Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ λειτούργησε

Το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ λειτούργησε

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ λειτούργησε

Ούτε ο Τραμπ ούτε τα δικαστήρια θα καθορίσουν τον νικητή – θα το κάνουν οι ψηφοφόροι.

Ανεξάρτητα από το πώς μπορεί να αισθάνεται κάποιος για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ το 2020, ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές: το σύστημα λειτούργησε όπως έπρεπε. Μόλις πριν από λίγους μήνες, η [ασθένεια] COVID-19, οι απειλές για παρεμβάσεις από το εξωτερικό, και η προεδρική υπερβολή έθεσαν αυτήν την πιθανότητα σε αμφιβολία.

Επιπλέον, τις επόμενες μέρες, το εκλογικό σύστημα του έθνους θα συνεχίσει να λειτουργεί. Οι εκλογικοί αξιωματούχοι θα λάβουν και θα πιστοποιήσουν ακριβείς καταμετρήσεις των ψήφων. Αυτές οι πιστοποιημένες καταμετρήσεις θα καθορίσουν τον νικητή των προεδρικών εκλογών -όχι τα δικαστήρια και όχι ο πρόεδρος.

Σκεφτείτε τι έχει ήδη επιτευχθεί. Εν μέσω μιας πανδημίας, περίπου 160 εκατομμύρια Αμερικανοί , ή 67% των επιλέξιμων ψηφοφόρων, συμμετείχαν. Η προσέλευση στην κάλπη ήταν η υψηλότερη από οποιεσδήποτε άλλες αμερικανικές εκλογές στα τελευταία 120 χρόνια.

Αυτή η συμμετοχή-ρεκόρ ήταν δυνατή μόνο επειδή οι πολιτειακές και τοπικές Αρχές έκαναν σβέλτες προσαρμογές στις νέες συνθήκες. Αύξησαν την πρόσβαση στην ψηφοφορία μέσω της επιστολικής ψήφου και πρόσθεσαν ημέρες πρόωρης ψηφοφορίας για να μειώσουν την πολυκοσμία στα εκλογικά μέρη. Έμαθαν επίσης από καταστροφικές εμπειρίες στις προκριματικές εκλογές, όταν δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι στερήθηκαν της ψήφου τους επειδή οι αιτήσεις ψηφοφορίας δι’ αλληλογραφίας δεν διεκπεραιώθηκαν έγκαιρα και οι εργαζόμενοι στην ψηφοφορία ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή, αφήνοντας τους χώρους ψηφοφορίας μη λειτουργικούς. Για τις γενικές εκλογές, οι αξιωματούχοι προσέλαβαν χιλιάδες επιπλέον εργαζομένους για να επεξεργαστούν και να καταμετρήσουν τις επιστολικές ψήφους και να εργαστούν στις κάλπες.

Ταυτόχρονα, εκλογικοί αξιωματούχοι προετοιμάστηκαν για πιθανές κυβερνοεπιθέσεις από εχθρικές ξένες δυνάμεις. Οι ομοσπονδιακές Αρχές δεν έχουν βρει αποδείξεις για επιτυχείς επιθέσεις εναντίον αμερικανικών υποδομών -αλλά τα μέτρα ανθεκτικότητας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την ανάκαμψη από τέτοιες επιθέσεις βοηθούν πολιτείες όπως η Τζόρτζια και το Οχάιο να συνεχίσουν να επεξεργάζονται ψήφους όταν τεχνικές δυσλειτουργίες κλείνουν τα συστήματά τους.

Τώρα είμαστε ακριβώς εκεί που αναμενόταν να βρισκόμαστε: περιμένουμε τις πολιτείες να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση όλων των ψήφων και να δημοσιεύσουν ανεπίσημα αποτελέσματα. Το διάστημα δεν είναι καθόλου εκπληκτικό -σε τέσσερις από τις έξι τελευταίες προεδρικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής, τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούσαν με αυτοπεποίθηση να προβάλουν έναν νικητή πριν από το τέλος της Ημέρας των Εκλογών.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντιτίθεται στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων μετά την Ημέρα των Εκλογών σε πολιτείες όπως το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν. Αλλά αυτή η χρονική αλληλουχία ήταν η επιλογή των Ρεπουμπλικανών ηγετών σε αυτές τις πολιτείες. Οι εκλογικοί αξιωματούχοι και των δύο κομμάτων παρακάλεσαν τα πολιτειακά τους νομοθετικά σώματα να τους επιτρέψουν να επεξεργαστούν και να καταμετρήσουν τις επιστολικές ψήφους τις εβδομάδες πριν από την Ημέρα των Εκλογών, όπως έκαναν πολλές άλλες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Φλόριντα. Οι νομοθέτες αρνήθηκαν, επομένως οι εκλογικοί αξιωματούχοι ακολουθούν τον νόμο μετρώντας τις ψήφους που είχαν σταλεί πριν από εβδομάδες, σήμερα.

