Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Oxford Economics: Το νέο lockdown οδηγεί σε ύφεση 3,1% κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους

Oxford Economics: Το νέο lockdown οδηγεί σε ύφεση 3,1% κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Oxford Economics: Το νέο lockdown οδηγεί σε ύφεση 3,1% κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους

Υφεση 3,1% στο δ΄ τρίμηνο «βλέπει» για την Ελλάδα η Oxford Economics, μετά και την επιβολή του δεύτερου lockdown στη χώρα πριν από μόλις μία εβδομάδα, εκτιμώντας ωστόσο πως στο σύνολο του 2020 η ύφεση θα κινηθεί στο 8,2% χάρη στο ισχυρό ριμπάουντ της τάξεως του 9,3% που υπολογίζει πως έχει σημειώσει η οικονομική δραστηριότητα στο γ΄ τρίμηνο. Οσον αφορά το 2021, η ανάπτυξη τοποθετείται στο 4,5% έναντι 7% που προέβλεπε τον περασμένο μήνα, λόγω της ύφεσης με «διπλό πάτο» που θα σημειώσει η ελληνική οικονομία φέτος.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει ο οίκος, μετά τη βουτιά του ΑΕΠ της τάξεως του 14,1% στο β΄ τρίμηνο σε σχέση με το α΄, καθώς τα περιοριστικά μέτρα «χτύπησαν» τις καταναλωτικές δαπάνες και επιδείνωσαν το εμπορικό ισοζύγιο, στο γ΄ τρίμηνο η ελληνική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ισχυρή ανάπτυξη της τάξεως του 9,3%, η οποία ωστόσο δεν θα έχει διάρκεια, καθώς το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί και πάλι το τρέχον τρίμηνο λόγω της επιδείνωσης της υγειονομικής κατάστασης στη χώρα και του νέου lockdown.

Ο τουρισμός, που αποτελεί σημαντική πηγή θέσεων εργασίας και βασικό στοιχείο των εξαγωγών υπηρεσιών, ανέκαμψε μόνο ελαφρώς τον Αύγουστο, όπως επισημαίνει. Μετά μια πολύ αδύναμη τουριστική σεζόν, οι πρόσφατοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν για να σταματήσουν τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού θα ασκήσουν περαιτέρω πίεση στον κλάδο και θα οδηγήσουν σε μόνιμες απώλειες, όπως προειδοποιεί η Oxford Economics.

Ηδη και πριν από την επιβολή του δεύτερου lockdown υπήρχαν σημάδια, από τα τέλη του γ΄ τριμήνου, ότι η ανάκαμψη είχε αρχίσει να «κατεβάζει» ρυθμούς. Το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Οκτώβριο σε όλους τους τομείς, εκτός από την κατανάλωση, ωστόσο η ανακοίνωση του lockdown στις αρχές Νοεμβρίου θα «χτυπήσει» σίγουρα και πάλι την εμπιστοσύνη. Επιπλέον, τα πρόσφατα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας υποδηλώνουν ότι η ανεργία αυξάνεται, φτάνοντας το 16,7% στο β΄ τρίμηνο (από 16,2% στο α΄), ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρέμειναν επίσης πολύ αδύναμες τον Αύγουστο, με πτώση περίπου 65% ετησίως.

Οι βασικοί παράγοντες που θα οδηγήσουν σε 8,2% ύφεση φέτος είναι, σύμφωνα με την Oxford Economics, οι εξής: 1) η επιδείνωση της αγοράς εργασίας και των προοπτικών της, 2) η σημαντική πτώση ύψους 18,8% που αναμένει να σημειώσουν οι εξαγωγές φέτος, 3) η βουτιά 6,3% που εκτιμά ότι θα καταγράψουν οι δαπάνες των νοικοκυριών και 4) η βουτιά της τάξεως του 7% που αναμένει ότι θα σημειώσουν οι επενδύσεις το 2020.

Πάντως, όπως αναφέρει, η δημοσιονομική ευελιξία που προφέρει η Ε.Ε. στην ελληνική κυβέρνηση δίνει δημοσιονομικό χώρο, ενώ το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων που χρηματοδοτούνται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Ε.Ε., το οποίο επεκτάθηκε πρόσφατα, θα μειώσει το πλήγμα από την κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οίκος εκτιμά πως οι προοπτικές για το 2022 θα είναι εντυπωσιακές, καθώς προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξεως του 9,2%.

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text