Αρχική | Χρηματιστήριο | Ιστορία Χρηματιστηρίου | 15 Νοεμβρίου 1867 - Η λειτουργία του πρώτου "stock ticker", στη Νέα Υόρκη

15 Νοεμβρίου 1867 - Η λειτουργία του πρώτου "stock ticker", στη Νέα Υόρκη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
15 Νοεμβρίου 1867 - Η λειτουργία του πρώτου "stock ticker", στη Νέα Υόρκη

Στις 15 Νοεμβρίου 1867, παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη η πρώτη ταινία καταγραφής χρηματιστηριακών τιμών (stock ticker). Η έλευση του ticker προκάλεσε μια πραγματική επανάσταση στο χρηματιστήριο αφού επέτρεψε την άμεση μετάδοση των χρηματιστηριακών τιμών στους επενδυτές όλης της χώρας. Πριν από αυτήν την εξέλιξη, οι πληροφορίες από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο είχε ιδρυθεί από το 1792, διακινούνταν μέσω του ταχυδρομείου ή ειδικών αγγελιοφόρων.

Το ticker δημιουργήθηκε από τον Edward Calahan (εδώ), ο οποίος διαμόρφωσε μια μηχανή τηλεγραφίας για να εκτυπώνει τις τιμές των μετοχών σε ροές μίας στενής χαρτοταινίας. Το ticker, το οποίο υιοθετήθηκε άμεσα στους επενδυτές, πήρε το όνομά του από το θόρυβο που έκανε η μηχανή εκτύπωσής του.

 

To 1871, ο χαρισματικός Thomas Edison (εδώ) εξέλιξε το ticker του Calahan και δημιούργησε το “Universal Stock Ticker”, το οποίο αποτέλεσε μία εξαιρετική εμπορική επιτυχία. Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, η λειτουργία του stock ticker εξελίχθηκε και τελειοποιήθηκε.

 

Τον Αύγουστο του 1963, η εταιρία Ultronics εισήγαγε το Lectrascan, τον πρώτο “ηλεκτρονικό τοίχο” πάνω στον οποίο λειτουργούσε ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό ticker. Το νέο σύστημα κατέκλυσε γρήγορα τα χρηματιστηριακά γραφεία στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Η επιτυχία της Ultronics προσέλκυσε πολλές ακόμη εταιρίες οι οποίες σταδιακά παρουσίαζαν νέες εκδοχές του ticker, εξέλιξη που συνεχίστηκε ως τη δεκαετία του 1990, οπότε η μετάδοση των τιμών των μετοχών άρχισε να λειτουργεί δια μέσου των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text