Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Στην Πολιτεία του Michigan θα εξελιχθεί το εκλογικό θρίλερ. Πιθανή ανατροπή από τον Biden

Στην Πολιτεία του Michigan θα εξελιχθεί το εκλογικό θρίλερ. Πιθανή ανατροπή από τον Biden

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην Πολιτεία του Michigan θα εξελιχθεί το εκλογικό θρίλερ. Πιθανή ανατροπή από τον  Biden

Οι αγορές δεν αγαπούν την αβεβαιότητα. Αυτό βεβαίως το γνωρίζουμε. Το στοιχείο που ίσως δε γνωρίζουμε -αν και πάρα πολλοί, αυτή τη στιγμή, αναλύουν ψήφο προς ψήφο την εξέλιξη των αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ- είναι ότι αυτές τις ώρες, σχηματίζεται μία κατάσταση “θρίλερ” για το ποιός θα κερδίσει την Προεδρία.

H εκλογική επίδοση του Προέδρου Τραμπ υπήρξε καλύτερη απ’ ότι προέβλεπαν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις και παρά το ότι χάνει στο σύνολο των ψήφων, δείχνει να κερδίζει στον αριθμό των εκλεκτόρων.

 

Όμως, το παράδοξο εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ απρόβλεπτες εξελίξεις. Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο κ. Biden συγκεντρώνει 254 εκλέκτορες (συνυπολογίζονται και οι 6 εκλέκτορες από τη Nevada και οι 10 από το Wisconsin). Απαιτούνται 270 για να κερδίσει. Τους υπόλοιπους 16 εκλέκτορες μπορεί να τους κερδίσει από την Πολιτεία του Michigan, αφού παρά το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, ο κ. Trump προηγείται, η διαφορά μεταξύ των δύο (200 χιλιάδες με καταμετρηθέν το 76% των ψήφων) μειώνεται διαρκώς και, όπως δείχνουν τα εκλογικά στοιχεία της Πολιτείας, στο 24% των ψήφων που απομένουν να καταμετρηθούν, μπορεί να καλυφθεί. Βέβαια, πάντα υπάρχει η επιφύλαξη που προκαλείται από τα “περίεργα” εκλογικά στοιχεία της κάθε αμερικανικής Πολιτείας.

 

Δηλαδή, ανεξάρτητα του ποιός θα κερδίσει, η Προεδρία θα κερδηθεί για μερικές χιλιάδες ψήφους -ή και για μερικές εκατοντάδες. Αυτό φέρνει στη μνήμη μας την εφιαλτική περιπέτεια των εκλογών του 2000, όπου ο κ. Bush κέρδισε τον δημοκρατικό Gore, για 537 ψήφους, μετά από επαναμετρήσεις και δίκες που κράτησαν επί ενάμιση περίπου μήνα, ενώ η εκλογή τελικά κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

 

Ο Πρόεδρος Trump, ήδη, σε σχολιασμό που έκανε πριν από λίγες ώρες, ισχυρίζεται ότι υπάρχει νοθεία στις εκλογές και για το λόγο αυτό θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, σχετικά με το ζήτημα των επιστολικών ψήφων.

 

Οι αγορές εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις από νωρίς το πρωί, σε όλο το κόσμο. Βεβαίως, οι αγορές “νιώθουν” καλύτερα με την επανεκλογή του κ. Trump. Όμως, σε τελική ανάλυση, δεν απορρίπτουν τον κ. Biden, παρά το ότι έχει δηλώσει ότι θα αυξήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά 7% περίπου. Οι αγορές ζητούν λιγότερη αβεβαιότητα. Και αν η υπόθεση της εκλογής καταλήξει και πάλι στα δικαστήρια, γνωρίζουν ότι δεν θα επαναληφθεί η πολιτισμένη αντιπαράθεση που είχε υπάρξει μεταξύ των κ. Bush και Gore, το έτος 2000 και ότι είναι πιθανό να εξελιχθούν σκηνές βίας στους αμερικανικούς δρόμους. Εδώ θα υπάρξει πρόβλημα, αφού θα είναι πλέον προφανές ότι, η αμερικανική παγκόσμια ηγεμονία θα δεχτεί ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα. Και ο κόσμος -ο πολιτικός, ο εμπορικός και ο χρηματοοικονομικός- δεν είναι ακόμη έτοιμος για την αμφισβήτηση της παρούσας τάξης των πραγμάτων.

 

Ενημέρωση: Ήδη, από τις 2:45 μμ, το αποτέλεσμα "γύρισε" και πλέον, ενώ απομένει να καταμετρηθεί περίπου το 12% των ψήφων, ο κ. Biden προηγείται. Αν διατηρηθεί στην πρώτη θέση -κάτι που μάλλον θα γίνει- κερδίζει και την Προεδρία των ΗΠΑ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text