Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Γιάννης Κούστας: «Έσπασε» το «φράγμα» των 400.000 TEUs ο στόλος της Danaos Κύριο Πηγή: Reporter.gr

Γιάννης Κούστας: «Έσπασε» το «φράγμα» των 400.000 TEUs ο στόλος της Danaos Κύριο Πηγή: Reporter.gr

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιάννης Κούστας: «Έσπασε» το «φράγμα» των 400.000 TEUs ο στόλος της Danaos Κύριο   Πηγή: Reporter.gr

Με ενισχυμένα κέρδη και deals απόκτησης πλοίων «απαντά» στην πανδημία η Danaos Corporation, συμφερόντων του Γιάννη Κούστα, ο οποίος διατύπωσε αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της ναυλαγοράς των containerships.

Όπως είναι φυσικό, ο κ. Κούστας δήλωσε «ευχαριστημένος» για τη βελτιωμένη κερδοφορία της Danaos το τρίτο τρίμηνο του 2020. Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι οι ναύλοι έχουν αυξηθεί για όλων των ειδών τα πλοία και η αγορά χρονοναυλώσεων είναι ή βρίσκεται κοντά σε υψηλά πολλών ετών. Σύμφωνα με τον εφοπλιστή, η αύξηση των ναύλων εντοπίζεται κυρίως στα μικρότερα πλοία. «Η Danaos έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μόχλευσης σε αυτό το τμήμα της αγοράς, καθώς τα μεγαλύτερα πλοία μας είναι ναυλωμένα σε συμβόλαια πολυετούς διάρκειας. Υπό αυτήν την έννοια, η ναυλαγορά μοιάζει ιδιαίτερα δυναμική βραχυπρόθεσμα», επεσήμανε ο κ. Κούστας.

«Παράλληλα», πρόσθεσε, «είμαστε προσεκτικά αισιόδοξοι για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς. Το βιβλίο παραγγελιών διαμορφώνεται σε μονοψήφια επίπεδα ως ποσοστό του παγκόσμιου στόλου για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αναμενόμενη μείωση των ταχυτήτων, λόγω των διάφορων περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες προσφοράς είναι υγιείς».

Ο στόλος υπερέβη τα 400.000 TEUs

Η ναυτιλιακή ήρθε σε συμφωνία για την απόκτηση δύο containerships, κατασκευής 2009 και χωρητικότητας 9.000 TEUs, με το deal να αποτιμάται στα 62 εκατ. δολάρια. Με αυτά τα πλοία, η χωρητικότητα του στόλου της εταιρείας θα ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 400.000 TEUs. Τα δύο πλοία, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2021, είναι ναυλωμένα σε συμβόλαια δύο ετών σε μεγάλη liner εταιρεία.

Χωρίς τα δύο νέα αποκτήματα, ο στόλος της ναυτιλιακής αποτελείται από 63 containerships, χωρητικότητας 385.769 TEUs.

Επαναγορά μετοχών

«Δημιουργούμε ισχυρές ταμειακές ροές από το ανεκτέλεστο ναυλώσεων, ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, και έχουμε μία υγιή θέση ρευστότητας» υπογράμμισε ο κ. Κούστας. Όπως εξήγησε, αυτό το γεγονός έδωσε την ευκαιρία στη ναυτιλιακή να προχωρήσει σε επαναγορά 4.339.271 κοινών μετοχών της έναντι τιμής ύψους 31,1 εκατ. δολαρίων συνολικά. Αυτές οι συναλλαγές ολοκληρώθηκαν μετά από ιδιωτικές διαπραγματεύσεις και περιλαμβάνουν 2.517.013 μετοχές της Royal Bank of Scotland και 1.822.258 μετοχές από τη Sphinx Investment Corp.

«Στόχος της εταιρείας, σε αυτό το περιβάλλον διαρκούς αβεβαιότητας ελέω πανδημίας, είναι να διατηρήσει ένα συντηρητικό χρηματοοικονομικό προφίλ, μέσα από τη λήψη προσεκτικών αποφάσεων κατανομής κεφαλαίου, σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική της και τις προσδοκίες της αγοράς» σχολίασε ο εφοπλιστής.

Τα κυριότερα οικονομικά αποτελέσματα

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 47,3 εκατ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2020, έναντι 37,9 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν στα 118,9 εκατ. δολάρια από 111,8 εκατ. δολάρια πέρυσι. Ενισχυμένα στα 83,3 εκατ. δολάρια παρουσιάστηκαν και τα προσαρμοσμένα EBITDA, έναντι 79,3 εκατ. δολαρίων.

Το ποσοστό κάλυψης του στόλου ανήλθε στο 98,7% το φετινό τρίτο τρίμηνο. H Danaos διαθέτει υψηλό ποσοστό κάλυψης των συμβάσεων ναύλωσης που ανέρχεται στο 87% για τους επόμενους 12 μήνες με βάση τα τρέχοντα λειτουργικά έσοδα και στο 64% με βάση τις συμφωνημένες ημέρες ναύλωσης

H πορεία της μετοχής

Με κέρδη 3,83% στα 9,21 δολάρια έκλεισε τη συνεδρίαση της Πέμπτης η Danaos. Η μετοχή, όπως και η πλειονότητα του κλάδου των containerships, κινείτο με θετικό ρυθμό το προηγούμενο διάστημα.

Το τελευταίο πενθήμερο ανεβαίνει κατά 3,50%, τον τελευταίο μήνα κατά 0,80%, ενώ στο εξάμηνο καταγράφει εντυπωσιακό «άλμα» 111,19%.

 

Γιώργος Γεωργίου

 

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text