Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 222 | Ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ-200;

Ανοδική διάσπαση του ΚΜΟ-200;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές το πώς κάποιος, σε ένα “φύλλο εργασίας” (τύπου excel) μπορεί να υπολογίσει και να προβλέψει την κίνηση της καμπύλης του ΚΜΟ-200. Με αυτό το τρόπο άλλωστε είχαμε (ήδη από το Μάρτιο) υπολογίσει ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, η τιμή του ΚΜΟ-200 θα βρίσκεται κοντά στις 700-710 μονάδες και ότι θα μπορούσε, τότε, να υπάρχει ανοδική διάσπαση από το Γενικό Δείκτη. Η τιμή του ΚΜΟ-200 όντως, βρέθηκε στο επίπεδο που είχαμε υπολογίσει. Όμως, η τιμή του ΓΔ δεν κατάφερε να βρεθεί σε εκείνα τα επίπεδα. Στη συνέχεια, βλέποντας το διάγραμμα του ΓΔ και της απόστασής του από τον ΚΜΟ-200 (δείτε παρακείμενο διάγραμμα) εκτιμήσαμε, και πάλι ορθά, ότι η “συνάντηση” των δύο, θα μπορούσε να γίνει γύρω στο α’ 15θήμερο του Νοεμβρίου. Και όντως, οι δύο καμπύλες βρίσκονται σήμερα (13/11/2020), σε πολύ κοντινή απόσταση.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

Θα υπάρξει διάσπαση. Όμως, η διάσπαση αυτή, θα είναι της μορφής που θέλουμε; Υπάρχουν δύο ειδών διασπάσεις του ΚΜΟ-200 από τον Γενικό Δείκτη: α) Αυτή κατά την οποία ο ΓΔ κινείται με ορμή ανοδικά και κάποια στιγμή διασπά και διαπερνά την καμπύλη του ΚΜΟ-200. Τέτοια διάσπαση είχε γίνει το Φεβρουάριο του 2019 και το σήμα εισόδου ήταν πετυχημένο. Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε αυτού τους είδους τη διάσπαση ως “ενεργητική”. Οι “ενεργητικές” διασάσεις, ιστορικά αποδεικνύεται ότι αποτελούν περίπου το 75% των διασπάσεων του ΚΜΟ-200 από το ΓΔ. β) Αυτή κατά την οποία ο ΓΔ κινείται χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις και κάποια στιγμή συναντά την καμπύλη του ΚΜΟ-200, η οποία υποχωρεί, αφού οι τιμές που τη σχηματίζουν έχουν επηρεαστεί από την πτώση που υπήρξε σε κάποιο σημείο κατά τις τελευταίες 200 ημέρες. Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε αυτού του είδους τη διάσπαση ως “παθητική”. Στις “παθητικές” διασπάσεις, συχνά δημιουργούνται προβλήματα για όσους ακολουθούν τον ΚΜΟ-200 ως σύστημα συναλλαγών. Και ας δούμε τί θα μπορούσε να συμβεί στην τρέχουσα κατάσταση:

Αν, κατά τις επόμενες μέρες, ο ΓΔ κινηθεί έντονα ανοδικά και διασπάσει τον ΚΜΟ-200, συνεχίζοντας ανοδικά, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο ΓΔ θα συνεχίσει ανοδικά προς τις 700 μονάδες, ενώ η καμπύλη του ΚΜΟ-200 θα συνεχίσει να υποχωρεί. Μέχρι πότε θα υποχωρεί, εξαρτάται από τις τιμές που θα πάρει ο Γενικός Δείκτης στις επόμενες μέρες. Πάντως, τα περισσότερα σενάρια που δοκιμάσαμε, μας δείχνουν ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί έως αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, και ότι θα φτάσει μέχρι τις 628-630 μονάδες. Αντιλαμβανόμαστε ότι, εάν τότε ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τις 700 μονάδες, τότε θα πρόκειται για μία πολύ θετική κατάσταση και ο ΓΔ θα μπορούσε να συνεχίσει να ανεβαίνει, χωρίς να υπάρχει φόβος να “τον φτάσει” η καμπύλη του ΚΜΟ-200, η οποία θα βρίσκεται αρκετά πίσω.

Αν όμως, κατά τις επόμενες μέρες ο ΓΔ παραμείνει στα επίπεδα των 655 μονάδων, ή υποχωρήσει λίγο παρακάτω, τότε κάποια στιγμή θα τον “συναντήσει” η καμπύλη του ΚΜΟ-200, η οποία όπως αναφέραμε, υποχωρεί. Θα πρόκειται για μία “παθητική” διάσπαση, αφού η αγορά δε θα έχει δυναμική.

Αυτό το φαινόμενο έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Στις περιπτώσεις αυτές υπήρξαν αρκετά λανθασμένα σήματα εισόδου και εξόδου, τα οποία κάθε φορά προκαλούσαν μία μικρή ζημιά. Μικρή, όμως ζημιά.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί και στην παρούσα φάση, τότε θα πρέπει να “δουλέψουμε” με τις παραλλαγές και να αποφασίζουμε  κάθε φορά ποιά παραλλαγή είναι πιο κατάλληλη να χρησιμοποιούμε. Οι συνδρομητές μας, ας είναι λίγο προσεκτικοί στο επόμενο διάστημα και ας ελέγχουν τακτικότερα το email τους, καθώς και τη συνδρομητική σελίδα του “απόλυτου συστήματος” στο site μας.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη (εδώ)
Δείτε την ύλη των παλαιότερων τευχών (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text