Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Με το βλέμμα στραμμένο στον SSM οι αποφάσεις για τη μετατροπή του Cocos της τράπεζας Πειραιώς

Με το βλέμμα στραμμένο στον SSM οι αποφάσεις για τη μετατροπή του Cocos της τράπεζας Πειραιώς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με το βλέμμα στραμμένο στον SSM οι αποφάσεις για τη μετατροπή του Cocos της τράπεζας Πειραιώς

Αμέσως μετά την οριστική απάντηση του SSM για το κατά πόσο θα επιτραπεί στην τράπεζα Πειραιώς να πληρώσει το κουπόνι των 165 εκατ. ευρώ, θα ληφθούν οι αποφάσεις για την μετατροπή του Cocos των 2 δισ. ευρώ σε μετοχές. Η απόφαση του SSM αναμένεται στις 13 Νοεμβρίου και θα αφορά το κατά πόσο θα επιτραπεί στην τράπεζα Πειραιώς ή όχι η πληρωμή του κουπονιού με δεδομένο την απαγόρευση που ισχύει για τη μη διανομή μερίσματος λόγω covid.

Στην περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική, δηλαδή δεν επιτραπεί η πληρωμή του, η κυβέρνηση για του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα προχωρήσει στην αυτόματη μετατροπή του Cocos των 2 δις ευρώ σε μετοχές της τράπεζας Πειραιώς. Αυτό αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης  Στουρνάρας, ο επικεφαλής οικονομικός Σύμβουλος Άλεξ Πατέλης και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

Η προγραμματισμένη ημερομηνία πληρωμής είναι στις 4 Δεκεμβρίου και σε περίπτωση που ο SSM αποφανθεί ότι η πληρωμή του Cocos εμπίπτει στο καθεστώς απαγόρευσης πληρωμής του, το ΤΧΣ θα ασκήσει το δικαίωμά του αυτόματα, χωρίς τη σύγκληση γενικής συνέλευσης της Τράπεζας. Η σύγκληση γενικής συνέλευσης δεν είναι προαπαιτούμενο, αφού η μετατροπή του Cocos προβλέπεται από τη σύμβαση και θα γίνει αυτόματα εντός προθεσμίας ενός μήνα από τη λήξη της ημερομηνίας πληρωμής του, δηλαδή στις 4 Δεκεμβρίου.

Στην περίπτωση αυτή το ποσοστό του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα ανέλθει στο 61,3% από 26,4% που ελέγχει άμεσα σήμερα. Η κυβέρνηση όπως επιβεβαιώθηκε στην τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό δεν πρόκειται να παρέμβει στη λειτουργία της Τράπεζας και η διοίκηση, η θητεία της οποίας ανανεώθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε θα παραμείνει. Στόχος είναι η τράπεζα Πειραιώς να ιδιωτικοποιηθεί αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ευγενία Τζώρτζη

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text