηση των παιγνιομηχανών COAM (Coin Operated Amusement Machines). Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου INTRALOT, κ. Χρήστος Δημητριάδης, δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Georgia Lottery Corporation για τη μακροχρόνια συνεργασία μας, που έχει σκοπό να συνδράμει στη μεγιστοποίηση της συνεισφοράς σε εκπαιδευτικούς πόρους της Πολιτείας της Τζόρτζια. Είμαστε ενθουσιασμένοι βλέποντας την τεχνολογία και τις υπηρεσίες μας να συμβάλλουν στον μετασχηματισμό του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών και να δημιουργούν πολλαπλές ευκαιρίες ανάπτυξης». (εδώ)

Μετά από περίπου 15 μήνες ο Τομέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας («RSD Business Unit») της MYTILINEOS ολοκλήρωσε την κατασκευή της μονάδας ηλιακής ενέργειας ισχύος 170MW στον δήμο Pica στο Tarapaca της Χιλής («έργο Atacama»). Η σύμβαση υπεγράφη με την Atacama Solar S.A., θυγατρική της Sonnedix, στις 10 Απριλίου 2019 και η Προκήρυξη ανάθεσης εκδόθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η MYTILINEOS, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, όλες οι κατασκευαστικές εργασίες εκτελέστηκαν χωρίς διακοπή και ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα και χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο κανένας από το προσωπικό. Έτσι, καταδεικνύει για ακόμα μία φορά πως βρίσκεται ανάμεσα στους 10 κορυφαίους αναδόχους EPC παγκοσμίως, για projects ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας, καθώς καταφέρνει να παραδίδει όλα τα έργα σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα. (εδώ)

Σε €200 εκατ. ανήλθαν τα έσοδα της Δημόσιας Προσφοράς των ομολογιών της ΟΠΑΠ Α.Ε., με τις δαπάνες έκδοσης να εκτιμώνται σε €3,35 εκατ. περίπου, τα οποία θα καλυφθούν από τα ίδια διαθέσιμα της εταιρίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας τα αντληθέντα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν τα €150 εκατ. στην αποπληρωμή δανείου, ενώ τα €50 εκατ. θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης. Αναφορικά με την ως άνω αποπληρωμή δανείου διευκρινίζεται ότι αφορά στην ολική αποπληρωμή του από 01.04.2020 κοινού ομολογιακού δανείου αρχικού ύψους 200 εκατ. το οποίο έχει εκδώσει η Εκδότρια, υπολοίπου 150 εκατ. την Ημερομηνία του Ενημερωτικού Δελτίου. (εδώ)

Στην ανάγκη δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής «κακής τράπεζας» (ή εταιρίας διαχείρισης ενεργητικού όπως την ονομάζει) για να αντιμετωπιστεί ο όγκος των «κόκκινων» δανείων που θα δημιουργηθούν λόγω της κρίσης του κορονοϊού, επανέρχεται ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Αντρέα Ενρία. Σε άρθρο του, με τίτλο: «Ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών: Αυτή τη φορά πρέπει να το κάνουμε καλύτερα», ο Ενρία τονίζει ότι τώρα θα πρέπει να υπάρξει μία ευρωπαϊκή απάντηση και όχι μία σειρά ασυντόνιστων εθνικών πρωτοβουλιών, όπως συνέβη μετά την προηγούμενη πιστωτική κρίση, που είχαν ως αποτέλεσμα ένα ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κατακερματισμένο, λιγότερο αποτελεσματικό και πιο εύθραυστο. «Δεν πρόκειται για βοήθεια σε τράπεζες που ανέλαβαν υπερβολικά ρίσκα και δεν τα διαχειρίστηκαν κατάλληλα. Αντίθετα, ο στόχος είναι διπλός: να επιτρέψουμε στις τράπεζες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουν τα βιώσιμα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και τις μεγάλες εταιρίες και να συνοδεύσουν τον αναγκαίο διαρθρωτικό μετασχηματισμό των οικονομιών μας προς ένα πιο πράσινο και τεχνολογικά πιο προηγμένο μέλλον χωρίς να επιβαρύνονται από προβληματικά ανοίγματά τους στους οικονομικούς τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση», σημειώνει ο Ενρία. (εδώ)

