Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 222 | Η κίνηση της αγοράς στους επόμενους μήνες

Η κίνηση της αγοράς στους επόμενους μήνες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κατά τους προηγούμενους μήνες, αλλά με μεγαλύτερη ένταση στο προηγούμενο τεύχος μας (τ. 221 - Οκτώβριος 2020) υποστηρίζαμε ότι, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ανοδική διάθεση στην αγορά και ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ-200 ημερών (δείτε εδώ), μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Είχαμε βασίσει την πρόβλεψη αυτή: α) στην προσδοκία για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του ιού, β) στη φυσιολογική άνοδο του ΑΕΠ κατά το δ’ τρίμηνο, καθ’ όσον είχε διατυπωθεί κατηγορηματικά ότι αποκλείονταν ένα νέο lockdown στην κοινωνία και την οικονομία και γ) στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ -οι εκλογές πάντα προκαλούν μία ανακούφιση και αισιοδοξία.

Παραμένουμε αισιόδοξοι για το ότι, το τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας είναι πλέον ορατό. Επίσης, εκτιμούμε ότι η διεθνής πολιτική και οικονομική επίδραση από την εκλογή του κ. Biden θα είναι θετική -εκτιμούμε ότι θα είναι θετικότερη απ’ ότι αν είχε εκλεγεί ο κ. Trump. Όμως, τα νέα περιοριστικά μέτρα (lockdown) που επιβλήθηκαν, τα οποία βεβαίως θα επεκταθούν και πέραν της 30ης Νοεμβρίου ή και θα επαναληφθούν στους προσεχείς μήνες (οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας είναι δυσμενέστατες - δείτε εδώ και εδώ), ανατρέπουν το σκηνικό στην οικονομία. Η πρόβλεψη που είχαμε διατυπώσει -και δημοσιεύσει στο προηγούμενο τεύχος- ανέφερε άνοδο του ΑΕΠ κατά 6,6% στο γ’ τρίμηνο του έτους και διατήρηση του δ’ τριμήνου σε σταθερό επίπεδο (ΑΕΠ δ’ τριμήνου: € 44.000 εκατ., δηλαδή 0,0% μεταβολή σε σχέση με το γ’ τρίμηνο), περιορίζοντας έτσι το μέγεθος της πτώσης κατά το 2020 και βελτιώνοντας τις προοπτικές για το 2021 (προβλέπαμε πτώση κατά 9,3% στο 2020 και άνοδο κατά 3,4% κατά το 2021). Μετά τις νέες εξελίξεις, είναι άγνωστο το πώς θα εξελιχθεί το δ’ τρίμηνο, ενώ είναι σαφές ότι η πτώση για το σύνολο του 2020 θα είναι μεγαλύτερη. Αυτό, ανατρέπει και τα σενάρια εξέλιξης της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η αγορά απεχθάνεται την αβεβαιότητα. Και αυτή τη στιγμή, η αβεβαιότητα επί των εξελίξεων είναι το μόνο βέβαιο. Η προοπτική του εμβολιασμού και της λήξης της πανδημίας είναι βεβαίως ένα θετικό γεγονός που τεκμηριώνει ένα “τέλος” σε όλα αυτά, όμως: α) δε γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα υπάρξει το “τέλος” και β) δε γνωρίζουμε το ποιό θα είναι το νέο σημείο εκκίνησης για την οικονομία, αλλά και την κατάστασή της, όταν τελειώσει η περιπέτεια της πανδημίας.

Παράλληλα, υπάρχουν όλα τα θέματα που απασχολούσαν και που συνεχίζουν να απασχολούν το κράτος, την κοινωνία και την οικονομία: ελληνοτουρκικές σχέσεις (όπου σίγουρα θα υπάρξουν εξελίξεις κατά τους προσεχείς μήνες), ελλείμματα προϋπολογισμού και εκτόξευση του δημοσίου χρέους (κάτι που οπωσδήποτε θα έχει συνέπειες κάποια στιγμή στο μέλλον) και προσέλκυση επενδύσεων (στοιχείο που καθίσταται όλο και πιο δύσκολο, δεδομένης της οικονομικής πορείας).

Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν προβληματική την πορεία του Γενικού Δείκτη για ένα διάστημα κάποιων μηνών. Δηλαδή, παρά το ότι η αγορά μπορεί να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, ακόμη και όταν θα ξεπεραστεί το πρόβλημα της πανδημίας, υπάρχουν πολλά στοιχεία αβεβαιότητας μπροστά μας, τα οποία, όχι μόνο θα μειώνουν τη δυναμική της, αλλά θα προκαλούν παροδικές ανησυχίες και διακυμάνσεις.

Θα απαιτηθεί μία σειρά από πολύ θετικές εξελίξεις για να μπορέσει η αγορά να κινηθεί μόνιμα ανοδικά και να γυρίσει σελίδα. Ποιές μπορεί να είναι οι εξελίξεις αυτές; Κάποιες σοβαρές μεταβολές και εξελίξεις στον επενδυτικό τομέα. Κεφάλαια, είτε από τα επενδυτικά προγράμματα που κάθε τόσο αναφέρει η Κυβέρνηση, είτε εγχώρια ή ξένα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα, που θα διατεθούν για επενδύσεις, ώστε να πάρει μπρος και να επιταχύνει ρυθμούς η οικονομία. Τίποτα άλλο.

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text