Οι εργαζόμενοι καταμετρούν αυτές τις ψήφους με μεγαλύτερη διαφάνεια από όση έχει δει ποτέ η χώρα. Ορισμένες δικαιοδοσίες, όπως η Φιλαδέλφεια, προσφέρουν διαδικτυακές κάμερες σε ζωντανή σύνδεση για οποιοδήποτε μέλος του κοινού παρακολουθεί την διαδικασία. Και όταν γίνουν οι αρχικές, ανεπίσημες μετρήσεις, οι εκλογικοί αξιωματούχοι θα λάβουν επιπλέον μέτρα για να διασφαλίσουν την ακρίβειά τους.

Τις επόμενες εβδομάδες, οι εκλογικοί αξιωματούχοι θα μετρούν κάθε ψήφο, θα ελέγχουν εκ νέου τα μαθηματικά τους, και θα πιστοποιούν τα αποτελέσματα όταν είναι σίγουροι ότι έχουν το αποτέλεσμα σωστά. Πολλές πολιτείες θα διενεργήσουν μετεκλογικούς ελέγχους και επανακαταμετρήσεις. Αυτά είναι επίσης ένα κανονικό μέρος της διαδικασίας και ένα πρόσθετο επίπεδο επαλήθευσης. Μόλις κάθε πολιτειακός αξιωματούχος πιστοποιήσει την ψηφοφορία σύμφωνα με τους κανόνες της πολιτείας, οι εκλογικές ψήφοι αυτής της πολιτείας θα αποδοθούν σε έναν από τους υποψηφίους.

Ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι η εκλογή του έχει κλαπεί και ότι θα «πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο» για να σταματήσει η καταμέτρηση είναι άσχετος. Ο πρόεδρος δεν αποφασίζει το αν έχει κερδίσει. Οι επικεφαλής των εκλογών σε κάθε πολιτεία κάνουν αυτή την δήλωση, και φέτος, αυτοί οι αξιωματούχοι έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα βιαστούν ούτε θα εκφοβιστούν.

Οι αγωγές μετά από εκλογές με μικρή διαφορά δεν είναι ασυνήθιστες. Η εκστρατεία του Trump έχει ήδη κάνει μήνυση στο Μίσιγκαν και την Πενσυλβάνια για να σταματήσει την καταμέτρηση ορισμένων ψήφων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα δικαστήρια θα παρέμβουν με τρόπο που θα αλλάξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Νομικοί ειδικοί έχουν επικρίνει τις τρέχουσες προσπάθειες της εκστρατείας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να επιτύχουν.

Ο ρόλος των δικαστηρίων δεν είναι να αποφασίζουν τις εκλογές. Είναι να επιβάλλουν τους κανόνες που υπήρχαν ήδη γραμμένοι πριν από την Ημέρα των Εκλογών. Το να αποτρέψει ένα δικαστήριο την καταμέτρηση των ψήφων που κατατέθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους μιας πολιτείας θα ήταν εξαιρετικά απίθανο, ακόμη και για ένα Ανώτατο Δικαστήριο τόσο συντηρητικό όσο αυτό που υπάρχει τώρα. (Σε αντίθεση με την υπόθεση Μπους εναντίον Γκορ, η οποία περιελάμβανε μια επανακαταμέτρηση, η εκστρατεία του Τραμπ αμφισβητεί την καταμέτρηση των ψήφων που δεν έχουν καν περάσει από μια αρχική καταμέτρηση). Το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να μπορούν να βασίζονται στους πολιτειακούς κανόνες και στις πρακτικές που ίσχυαν όταν κατέθεταν την ψήφο τους. Στον βαθμό που οι εκλογικοί αξιωματούχοι ακολουθούν αυτούς τους κανόνες –όπως φαίνεται να κάνουν το 2020– τα δικαστήρια μπορούν να κάνουν λίγα για να αποτρέψουν να πιστοποιηθούν τα νόμιμα αποτελέσματα και να ακουστεί η φωνή του λαού.

 

Πηγή: foreignaffairs.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text