Αρχική | Προηγ. Τεύχη | Χ&Α - 222 | Η εξέλιξη του Ρ/Ε

Η εξέλιξη του Ρ/Ε

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η εξέλιξη του Ρ/Ε

Μέχρι και το α’ εξάμηνο του 2020, δηλαδή όταν ακόμη για τον υπολογισμό της σχέσης Ρ/Ε λογίζονταν τα αποτελέσματα του 2019 και του α’ τριμήνου του 2020, η τιμή της σχέσης κινούνταν σε φυσιολογικά επίπεδα, μεταξύ του 11,0 και του 13,0. Όταν όμως ξεκίνησε η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του 2020, η τιμή της σχέσης κατέληξε να είναι αρνητική, δηλαδή στο σύνολό τους, οι εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ως σύνολο εμφανίζουν ζημιές. Δύο εταιρίες που κυρίως επηρεάζουν τα συνολικά αποτελέσματα, είναι η ΔΕΗ (εμφάνισε ζημιές ύψους € 1.686 εκατομμύρια για το σύνολο του 2019 και κέρδη € 29 εκατομμύρια για το α’ εξάμηνο του 2020) και η Eurobank (εμφάνισε ζημιές € 1.166 εκατομμύρια για το α’ εξάμηνο του 2020).

Όπως εξηγούσαμε και στο τεύχος 221 (εδώ), το φαινόμενο να έχει μία χρηματιστηριακή αγορά αρνητική σχέση Ρ/Ε, είναι σπάνιο, αλλά υπαρκτό. Στην ουσία όμως δε δηλώνει κάτι συγκεκριμένο, παρά το ότι ολόκληρη η οικονομία βρίσκεται σε μία φάση ύφεσης.

Αν από τον υπολογισμό αφαιρέσουμε τη ΔΕΗ, τότε το σύνολο των κερδών των υπολοίπων εισηγμένων εταιριών είναι θετικό και η σχέση Ρ/Ε υπολογίζεται σε 60,6 (διάγραμμα 1). Αν αφαιρέσουμε και τον κλάδο των τραπεζών, τότε η σχέση Ρ/Ε υποχωρεί σε 43,3 (διάγραμμα 2). Σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις αυτές είναι εξαιρετικά υψηλές και, παρά το ότι οφείλονται στις ανατροπές που προκάλεσε η πανδημία, αποτελούν ένα αρνητικό στοιχείο για την εξέλιξη της χρηματιστηριακής αγοράς.

(Σημειώνεται ότι, για τον υπολογισμό της σχέσης Ρ/Ε, για κάθε εταιρία, χρησιμοποιούμε τα πλέον πρόσφατα τέσσερα τριμηνιαία αποτελέσματα που έχουν γίνει γνωστά).

Μπορείτε να παρακολουθείτε καθημερινά την εξέλιξη της σχέσης Ρ/Ε, εδώ.


Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text