Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Διαβάσαμε - Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Στη χειρότερη κρίση που έχει βιώσει η ανθρωπότητα σε καιρό ειρήνης κινδυνεύει να εξελιχθεί η πανδημία του κορονοϊού. Το δεύτερο κύμα εξάπλωσης είναι εδώ, οι οικονομίες προσπαθούν να μείνουν ανοιχτές όμως το θέμα είναι αν θα μείνουν και όρθιες. Οι ανησυχίες για βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση και στην Ελλάδα δείχνουν να επιβεβαιώνονται και πλέον βγαίνουν από τα συρτάρια ακόμα πιο ακραία σενάρια που μοιάζουν με οικονομική καταστροφή. Στο καλό σενάριο, η Ελλάδα θα χάσει περίπου 8%-10% του ΑΕΠ της φέτος (ύφεση 8% αναγράφεται στον προϋπολογισμό), ήτοι περίπου 18 δισ. ευρώ οικονομικής παραγωγής. Σε πρόσφατο άρθρο του στο liberal.gr, ο καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης είχε υπολογίσει το μηνιαίο κόστος ενός νέου lockdown και μάλιστα μόνο στην Αττική σε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Μια βαθύτερη ύφεση (π.χ. 11% ή 12%) δεν είναι απλά ένα νούμερο, αλλά μεταφράζεται σε χαμένες δουλειές και μείωση των εισοδημάτων, κάτι που δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Αρκεί όμως αυτό; Στο σενάριο που τα νέα lockdown έχουν αποτέλεσμα και σε ένα ή ενάμιση μήνα καταφέρουμε να μειώσουμε αισθητά ή ακόμα και να μηδενίσουμε σχεδόν τα κρούσματα, θα πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα πριν εμβολιαστεί μέρος του πληθυσμού. Ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος, μιλώντας για το δεύτερο lockdown που ανακοίνωσε ο Μακρόν. Πάντως, όπως είπε ο Ζολτ Ντάρβας σε συνέντευξή του στο liberal.gr, η επιδείνωση των συνθηκών αλλάζει πλήρως η εικόνα για το 2021 και δεν αποκλείεται η ανάπτυξη να είναι μηδενική στο νέο έτος. Ειδικά για την ελληνική οικονομία που προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι μετά από 10 χρόνια κρίσης κάτι τέτοιο θα ισοδυναμεί με καταστροφή. Ας μην ξεχνάμε ότι ελπίζαμε σε ανάπτυξη 7,5% το 2021 για να αντισταθμίσουμε τις φετινές απώλειες… (εδώ)

Τα τοπικά lockdown απειλούν με βαθύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία και εφόσον ενταχθεί και η Αττική στην κατηγορία 4 στον χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης, η κατάσταση θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Είναι θέμα χρόνου να «κοκκινήσει» και η Αττική, εξέλιξη που θα οδηγήσει την ύφεση κοντά στο 10% ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό στις 20 Νοεμβρίου με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού να αλλάξει ολόκληρος ο προγραμματισμός τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το επόμενο και προφανώς ο αισιόδοξος στόχος της ανάπτυξης 7,5% αναμένεται να χαμηλώσει. To κλειδί πάντως για να μετριασθούν οι συνέπειες της πανδημίας είναι να δράσει η Ευρώπη συνολικά λαμβάνοντας μέτρα που θα χρηματοδοτηθούν άμεσα από την Ε.Ε. υποστηρίζει κυβερνητική πηγή. Η ίδια πηγή σημειώνει ότι είναι θέμα χρόνου να βρεθεί στο «κόκκινο» η μισή χώρα. Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε νέα μέτρα κάτι που σημαίνει ότι θα κάνει χρήση των ταμειακών διαθεσίμων που υπερβαίνουν τα 38 δισ. ευρώ με στόχο την στήριξη των επιχειρήσεων και εργαζομένων. Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα μέτρα που πρώτο κύκλου της πανδημίας και οι ιθύνοντες της οδού Νίκης σχεδιάζουν και νέα μέτρα έτσι ώστε να βρεθούν μπροστά από τις ανάγκες της αγοράς. (εδώ)

Κατά 8,6% υποχώρησε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον φετινό Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, έναντι μείωσης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2019 με το 2018. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η μείωση αυτή οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 5,6%, καθώς και στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 17,8%. Συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2020, ο γενικός δείκτης τον μήνα Σεπτέμβριο, κατέγραψε πτώση 0,8% έναντι αύξησης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του 2019. (εδώ)

Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) στο λιανικό εμπόριο της χώρας παρουσίασε μείωση 1,4% τον Αύγουστο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2019, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2020 σημείωσε αύξηση 4,5%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.  Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 0,8% τον Αύγουστο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2020. Αναλυτικότερα, μείωση 1% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο τον Αύγουστο εφέτος, ωστόσο ξεχωρίζει τόσο η μεγάλη άνοδος του τζίρου στα πολυκαταστήματα και στα φαρμακευτικά και καλλυντικά, όσο και η πτώση στα σούπερ μάρκετ. (εδώ)

Θέμα ελέγχου της διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ ανοίγουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες της ενέργειας, λόγω της αβεβαιότητας που γεννά για την ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής της ΔΕΗ η πώληση του 49% των μετοχών. Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο εκκίνησης του διαγωνισμού, από τον οποίο η ΔΕΗ προσδοκά σημαντικά έσοδα, τα μηνύματα που στέλνουν οι σοβαροί ενεργειακοί όμιλοι της Ευρώπης, που αποτελούν και τους ισχυρούς διεκδικητές της θυγατρικής της ΔΕΗ, είναι ότι το ενδιαφέρον περιορίζεται από την κυβερνητική απόφαση για εκχώρηση μειοψηφικού ποσοστού χωρίς την ανάληψη του management. Ονόματα όπως αυτό της ιταλικής ENEL, της γαλλικής EDF, της ιταλικής TERNA και της γερμανικής ΕΟΝ έχουν κατά καιρούς πλασαριστεί ως φαβορί του επικείμενου διαγωνισμού. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη των εταιριών διαχείρισης δικτύων διανομής, η πρόταση για την απόκτηση μειοψηφικού πακέτου θα είχε ενδιαφέρον, μόνο στην περίπτωση που ο στρατηγικός επενδυτής έχει τον διοικητικό έλεγχο της εταιρίας και η ΔΕΗ διατηρήσει κάποια δικαιώματα, βέτο. (εδώ)

Η ΣΙΔΜΑ γνωστοποίησε, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά €4.584.000,60, ποσό που αντιστοιχεί στην εύλογη αξία των εισφερόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, που αφορούν στην εμπορία και επεξεργασία χαλυβουργικών προϊόντων της Μπήτρος Μεταλλουργική ΑΕΒΕ και την έκδοση 3.395.556 νέων κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας €1,35 η κάθε μία, χωρίς δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της εταιρίας, ο κύριος Μαρσέλος – Χάρης Αμαρίλιο, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, ελέγχει πλέον συνολικό ποσοστό 5,29% - άμεσα 0,19% (25.190 μετοχές) και έμμεσα 5,10% (692.602 μετοχές) μέσω του trust SPRINGFLOWER FOUNDATION και της εταιρίας RAPALLO INVEST HOLDING S.A. - επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας. Η ημερομηνία συναλλαγής κατά την οποία μεταβλήθηκε το ποσοστό είναι η 27.10.2020. Παράλληλα, με ξεχωριστή ανακοίνωση η ΣΙΔΜΑ γνωστοποιεί, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης, ότι ο κ. Ανδρέας Πιζάντε, ο οποίος κατείχε ποσοστό 6,83% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας, πλέον κατέχει 5,12% μετά από την εισαγωγή νέων μετοχών και την μεταβολή του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Ο αριθμός των κοινών ονομαστικών μετοχών που κατέχει ο ίδιος, παραμένει 695.226. Η ημερομηνία εισαγωγής των νέων μετοχών κατά την οποία μεταβλήθηκε το ποσοστό είναι η 27η.10.2020. (εδώ και εδώ)

Σε επίπεδο 6μήνου (1/7/2019 – 31/12/2019), η λειτουργική κερδοφορία της CPI Α.Ε. (EBITDA) ανήλθε σε €291 χιλ., έναντι €73 χιλ. το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Παράλληλα, βελτίωση παρουσίασαν και οι ζημιές προ φόρων που διαμορφώθηκαν σε €74 χιλ. έναντι ζημιών €110 χιλ. το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Τα έσοδα σε επίπεδο 6μήνου παρουσίασαν μείωση 3,5% και διαμορφώθηκαν σε €7,79 εκατ. έναντι €8,05 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα έσοδα από υπηρεσίες συνεχίζουν να έχουν σημαντική συμμετοχή τους στο σύνολο των εσόδων, με το ποσοστό να είναι στο 25% στο εξάμηνο. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Γενικός Διευθυντής  της CPI Άρης Παπαθάνος, ανέφερε: “Στο εξάμηνο της οικονομικής μας χρήσης δεν είχαμε αύξηση εσόδων όπως αναμέναμε σε σχέση με πέρυσι. Λόγω των εκλογών υπήρχε μια καθυστέρηση στις επενδύσεις των εταιριών και του Δημοσίου μέχρι και τον Οκτώβριο και αναμέναμε ένα πολύ δυνατό δεύτερο εξάμηνο. Δυστυχώς, προέκυψε η πανδημία του κορωνοϊού οπότε τα πλάνα για το σύνολο της χρήσης έχουν αλλάξει πλήρως. Έχουμε την απαιτούμενη ρευστότητα και κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να κλείσουμε την οικονομική χρήση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες λόγω της πανδημίας και να είμαστε έτοιμοι όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα''. (εδώ)

