Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Εβδομάδα αξιολόγησης της Ελλάδας για το ξέπλυμα χρήματος – Από EBA και GRECO

Εβδομάδα αξιολόγησης της Ελλάδας για το ξέπλυμα χρήματος – Από EBA και GRECO

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εβδομάδα αξιολόγησης της Ελλάδας για το ξέπλυμα χρήματος – Από EBA και GRECO

Οι επιδόσεις της Ελλάδας ως προς το ξέπλυμα χρήματος θα αξιολογηθούν μέσα από δύο παράλληλες διαδικασίες αυτήν την εβδομάδα. Η πρώτη διαδικασία θα τρέξει από κλιμάκιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και η δεύτερη από στελέχη της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ).

Το κλιμάκιο στελεχών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει αναλάβει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αξιολογήσει την εφαρμογή της τέταρτης Κοινοτικής Οδηγίας για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από την Ελλάδα.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα αξιολογήσει τις διαδικασίες που ακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος στην εποπτεία των τραπεζών στον τομέα του ξεπλύματος χρήματος.

Από ελληνικής πλευράς στις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν από σήμερα έως και την Παρασκευή θα συμμετέχουν στελέχη από όλα τα υπουργεία και τις αρμόδιες αρχές που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος, αλλά και στελέχη τραπεζών, χρηματιστηριακών εταιρειών, εταιρειών μεταφοράς συναλλάγματος, καζίνο, στελέχη του ΟΠΑΠ και ειδικοί στα φορολογικά ζητήματα, σε ζητήματα κτηματαγοράς και εκπρόσωποι της αγοράς αυτοκινήτου.

Σήμερα το πρωί οι εργασίες των εμπλεκομένων ομάδων θα ξεκινήσουν με σύντομη τηλεδιάσκεψή στην οποία θα προΐσταται ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε αυτή θα μετέχουν ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοοικονομικό σύστημα Γιώργος Ζαββός, οι επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, της διεύθυνσης Επιθεώρησης της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου, της Επιτροπής Παιγνίων, υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης και αξιωματούχοι της ΑΑΔΕ και του ΣΔΟΕ.

Θα ακολουθήσει πολύωρη τηλεδιάσκεψη στην οποία στελέχη της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της Τράπεζας της Ελλάδος με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Γιώργο Πάσχα θα αναλύσουν στους Ευρωπαίους αξιολογητές την προσέγγιση και τις διαδικασίες που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα ως προς την παρακολούθηση των διαδικασιών που ακολουθούν οι τράπεζες – συστημικές και μη – στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος.

Στη συνέχεια κλιμάκιο του Συμβουλίου της Ευρώπης θα έχει διαδοχικές τηλεδιασκέψεις αρχικά με στελέχη της Eurobank και εν συνεχεία με στελέχη της Alpha Bank (σ.σ. οι συζητήσεις με Εθνική και Πειραιώς θα γίνουν αργότερα μέσα στην εβδομάδα).

Σε αυτές τις τηλεδιασκέψεις θα εξετασθούν οι μέθοδοι εκτίμησης κινδύνου, ο εσωτερικός έλεγχος και οι διαδικασίες που ακολουθούν τα πιστωτικά ιδρύματα, ζητήματα δέουσας επιμέλειας των πελατών, οι διαδικασίες για τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, η συνεργασία με την Αρχή για το Ξέπλυμα, οι αναφορές ύποπτων συναλλαγών που συντάσσουν οι τράπεζες, η προστασία δεδομένων και η διατήρηση αρχείων, η επιμέλεια και η διαφάνεια ως προς τους πραγματικούς δικαιούχους, αλλά και θέματα σχετικά με την εποπτεία και τις κυρώσεις.

Οι συζητήσεις της σημερινής ημέρας θα κλείσουν με τηλεδιάσκεψη που θα εστιάσει στο Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, η υλοποίηση του οποίου έχει καθυστερήσει λόγω του κορωνοϊού.

Αθανάσιος Κουκάκης

Πηγή: www.cnn.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text