Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Βαρόμετρο το εμβόλιο και το lockdown για την πορεία της πανδημίας και της ύφεσης

Βαρόμετρο το εμβόλιο και το lockdown για την πορεία της πανδημίας και της ύφεσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βαρόμετρο το εμβόλιο και το lockdown για την πορεία της πανδημίας και της ύφεσης

Της Δήμητρας Καδδά

Λίγες ημέρες περιθώριο έχουν οι Θεσμοί και τα κράτη-μέλη ούτως ώστε να αναδιαμορφώσουν, όχι μόνο την υγειονομική τους πολιτική, αλλά και τις οικονομικές τους προβλέψεις. Και τούτο μετά τη πρώτη ένδειξη ευοίωνων ειδήσεων από το μέτωπο της πανδημίας σε σχέση με το εμβόλιο της Pfizer.

Τα οικονομικά επιτελεία περιμένουν τη γνώμη των ειδικών σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου και κατά συνέπεια σχετικά με μία ασφαλή εκτίμηση για το χρονολόγιο διανομής του. Με βάση αυτήν την πρόβλεψη θα αναδιαμορφώσουν τα σενάρια για την ύφεση του 2020, αλλά και για την ανάκαμψη του 2021.

Ωστόσο, πηγές εξηγούν ότι πως προς το παρόν ασφαλείς προβλέψεις στο υγειονομικό πεδίο δεν μπορούν να υπάρχουν. Αν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όπως αναφέρουν πηγές, ουσιαστικά επιστρέφουν οι προβλέψεις  ανά την ΕΕ στο "βασικό" σενάριο ανάκαμψης το 2021. Παρολ αυτά, για φέτος, η ορμή του 2ου κύματος της πανδημίας και τα lockdown που έχει προκαλέσει επιβαρύνουν και την οικονομία αλλά και την ψυχολογία της αγοράς.

Για τους τεχνοκράτες, ο χρόνος είναι περιορισμένος. Στην Ελλάδα, τα νέα δεδομένα θα πρέπει να περιληφθούν στο τελικό σχέδιο Προϋπολογισμού το οποίο αναμένεται έως τις 21 Νοεμβρίου στη Βουλή. Πιο πριν, στις 18 Νοεμβρίου, έχει προσδιοριστεί σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η ανακοίνωση σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο δύο σημαντικών πορισμάτων: της έβδομης έκθεσης για την πορεία της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και της γνώμης της Επιτροπής για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Το ζήτημα συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προς το παρόν η ύφεση του 2020 προσδιορίζεται περί το 10% (έναντι αρχικής πρόβλεψης κατά 8,2% πτώσης του ΑΕΠ λόγω του 2ου lockdown). Για το 2021 η πρώτη εκτίμηση είναι για ανάκαμψη της τάξης του 5% (έναντι 7,5% που περιλάμβανε το καλό σενάριο του Προσχεδίου Προϋπολογισμού).

Η φιλοσοφία είναι ότι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου θα υπάρχουν τριγμοί. Αλλά, στο ίδιο σενάριο, λόγω του εμβολίου θα ομαλοποιηθεί υγειονομικά η κατάσταση και να ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2021 σε συνδυασμό με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε από την τηλεόραση του Κόντρα ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης. Επισήμανε πως οι συνέπειες από το δεύτερο lockdown είναι υπαρκτές. Είχαμε προϋπολογίσει μία ύφεση 8,2% αλλά αυτό πλέον δεν μπορεί να ισχύσει, είπε.

Επιβαρύνεται, επισήμανε, και η πορεία του 2021 αφού ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι συνάρτηση του carryover της φετινής ύφεσης που θα επιβαρύνει τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους. Ωστόσο, μίλησε για ανάκαμψη στη συνέχεια  σε συνδυασμό με την έλευση των χρημάτων από ταμείο ανάκαμψης.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, οι προβλέψεις για το έλλειμμα τελούν επίσης υπό αναθεώρηση. Με την επιβάρυνσή του φέτος να είναι δεδομένη, το ίδιο και την επίδοση του 2021, ένα έτος για το οποίο επίσης θα ισχύει η ρήτρα γενικής διαφυγής. Όσον αφορά το χρέος που θα αυξηθεί φέτος πάνω από το 200% του ΑΕΠ, τα βλέμματα στρέφονται σε επίπεδο ΕΕ στην συζήτηση που έχει αρχίσει για "διευκολύνσεις" στον τρόπο που θα καταμετρηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text