Αρχική | Χ&Α | Παλαιότερα άρθρα του Χ&Α | Ποιά ήταν η αντίδραση του Γενικού Δείκτη, κάτω από τις 600 μονάδες, στο παρελθόν;

Ποιά ήταν η αντίδραση του Γενικού Δείκτη, κάτω από τις 600 μονάδες, στο παρελθόν;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποιά ήταν η αντίδραση του Γενικού Δείκτη, κάτω από τις 600 μονάδες, στο παρελθόν;

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Γενικός Δείκτης, βρέθηκε πάνω από τις 600 μονάδες, στις 20 Φεβρουαρίου 1990. Υποχώρησε κάτω από το επίπεδο αυτό, μόλις για λίγες μέρες, το Νοέμβριο του 1992. Τελευταία φορά που έκλεισε κάτω από το “όριο” των 600 μονάδων, στη δεκαετία του 1990, ήταν στις 27 Νοεμβρίου 1992.

Βρέθηκε πάλι κάτω από το επίπεδο αυτό, το τρίτο χρόνο της “κρίσης χρέους” της χώρας μας, στις 14 Μαΐου 2012, δηλαδή, μετά από περίπου 20 χρόνια. Τότε, παρέμεινε κάτω από τις 600 μονάδες για 25 συνεδριάσεις.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, ο Γενικός Δείκτης -έχοντας τη χειρότερη απόδοση απ’ όλες τις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου- βρέθηκε κάτω από τις 600 μονάδες, 16 φορές. Ο χρόνος παραμονής του κάτω από το επίπεδο αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν πολύ μικρός (12 φορές λιγότερες από 10 συνεδριάσεις). Μόνον κατά την περίοδο μεταξύ του Ιουνίου και του Νοεμβρίου του 2016, παρέμεινε κάτω από τις 600 μονάδες για 102 συνεδριάσεις. 

Συνολικά, στις 2722 συνεδριάσεις που έχουν περάσει από την 21/10/2009 (θεωρούμε την ημερομηνία αυτή ως ημερομηνία έναρξης της κρίσης χρέους και της κρίσης του Χρηματιστηρίου), ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε κάτω από τις 600 μονάδες επί 266 συνεδριάσεις, ή το 9,8% του συνόλου.

 

 

 

Τί σημαίνουν όλα αυτά;

Κατ’ αρχάς, ας ξεχάσουμε τη διασύνδεση του Γενικού Δείκτη του σήμερα και την αποτίμησή του κοντά στις 600 μονάδες, με το Γενικό Δείκτη και τις 600 μονάδες του 1990. Σήμερα πρόκειται για έναν διαφορετικό δείκτη (διαφορετικά δομημένο, διαμορφωμένο και υπολογιζόμενο. Σήμερα έχουμε έναν εντελώς διαφορετικό “χρηματιστηριακό χάρτη”, με εντελώς διαφορετικές εταιρίες -οι οποίες έχουν άλλη διάρθρωση και άλλη δομή λειτουργίας- και με έναν τραπεζικό κλάδο πλήρως απαξιωμένο, μεταλλαγμένο και με διαφορετικό ρόλο στην οικονομία. Παράλληλα, έχουμε μία διαφορετική διεθνή επενδυτική κοινότητα, με άλλες πρακτικές και άλλα ενδιαφέροντα, σε ένα διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, που έχει αλλάξει δραματικά. Επίσης έχουμε μία εντελώς διαφορετική οικονομία (άλλο νόμισμα, άλλη διάρθρωση δαπανών και εσόδων, άλλες δημοσιονομικές πρακτικές) σε ένα κράτος, επίσης διαφορετικό και πρόσφατα χρεοκοπημένο. Με άλλα λόγια, τα πάντα είναι διαφορετικά. Οι ιστορικές αναδρομές -όπως η διασύνδεση που επιχειρούμε παραπάνω- δε δείχνουν κάποια πραγματική κατάσταση, αλλά απλά, επισημαίνουν το μέγεθος της οπισθοδρόμησης του ελληνικού Κράτους και της ελληνικής οικονομίας, η οποία, μετά τη χρεοκοπία της, ξεκίνησε από μία νέα βάση, ένα νέο σημείο εκκίνησης.

Αντίθετα, αν αφήσουμε κατά μέρος τα στοιχεία των περασμένων δεκαετιών, η αναδρομή στην τελευταία δεκαετία -τη δεκαετία της κρίσης- έχει σημασία και οι συγκρίσεις στην περίοδο αυτή έχουν και νόημα και είναι χρήσιμες, αφού, τα χαρακτηριστικά της αγοράς -στα δέκα τελευταία χρόνια- δεν έχουν αλλάξει και βέβαια, ούτε και η συμπεριφορά της έχει αλλάξει ουσιαστικά. 

Συνεπώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση μας δείχνουν ότι, η παραμονή του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα κάτων των 600 μονάδων είναι ένα παροδικό φαινόμενο και συμβαίνει σε φάσεις ιδιαίτερα άσχημης ψυχολογίας, ενώ αναπηδά γρήγορα σε υψηλότερα επίπεδα.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text