Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Η εκλογική νίκη του κ. Μπάιντεν, η διεθνής οικονομία και οι αγορές

Η εκλογική νίκη του κ. Μπάιντεν, η διεθνής οικονομία και οι αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Καθώς το τοπίο των αμερικανικών εκλογών ξεκαθαρίζει (οι αγορές έχουν την ικανότητα να “βλέπουν” και να υπολογίζουν πολύ πιο γρήγορα από κάθε άλλον), οι χρηματιστηριακές αγορές δείχνουν να ηρεμούν, να μειώνουν τις διακυμάνσεις τους και να κινούνται ανοδικά.

 

Ο κ. Τραμπ, έχει δηλώσει ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με αιτήματα, τα οποία όμως κρίνονται ως έωλα από αμερικανούς νομικούς. Συνεπώς, η προσφυγή του αμερικανού Προέδρου κατά της εκλογικής του ήττας, δεν αναμένεται να έχει τύχη και δεν επηρεάζει τις αγορές (σημειώνεται πως, όταν σήμερα τα ξημερώματα, ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε την προσφυγή του, οι αγορές αμέσως αντέδρασαν βίαια αρνητικά, αλλά ανέκαμψαν στη συνέχεια). Οι οποιεσδήποτε ανησυχίες, μέχρι τώρα χαμηλές σε ένταση, προέρχονται από το ενδεχόμενο προτροπών προς τους οπαδούς του κ. Τραμπ, να προκαλέσουν ταραχές στις πόλεις. Όμως, νομίζουμε ότι δε θα υπάρξει κάτι σοβαρό, που θα προκαλούσε ζημιές, τόσο στη χώρα, όσο και στις χρηματοοικονομικές αγορές.

 

Είναι αλήθεια ότι, οι αγορές έδειχναν μια προτίμηση προς τον κ. Τραμπ, όμως, αυτό είναι κάτι που ξεπερνιέται. Άλλωστε, ο κ. Τραμπ, όπως τόσες φορές αποδείχθηκε κατά την τελευταία τετραετία, πάντα παρέμενε απρόβλεπτος και πάντα συνιστούσε μία απειλή για την “ηρεμία” του συστήματος.

 

Συνεπώς, ως άνθρωποι που ασχολούμαστε με τις αγορές -και που συνεπώς, προεξοφλούμε- μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι αμερικανικές εκλογές τελείωσαν και ότι ο κ. Τραμπ, σε 2,5 μήνες, θα αποτελεί παρελθόν.

 

Το ξεκίνημα του κου Μπάιντεν -αν θεωρήσουμε την εκλογική νίκη ως ξεκίνημα της θητείας του- είναι θετικό: οι αμερικανικές αγορές ανεβαίνουν, τα εμπορεύματα -και το πετρέλαιο- κερδίζουν, το δολάριο ανεβαίνει, ενώ τα επιτόκια υποχωρούν -κάτι που δεν είναι τόσο καλό.

 

Δεν είναι η στιγμή για να εκφράσουμε τις απόψεις μας για την οικονομική πολιτική του κ. Μπάιντεν -άλλωστε, αυτή σ’ αυτή τη φάση της πανδημίας, ουδείς μπορεί να ασκήσει οικονομική πολιτική. Όμως, είναι βέβαιο ότι, θα υπάρξει ένα λιγότερο έντονο περιβάλλον στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και ότι η πολιτική θα πλησιάσει περισσότερο στη λογική. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, για όλους.

 

Δε γνωρίζουμε ποιές μπορούν να είναι οι επιδράσεις της εκλογής Μπάιντεν για την Ελλάδα. Εκτιμάται όμως ότι, η παρουσία του στο Λευκό Οίκο θα εκπέμπει ένα ισχυρότερο αίσθημα ασφαλείας στη γεωγραφική περιοχή μας. Αυτό, είναι κάτι σημαντικό και, σταδιακά, θα αποτιμηθεί.

 

Προς το παρόν όμως, το ενδιαφέρον της ελληνικής αγοράς, θα μονοπωληθεί και πάλι από την πανδημία, στο μέτωπο της οποίας, οι εξελίξεις δεν είναι θετικές.

 

Με βάση όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά, δεν εκτιμούμε κάποια περαιτέρω πτώση του Γενικού Δείκτη, όμως στην παρούσα φάση, δύσκολα θα βλέπαμε το δείκτη να ξεπερνάει το επίπεδο των 630 μονάδων.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text