Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Ενθουσιασμός στις αγορές από τη νίκη Biden

Ενθουσιασμός στις αγορές από τη νίκη Biden

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενθουσιασμός στις αγορές από τη νίκη Biden

ΔΕΙΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 2:40 μμ - εδώ

 

Με “ενθουσιασμό” άνοιξαν σήμερα οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, μετά από την -έστω και ανεπίσημη- οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών. Μάλιστα, στην αγορά του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε στις 24.840 μονάδες, επίπεδο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 29 ετών (από το 1991).

Τα αμερικανικά παράγωγα, αν και έχουν υποχωρήσει ελαφρά από τα υψηλά πρωινά τους επίπεδα, είναι θετικά και οι αμερικανικοί δείκτες αναμένεται να ανοίξουν με κέρδη άνω του 1,00%. Μάλιστα, εκτιμάται ότι σήμερα, ο δείκτης Nasdaq, θα βρεθεί πάνω από τις 12.056,44 μονάδες, που είναι, από την 2/9/2020, το ιστορικό υψηλό του δείκτη (με βάση το κλείσιο της Παρασκευής, απέχει 1,35%).

Εν τούτοις, καθώς οι δείκτες σε όλο το κόσμο βρίσκονται ψηλά, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει προσοχή, αφού η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μία εύθραυστη ισορροπία.

 

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε πάνω από τις 600 μονάδες, ήδη από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ενώ έκανε το -μέχρι στιγμής- υψηλό, στις 608,44 μονάδες. Σταθεροποιείται γύρω από τις 605 μονάδες, δηλαδή κατά περίπου 3,0% πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής.

 

Θα διατηρηθεί ο ενθουσιασμός; Δε γνωρίζουμε. Όμως, η εξέλιξη στις ΗΠΑ ήταν πολύ θετική και έχουν απομακρυνθεί τα σενάρια για “προβληματική” μετάβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ και του ξεσπάσματος ταραχών. Η άμεση αναγνώριση του αποτελέσματος των εκλογών στις ΗΠΑ και η αποδοχή του Joe Biden ως εκλεγμένου Προέδρου από τους περισσότερους ηγέτες κρατών, σε συνδυασμό με τις -μέχρι στιγμής- ειρηνικές εκδηλώσεις πανηγυρισμού στις πόλεις των ΗΠΑ, απομακρύνει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ταραχές από τους οπαδούς του απερχόμενου Προέδρου. Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Τραμπ δε θα ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά, σήμερα ή κατά τις επόμενες μέρες και ότι θα αποδεχθεί την ήττα του.

 

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς δεν ήταν τόσο οι εκλογές στις ΗΠΑ. Βεβαίως και αυτές ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για τις εξελίξεις σε διάφορους τομείς στη χώρα μας -και μεταξύ αυτών και στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όμως, το κυρίως πρόβλημα, στην παρούσα φάση, είναι η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και οι επιδράσεις που θα υπάρξουν στην ήδη τραυματισμένη οικονομία, η οποία βρίσκεται σε ύφεση από το δ’ τρίμηνο του 2019.

 

Εκτιμούμε ότι, όποια δυναμική και αν πάρει αυτές τις μέρες η ελληνική αγορά, δεν πρόκειται να ξεκινήσει μία ανοδική τάση.

 

Σε κάθε περίπτωση, επειδή όπως πάντα υποστηρίζουμε, κάθε πρόβλεψη είναι δύσκολο να επαληθευτεί, ακολουθούμε το σύστημά μας. Τα στοιχεία του συστήματος, σήμερα έχουν ως εξής:

Χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών: 564,93 μονάδες - Θα διατηρηθεί ως τέτοιο έως την 26/11/2020.

Υψηλό κλείσιμο 20 ημερών: 637,39 μονάδες. - Αύριο (10/11) θα υποχωρήσει στις 636,32 μονάδες. Στις 11/11 θα υποχωρήσει στις 632,81 μονάδες. Στις 12/11 θα υποχωρήσει στις 623,27 μονάδες. Και από τις 18/11/2020 θα είναι το υψηλότερο κλείσιμο που θα υπάρξει από σήμερα έως την 18/11.
(Σημειώνουμε ότι οι τιμές του Χαμηλού και του Υψηλού κλεισίματος 20 ημερών, αλλάζει, ανάλογα με το κλείσιμο του ΓΔ, στο εύρος των τελευταίων 20 ημερών -εύρος που κάθε μέρα κινείται κατά μία μέρα μπροστά).

Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών: 661,99 μονάδες (σήμερα) - Στις 18/11/2020, θα έχει υποχωρήσει κάπου ανάμεσα στις 652 και 650,5 μονάδες.

 

Όπως αναφέρουμε εδώ και καιρό τώρα -καθώς μπορούμε να εκτιμήσουμε την εξέλιξη των δεικτών που παρακολουθούμε- θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για εμφάνιση σήματος μειωμένων (κατά 50%) ή γενικών (κατά 100%) αγορών κατά το β’ 15θήμερο του Νοεμβρίου, εφ’ όσον βέβαια, η κίνηση του ΓΔ είναι ομαλή.

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Θα σχολιάσουμε την εξέλιξη και σε αυριανό σημείωμα.

Να διατηρείστε ασφαλείς!


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: