Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Τουρισμός: Η παύση πληρωμών της TUI απειλεί τα καταλύματα

Τουρισμός: Η παύση πληρωμών της TUI απειλεί τα καταλύματα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τουρισμός: Η παύση πληρωμών της TUI απειλεί τα καταλύματα

Ερώτηση προς τους υπουργούς Τουρισμού και Ανάπτυξης κατέθεσαν 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του βουλευτή Δωδεκανήσων, Νίκου Σαντορινιού και θέμα τον κίνδυνο μη βιωσιμότητας των επιχειρήσεων καταλυμάτων της χώρας, μετά την ανακοίνωση της TUI για παύση πληρωμών.

Ειδικότερα, στο κείμενο της ερώτησής τους, οι βουλευτές αναφέρονται στην ανακοίνωση της TUI, του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού οργανισμού, για παύση πληρωμών προς τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων της χώρας.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για μερική αποπληρωμή, μέχρι των 25% των οφειλών, εντός του 2020 και επανέναρξη των διαδικασιών εξόφλησης, από την άνοιξη του 2021 και μετά. Μετά δηλαδή και την επίσημη έναρξη της επόμενης τουριστικής σεζόν, καταδικάζοντας έτσι σε οικονομική ασφυξία, όσους επιχειρηματίες άνοιξαν φέτος τα καταλύματά τους.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία καλύπτει ποσά έως τα 30.000 ευρώ ενώ πληρωμές πάνω από αυτό το νούμερο που μπορεί να φτάνουν μέχρι και το 1 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν εκκρεμείς.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι μία τέτοια εξέλιξη που έπεται μίας σεζόν με ήδη πολύ χαμηλούς τζίρους, θα προκαλέσει ένα οικονομικό και κοινωνικό ντόμινο που θα επηρεάσει προμηθευτές, παραγωγούς και όλους τους συναφείς κλάδους και δραστηριότητες που εμπλέκονται με τον τουρισμό καθώς και τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Η ανακοίνωση της TUI, μέσα σε ένα περιβάλλον έλλειψης πρωτοβουλιών και ουσιαστικών μέτρων, από την πλευρά της Κυβέρνησης, για τη στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων σε αυτήν, δημιουργεί αναταράξεις και έντονο προβληματισμό για συνολική κατάρρευση του κλάδου.

Με δεδομένο ότι τα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν συνδέονται με ουσιαστικές κρατικές εγγυήσεις, έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο από το 2,5% των επιχειρήσεων (ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Ταμείο Εγγυοδοσίας) και οδηγούν τον επιχειρηματικό κλάδο σε έναν φαύλο κύκλο νέων δανειοδοτήσεων (επιστρεπτέα προκαταβολή), με παράλληλα τις τράπεζες να έχουν διοχετεύσει μόνο 5 δις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι παραπάνω από απαίτηση, τα αρμόδια Υπουργεία να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που άμεσα θα προκύψουν στις επιχειρήσεις των νησιών και των λοιπόν τουριστικών περιοχών της χώρας μας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν την ξαφνική ανακοίνωση για στάση πληρωμών, του μεγαλύτερου tour operator που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα;

2. Μετά και την εν λόγω ανακοίνωση- βόμβα σχεδιάζεται από τα αρμόδια Υπουργεία η στήριξη του κλάδου με πιο ουσιαστικά, ad hoc και αξιοποιήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, που όμως δεν θα οδηγούν στον δανεισμό και δε θα λειτουργούν ως καταλύτης για περισσότερα λουκέτα;

3. Η πολύ καλή συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με την TUI, η οποία επισφραγίστηκε και από την πρόσφατη απόφαση διάθεσης ποσού περίπου 1εκ ευρώ, μέσω του ΕΟΤ, για διαφημιστικούς λόγους ανάδειξης του ελληνικού προορισμού, πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για κάποια θεσμική παρέμβαση, ώστε να αποπληρωθούν οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από τον συγκεκριμένο tour operator;Rethemnos news monogram

 

Πηγή: rethemnonews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text