Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 222 | Ένα μεγάλο “φώς” στο μακρύ τούνελ

Ένα μεγάλο “φώς” στο μακρύ τούνελ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ένα μεγάλο “φώς” στο μακρύ τούνελ

Γύρισε η μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς!

Η ανακοίνωση της δημιουργίας εμβολίου, επίσης υψηλής αποτελεσματικότητας, από τη Moderna, αυξάνει το “φως” που είχε εμφανιστεί -στις 9 Νοεμβρίου- από την ανακοίνωση της Pfizer, στην άκρη αυτού του παγκόσμιου μεγάλου τούνελ. Είναι πλέον σαφές και χωρίς κάποια αμφιβολία ότι, ο εφιάλτης που όλοι ζούμε, σύντομα θα τερματιστεί.
Το πόσο σύντομα, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Στην οπτική των αγορών, σημασία έχει η εξέλιξη και η προοπτική.

Η ελληνική αγορά δεν είχε πετύχει την αντίδραση που είχαν οι περισσότερες από τις διεθνείς αγορές, μετά το μήνα Μάρτιο. Παρέμενε καθηλωμένη στην περιοχή των 600 μονάδων -και συχνά κάτω απ’ αυτή. Στις 9 και στις 16 Νοεμβρίου, παρά τα προβλήματα που βιώνει η χώρα σε πολλούς τομείς -που κάποια στιγμή θα ξαναμπούν στο περισκόπιο των επενδυτών- η αγορά της Αθήνας πέτυχε ένα ανοδικό “ξέσπασμα”, το οποίο συνοδεύτηκε και από υψηλό (για την παρούσα περίοδο) όγκο συναλλαγών.

Το γεγονός ότι σημειώθηκαν δύο εντυπωσιακά ανοδικές συνεδριάσεις σε διάστημα μιας εβδομάδας, δε μπορεί παρά να σημαίνει κάτι σημαντικό και έγκυρο. Από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι “γύρισε” η μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς. Η πτωτική τάση ταλαιπώρησε τους επενδυτές από την 21η Φεβρουαρίου (πρώτη ημέρα πτώσης λόγω Covid), μέχρι την 9η Νοεμβρίου 2020.

Ποιά θα είναι η εξέλιξη στους επόμενους μήνες; Εκτιμούμε ότι η αγορά θα αργήσει να φτάσει στα προ του Covid επίπεδα (δηλαδή, πάνω από τις 900 μονάδες) και αυτό επειδή, η ελληνική οικονομία δεν ταλαιπωρείται μόνον από την πανδημία, αλλά και από πολλά άλλα προβλήματα και οικονομικές ανισορροπίες, που προϋπήρχαν του Covid και που επιδεινώθηκαν λόγω αυτού.

Το ζητούμενο σήμερα είναι να υπάρξει συνέχεια στη ροή των κεφαλαίων προς την ελληνική αγορά και η κίνηση να είναι πλέον ομαλή, χωρίς ανοδικές -και βεβαίως και χωρίς πτωτικές-  εξάρσεις. Θα ήταν ευκταίο για το Γενικό Δείκτη να βρεθεί και να ισορροπήσει γύρω από το επίπεδο των 730-750 μονάδων.

Σε επίπεδο κοινωνίας, η ανάκαμψη θα αργήσει να έρθει, αφού η πανδημία θα εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη χώρα και τον πληθυσμό, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο του επόμενου έτους. Σε επίπεδο οικονομίας, η κατάσταση θα βελτιωθεί κατά το νέο έτος, χωρίς όμως να υπάρξουν εντυπωσιακές αυξήσεις στους οικονομικούς δείκτες (η πρόβλεψή μας για την ανάκαμψη κατά το 2020, ήταν αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,4%, αλλά, λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας, μπορεί να αναθεωρηθεί και πιο κάτω).

Όμως, το Χρηματιστήριο θα μπορούσε να αντιδράσει νωρίτερα και να προεξοφλήσει τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της οικονομίας -όπως, άλλωστε, κάνει συνήθως. Ίσως και γύρω από τα μέσα του επόμενου έτους. Βέβαια, πολλά θα συμβούν ως τότε. Και μεταξύ αυτών, θα είναι οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων του 2020 και, κυρίως, οι εκτιμήσεις των διοικήσεων και των αναλυτών για το 2021.

Το “γύρισμα” της μεσοπρόθεσμης τάσης, άργησε να συμβεί. Ας ελπίσουμε ότι, οι επενδυτές θα μπορέσουν να δουν κάτι πιο “φωτεινό” και για την Ελλάδα, ώστε να παραμείνουν, για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να ξεπεράσει -ίσως και για πάντα πλέον- το επίπεδο των 700 μονάδων. Παρά τα προβλήματα, οι πιθανότητες για να συμβεί, είναι ισχυρές!

Γιάννης Σιάτρας

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text