Ο φόβος για ένα νέο Lock down ίπταται πάνω από τις αγορές μίας και μέρα με την μέρα βλέπουμε τις χώρες να παίρνουν η μία μετά την άλλη έκτακτα μέτρα που επηρεάζουν σημαντικά τις οικονομίες. Αυτός είναι και ο λόγος που και οι ξένες αγορές χάνουν σημαντικά ποσοστά τις τελευταίες συνεδριάσεις ψάχνοντας ισορροπία σε χαμηλότερα επίπεδα. Φυσικά η Ευρώπη έχει πληγεί περισσότερο σε σχέση με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που ακόμα δεν έχουν δοκιμάσει το 23% της όλης ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά. Οι αγορές καλώς ή κακώς υπερβάλλουν σε όποια κατεύθυνση, από την στιγμή που υπάρχει ένα γεγονός ή μία εξέλιξη. Μέχρι τώρα παρόλα αυτά έχουν αποδείξει ότι σε κάθε περίπτωση μία έντονη και γρήγορη πτώση δημιουργεί και πάλι ευκαιρίες για αγορές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε στην μεγάλη μεταβλητότητα έχοντας στρατηγική και επιλογές ανάλογα το προφίλ του κάθε επενδυτή. Στην περίπτωση της Ελλάδας το πιο σημαντικό δεδομένο είναι ότι ενώ τα τελευταία πολλά χρόνια ήμασταν εκτός παιχνιδιού και χωρίς νέο δανεισμό πλέον είμαστε μέσα στο QE με επιτόκια που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε και με επιδοτήσεις τεράστιες για την οικονομία μας. Το θέμα είναι πως θα εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας δίνεται. Άλλωστε κλάδοι όπως η ενέργεια, η πληροφορική, οι κατασκευές και η βιομηχανία δείχνουν ήδη τα δόντια τους. (εδώ)

Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αποδοκιμάσουν την επιβολή του δεύτερου lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, υποστηρίζει με ανάλυσή της η Deutsche Bank. Με τη Γαλλία και τη Γερμανία να κατευθύνονται ολοταχώς προς άλλον έναν γύρο δρακόντειων περιορισμών, ήτοι lockdown, για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, η γερμανική τράπεζα αναφέρει: «Είναι αρμόζον να πούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του Δυτικού Κόσμου συνεχίζει να παλεύει για την άμβλυνση των επιπτώσεων που δύναται να προκαλέσει ο κορωνοϊός. Ωστόσο, σε αυτό το πλαίσιο περιοδικά περιορίζει την οικονομική / κοινωνική δραστηριότητα, αναμένοντας ένα εμβόλιο ή καλύτερη θεραπεία». Στη συνέχεια η Deutsche Bank θέτει το εξής ερώτημα: «Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πώς τα βιβλία ιστορίας θα αξιολογήσουν την απάντηση των σύγχρονων πολιτικών απέναντι στην πανδημία. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μια πολύ επιλεκτική λοίμωξη σε ό,τι αφορά την ηλικία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε μια πολιτεία 12,8 εκατομμυρίων κατοίκων όπως η Πενσιλβάνια η θνητότητα αφορά κυρίως τους μεγαλύτερους. Στην Πενσιλβάνια, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πεθάνει από Covid-19 είναι πάνω από 100 ετών (135 πολίτες). Από την άλλη, οι νεκροί κάτω των 45 ετών δεν ξεπερνούν τους 102. Οι τελευταίοι, που αντιστοιχούν στο 54,7% των νεκρών (οι άνω των 100 δεν υπολογίζονται στη συνολική θνητότητα), είναι το 0,03% του γενικού πληθυσμού της πολιτείας. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text