Αμέσως μετά την οριστική απάντηση του SSM για το κατά πόσο θα επιτραπεί στην τράπεζα Πειραιώς να πληρώσει το κουπόνι των 165 εκατ. ευρώ, θα ληφθούν οι αποφάσεις για την μετατροπή του Cocos των 2 δισ. ευρώ σε μετοχές. Η απόφαση του SSM αναμένεται στις 13 Νοεμβρίου και θα αφορά το κατά πόσο θα επιτραπεί στην τράπεζα Πειραιώς ή όχι η πληρωμή του κουπονιού με δεδομένο την απαγόρευση που ισχύει για τη μη διανομή μερίσματος λόγω covid. Στην περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική, δηλαδή δεν επιτραπεί η πληρωμή του, η κυβέρνηση για του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα προχωρήσει στην αυτόματη μετατροπή του Cocos των 2 δις ευρώ σε μετοχές της τράπεζας Πειραιώς. Αυτό αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης  Στουρνάρας, ο επικεφαλής οικονομικός Σύμβουλος Άλεξ Πατέλης και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου. Η προγραμματισμένη ημερομηνία πληρωμής είναι στις 4 Δεκεμβρίου και σε περίπτωση που ο SSM αποφανθεί ότι η πληρωμή του Cocos εμπίπτει στο καθεστώς απαγόρευσης πληρωμής του, το ΤΧΣ θα ασκήσει το δικαίωμά του αυτόματα, χωρίς τη σύγκληση γενικής συνέλευσης της Τράπεζας. (εδώ)

Την ανάληψη δράσης τον Δεκέμβριο, αναπροσαρμόζοντας όλα τα «διαθέσιμα όπλα» που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία, προανήγγειλε την Πέμπτη η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ. «Η αύξηση των κρουσμάτων covid-19 και η συνακόλουθη εντατικοποίηση των περιοριστικών μέτρων επιβαρύνει τη δραστηριότητα και συνιστά σαφή επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας αποκάλυψε ότι η προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει επιδεινωθεί καθώς η ανάκαμψη της έχει απολέσει τη δυναμική της. Τα νέα αυτά δεδομένα αναμένεται να ποσοτικοποιηθούν στις προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο. (εδώ)

Με ρυθμό ρεκόρ αναπτύχθηκε η γαλλική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2020 περνώντας σε τροχιά ανάκαμψης μετά την κατρακύλα που γνώρισε το προηγούμενο τρίμηνο, αν και οι αντοχές της δοκιμάζονται και πάλι εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού. Ειδικότερα, το γαλλικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 18,2% μετά την βουτιά του 13,7% το προηγούμενο τρίμηνο, όταν η οικονομική δραστηριότητα σχεδόν πάγωσε εν μέσω των προσπαθειών να περιοριστεί η πανδημία. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για επέκταση 15,0% το γ'  τρίμηνο. Σε ετήσια βάση η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee. (εδώ)

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 12,7% σε τριμηνιαία βάση μετά την πτώση 11,8% που είχε σημειώσει στο δεύτερο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, δηλαδή σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019, ήταν μειωμένο κατά 4,3% έναντι μείωσής του κατά 14,8% στο δεύτερο τρίμηνο. Ο πληθωρισμός παρέμεινε, ωστόσο, και τον Οκτώβριο αρνητικός, όπως αναμενόταν. Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη ήταν 0,3% χαμηλότερες σε ετήσια βάση, όπως και τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης του κόστους ενέργειας . Οι τιμές ενέργειας έκαναν βουτιά 8,4% σε ετήσια βάση, αντισταθμίζοντας την αύξηση κατά 4,3% των τιμών των νωπών τροφίμων. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 8,3% όσο και τον Αύγουστο. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text