Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Γιατί η Αμερική πρέπει να ηγηθεί ξανά

Γιατί η Αμερική πρέπει να ηγηθεί ξανά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιατί η Αμερική πρέπει να ηγηθεί ξανά

Από σχεδόν κάθε άποψη, η αξιοπιστία και η επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο έχουν μειωθεί από τότε που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και εγώ εγκαταλείψαμε το αξίωμα στις 20 Ιανουαρίου 2017. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποτιμήσει, υπονομεύσει και σε ορισμένες περιπτώσεις εγκαταλείψει συμμάχους και συνεργάτες των ΗΠΑ. Έχει επικρίνει δικούς μας επαγγελματίες των [υπηρεσιών] πληροφοριών, διπλωμάτες και στρατιωτικούς. Ενθάρρυνε αντιπάλους μας και σπατάλησε την μόχλευσή μας για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εθνικής ασφάλειας από την Βόρεια Κορέα μέχρι το Ιράν, από την Συρία μέχρι το Αφγανιστάν και την Βενεζουέλα, χωρίς να έχει σχεδόν τίποτα να επιδείξει γι’ αυτό. Έχει ξεκινήσει κακοσχεδιασμένους εμπορικούς πολέμους ενάντια σε φίλους και εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών παρομοίως, που πλήττουν την αμερικανική μεσαία τάξη. Έχει απαρνηθεί την αμερικανική ηγεσία στην κινητοποίηση συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση νέων απειλών, ειδικά εκείνων που είναι μοναδικές σε αυτόν τον αιώνα. Πιο βαθιά, έχει απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές αξίες που δίνουν δύναμη στο έθνος μας και μας ενοποιούν ως λαό.

Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες -από την κλιματική αλλαγή [1] και τη μαζική μετανάστευση έως την τεχνολογική αποδιοργάνωση και τις μολυσματικές ασθένειες- έχουν γίνει πιο σύνθετες και επείγουσες, ενώ η ταχεία πρόοδος του αυταρχισμού, του εθνικισμού και του αντιφιλελευθερισμού υπονόμευσε την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε συλλογικά σε αυτές. Οι δημοκρατίες -παραλυμένες από την υπερκομματικοποίηση, χωλαίνουσες λόγω της διαφθοράς, επιβαρυμένες από τις ακραίες ανισότητες- το βρίσκουν πιο δύσκολο να προσφέρουν στους λαούς τους. Η εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς είναι μειωμένη. Ο φόβος για τον «άλλον» είναι αυξημένος. Και το διεθνές σύστημα που οι Ηνωμένες Πολιτείες οικοδόμησαν τόσο προσεκτικά ξηλώνεται από τις ραφές του. Ο Τραμπ και οι δημαγωγοί σε όλο τον κόσμο στηρίζονται σε αυτές τις δυνάμεις για το δικό τους προσωπικό και πολιτικό κέρδος.

Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον κόσμο όπως θα είναι τον Ιανουάριο του 2021, και το να μαζέψει τα κομμάτια θα είναι ένα τεράστιο έργο. Αυτός ή αυτή θα πρέπει να διασώσει την φήμη μας, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ηγεσία μας, και να κινητοποιήσει την χώρα μας και τους συμμάχους μας για την ταχεία αντιμετώπιση νέων προκλήσεων. Δεν θα υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Ως πρόεδρος, θα προβώ σε άμεσες ενέργειες για την ανανέωση της δημοκρατίας και των συμμαχιών των ΗΠΑ, για την προστασία του οικονομικού μέλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών, και θα κάνω την Αμερική να ηγείται στον κόσμο για άλλη μια φορά. Αυτή δεν είναι η ώρα να φοβηθούμε. Είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε την ισχύ και την τόλμη που μας οδήγησαν στη νίκη σε δύο παγκόσμιους πολέμους και που κατεδάφισαν το Σιδηρούν Παραπέτασμα.

Ο θρίαμβος της δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού επί του φασισμού και του αυταρχισμού δημιούργησε τον ελεύθερο κόσμο. Αλλά αυτός ο ανταγωνισμός δεν καθόρισε μόνο το παρελθόν μας. Θα καθορίσει το μέλλον μας, επίσης.

Ανανεώνοντας την δημοκρατία εγχωρίως

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να επιδιορθώσουμε και να αναζωογονήσουμε την δική μας δημοκρατία, ακόμη και καθώς ενισχύσουμε τον συνασπισμό των δημοκρατιών που στέκονται μαζί μας σε όλο τον κόσμο. Η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να είναι μια δύναμη προόδου στον κόσμο και να κινητοποιούν την συλλογική δράση ξεκινά από την πατρίδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα ξαναφτιάξω το εκπαιδευτικό μας σύστημα, έτσι ώστε η ευκαιρία ενός παιδιού στην ζωή να μην καθορίζεται από τον ταχυδρομικό του κώδικα ή την φυλή του, θα μεταρρυθμίσω το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για να εξαλειφθούν οι άδικες ανισότητες και να τερματιστεί η επιδημία των μαζικών εγκλεισμών, θα αποκαταστήσω την Πράξη των Δικαιωμάτων Ψήφου (Voting Rights Act) που διασφαλίζει ότι ο καθένας μπορεί να ακουστεί, και θα επαναφέρω την διαφάνεια και την λογοδοσία στην κυβέρνησή μας.

Αλλά η δημοκρατία δεν είναι μόνο το θεμέλιο της αμερικανικής κοινωνίας. Είναι επίσης η πηγή της ισχύος μας. Ενδυναμώνει και επαυξάνει την ηγεσία μας για να μας κρατάει ασφαλείς στον κόσμο. Είναι η κινητήρια δύναμη της εφευρετικότητας που οδηγεί στην οικονομική ευημερία μας. Είναι η καρδιά του ποιοι είμαστε και του πώς βλέπουμε τον κόσμο -και πώς βλέπει ο κόσμος εμάς. Μας επιτρέπει να αυτο-διορθωνόμαστε και να συνεχίζουμε να προσπαθούμε να φτάσουμε τα ιδανικά μας με την πάροδο του χρόνου.

 

Πηγή: foreignaffairs.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text